KÜMES Mİ ? TURİZM Mİ?

KÜMES Mİ ? TURİZM Mİ?

Mudurnulular hop oturup , Hop kalkıyorlar, köşeyi yakında döneceğiz diye. Bir taraftan Arap lar, bir taraftan Termal Turizm, Bir Taraftan Hızlı Tren,  bir taraftan HES projesi ve diğer Taraftan üzerine yüz binlerce Broiler Pilicin yetiştirildiği Tavuk Kümeslerinin yapıldığı tarlalar.

Mudurnu’da bu gidişe hiçbir problem kalmayacağa benziyor. Gelir seviyesi 3-5 yıla varmaz tavan yaparsa şaşmayın.  Dönümü 2-3 lira bile yapmayan tarlaların dönümüne 10 lira verip alan vatandaşlar  tarlaları Kümeslerle doldurmaya devam ediyor. Daha önceleri Bolu ve çevresinden yatırım amaçlı Kümes yapmaya gelenlere her geçen gün yurdun değişik bölgelerinden, Avukat’ı, Hakim’i, Doktor’u, Mühendis’i ekleniyor.

 

KİMİ  45 GÜNDE 105 BİN TL KAZANIYOR, KİMİNİNDE 10 BİN PİLİÇ TEN 1000 PİLİÇ İ KALIYOR

Ben küçükken sene 1970 li yılların sonunda  Tavukçuluk Mudurnu’da daha yeni yeni  adını duyuruyor, Köylerde vatandaşlar 1000 lik 2000 lik 3000 lik Kümesler yapıyor. ORKÖY destek veriyor, köylü Kümes yapsın diye, ve yavaş yavaş geri ödüyorsunuz.

O zamanlar bir büyüğüm biz çok büyük Kumar oynuyoruz deyince ev halkı , Allah Allah o kadar işin gücün arasında birde Kumarmı oynuyorsunuz diye o büyüğüme kızıyorlar.  Sonra olayı kendisi anlatıyor, bu Tavuk işi KUMAR hemde çok büyük Kumar diyor du. Şimdi ne demek istediğini iyice anlıyorum. Vatandaşın birine bakıyorum, 45 günde 105 bin tl kazanmış, diğerinin ise 10 bin Piliç ten 9000 i ölmüş. Vatandaşlar bir birine soruyor, nasıl oluyor bu iş diye, firma diyormuş sen bakamamışsın, tavukların hastalanmış, aynı kişi ya be adam  benim 2 kümesim var biri hasta olur da diğeri neden olmaz, bu işte bir bit yeniği var, yemlerden şüpheleniyorum diyor, ama dinleyen kim…

 

Bolu’da Kümes yapımı durduruldu, ama gel gelelim orada hırslananlar soluğu Mudurnu’da alıyor. Ne olacak Mudurnu’nun hali…

 

Son iki yılda Mudurnu’da neredeyse son 10 yılda yapılan kümeslerin kapasitesinden daha yüksek kapasitede Kümeslerin yapıldığı gözle görülüyor. Mudurnu Bolu karayolunun sağında , solunda her yer Kümes doldu. Diğer yandan Taşkesti yolu ve Ankara güzergahıda onlardan aşağı kalır yanı yok.   İş istihdamı önemli, önemli olmasına da yarın tedbir için geç kalınmış olacak. Geçtiğimiz günlerde resmi bir veride Mudurnu ve genelinde 45 günlük dönemde 2012 verilerine göre 11 milyon Piliç yetiştirildiğini ve bu piliçlerin 45 günlük süreçte her birinin 175 gr dışkı ürettiği ve bu dışkıların gelişi güzel atılması ile birlikte yer altı sularının yakında kullanılamaz hale geleceği ve tehlike yaratacağı belirtiliyor.

MUDURNU’DA TURİZM

Eğer böyle devam ederse Mudurnu’da Turizm olması çok zor, Tarihi ve Termal Turizm ile adını duyurmayı planlayan Mudurnu ilçesi yanlış yaptığı hamle ile her an cehenneme dönmek için bir adım daha yaklaşıyor. Bunun için yetkililerin ve idarecilere buradan ihbar niteliğinde olan bu duyuruyu yaparak Mudurnu ilçesine  sahip çıkılmasını ve artık Mudurnu’da da yapılan büyük çaplı ve yol kenarlarına , Kümes yapımının durdurulması gerektiğinin bilinmesini istiyorum. 

www.mudurnuhaber.com

 

“KÜMES Mİ ? TURİZM Mİ?” için 7 yanıt

  1. Bir çok il, ilçe Turizmde ön plana çıkmak için birbiri ile yarışırken , biz elimizdeki DEĞERLERİ hunharca gözardı edip boğmaya uğraşıyoruz. Ne konuşulursa hepsi boş. Yöneticilerimizden, partilerimizden ses yok. 6 MART cumartesi günü yapılan toplantıda 10 seneden beri konuşulan ve bir türlü hayata geçmeyen konular konuşulmaya ÇALIŞILDI . sonunda sen ben kavgası bile çıktı.sonuç yok.

    Birinci sebebi toplantının yasal bir hüviyetinin olmayışı . Sivil toplum örgütlerimiz “şeyhül-imran vakfı ve MUKTUDER” asli görevleri olan bu konularda çalışmalı, SESLERİNİ DUYURMALI. Bu kuruluşlara ve yöneticilerine büyük görev düşüyor.

    Bu yöneticilerimizin “gelecek turizmde ” web sitesini inceleyerek oradaki desteklerden fonlardan yararlanmalarını , ülkemizde öne çıkmış turizm önderlerini ilçemize davet edip ne yapılabirliğini tartışmalarını, zamanla yarışmalarını öneriyorum.
    aydın beyi bu gündemi açtığı için kutluyorum.

  2. Aydın sağol kardeşim,güzel ve uyarıcı,acil tedbirler alınması gereken bir yazı olmuş.Umarım muktedirler ve siyasaseten bu işin sorumluluğunu taşıyanlar bu yazılardan ders alıp günlük menfaaatler,memur amir tayinleri ve boş işlerle uğraşmayı bırakıp asli görevlerini yapmaya başlarlar.Eğer bu yazılanlardanda ders almazlarla EY HALKIM TANI BUNLARI DİYE BAĞIRALIM…….

    EDİTÖR: Bağıralım, bağırmasınada o zaman bi yağlı ip daha lazım olacak. Çarşıya geldiğinde boynuna göre bi yağlı ipte Fadıl amca dan sana yaptıralım. Hiç olmassa yanımda biri olması bana güç verir. Hiç olmaz ise şimdi anlamazlar ise Rahmetli Menderes büyüğümüz gibi 50 yıl sonra torunlar anar.
    Teşekkürler

  3. çevremiz için geleceğimiz adına çok mu çooook endişeliyim.çıkar ve rantların öne çıktığı günümüz dünyasında insanoğlu içindeki vahşi egosunu öne çıkardı.

    vatandaşı bürümüş olan para hırsı hep ben kazanayım,param olursa itibar görürüm düşüncesi bizleri birbirimizden uzaklaştırdığı gibi çevremize zarar vermeyi normal durum haline büründürdü.

    bizler topraklarımızı kendi elimizle bitirdik.tavuk gübresi iyi gelir diyerekten toprağımız çoraklaştı,ölmüş tavuklar yol kenarlarına atıldı.tavuk şirketlerinde yapılan kesimlerin,tavukların kanları o güzelim mudurnu çayını kızıl rengine bürüdü.benim küçükken girebildiğim sarıyer sapağındaki uluçay vardı şimdi orası bile içler acısı.malumunuz biraz ötesinde bir tavuk fabrikası daha var.

    AYDIN bey BOLU dan hırslananlar soluğu Mudurnu da alıyor demişsin.bu ne BOLUsu benim burada çalıştığım Erzurumlu arkadaşımın bir yakını bile hiç anlamadığı halde kümes yapmak için yer var mı diye bana sordu.ben de yok dedim.düşünün nasıl bir rant kapısı haline geldiğimizi.esnafı kazanır BOLU ya ANKARA ya İSTANBUL a yatırım yapar.köylüsü geleceğini düşünmeden böyle rant sahiplerine yerine satar BOLU dan ev alır vs..

    seçime 1 yıl kalmış benim yönetici abilerim daha yenice bir araya gelebildiler.oradaki görüşülen konunun ana teması ise;–Mudurnu’nun genel sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara getirilecek çözüm önerilerini tartışmaya açmak–ne kadar hoş göze ve kulağa hitap eden bir içerik değil mi?sanki sorun yokmuş da bir sorun bulalım onu tartışalım havası hakim olmuş.

    bir sorun tartışırlarken bile sadece kendilerinin etraflarına ve çevrelerine ne kadar dar baktıklarının bir göstergesidir.herkes kendi sorununu söylemiş,genel sorunlar üzerinden yüzeysel geçilmiş.

    sahipsiz bırakılan toprağım,çevrem ve GÜZEL MUDURNUM bu duyarsızlığın bedelini bir gün gelir ödetir.

  4. >Ewet çok üzücübir durumla karşı karşıya mudurnu
    Bu tavukçuluk sektörünün yaptığı çevre kirliliği kibarcası diğer tabiri pisliği iyi takip etmek lazım
    Boludan falan değil gelenler arkadaşlar çoğunluğu il dışından iyi açın gözünüzü
    Yakında kendi arazinizde hayvan otlatamazsanız feryat etmeyin
    Hele bir de muhtarlar var kiiiii…aman Allahım rant peşinde koşuyorlar acaba istanbuldan hangi zengini bulsak ta birinin tarlasını satarken kanına girip üç beş kuruş nasiplensek diyen muhtarlar.
    Valla bırakın 5 vakit namaz kılmayı 5 vakitte kabeye gidip gelseniz Allah cc sorar kul hakıkını.

  5. aydıncığım güzel yazmışsın ama biliyorsunuz mudurnu tavukculuk kapanınca neredeyse mudurnuda hayat durma noktasına geldi.Tabiki rastgele bu işin yapılmasından yana değilim amabuişden binlerce insan ekmek yiyor Mesela gübresi için rastgele her tarafa dökülmemesi lazım.yani kısacası buiş kuralına uygun yapılırsa çevreye az bir zararla devam eder.Diğer yandan turizim diyoruz ama yanıbaşımızdaki güzelim abanttan haberimiz yok .Mudurnu derseniz doğrudürüst bir otelbile yok daha hangisini sayayım Aydıncığım.Uzun lafın kısası diyelim .İnşaallah mudurnumuza layık olan işler yapılır diyorum hoşca kalın.

  6. iyi bir noktaya temas etmişsiniz aydın bey. zira iki faaliyet bir arada olmaz.kümeslerin pisliği,atıkları ve bunlardan oluşan binlerce sinek.pis koku da ayrı bir rezillik.Böyle bir yeremi turizm cenneti kurulacak.Yatırımı yapacak olanların dikkatine sunalım. bir daha düşünsünler.Yaz aylarında araçların önü sinekten görünüyor. Daha düne kadar mudurnu tavukçuluk kokusundan ilçeye giremiyorduk!

  7. tavukçuluğun önüne geçmek imkansız. öyleyse bundan nasıl daha az zarar görürüz (kar görmeyeceğimiz kesin) bunun çaresi aranmalı ve ilk önce gübre fabrikası kurulmalı ve tavuk gübreleri mutlaka burada işlendikten sonra kullanılmalı. gübreyi teslim etmeyenlere yaptırımlar uygulanmalı. en kısa zamanda kıbrıscık ilçemize bir gezi düzenlenip oradaki gübre fabrikasının artı ve eksileri yerinde incelenmeli. TEK ÇARE TAVUKLU TURİZM DİR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir