Anız Yangınları Toprağın Kalitesini Düşürüyor!

Anız Yangınları Toprağın Kalitesini Düşürüyor!

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin hasatın ardından geriye kalan ürün atıklarının temizlenmesi için yapılan anız yangınlarının toprağa zarar verdiğini belirtti.

 

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin hasadın ardından geriye kalan ürün atıklarının temizlenmesi için yapılan anız yangınlarının toprağa zarar verdiğini belirterek, “Bu yakma esnasında toprakta bulunan faydalı mikro organizmalar zarar görüyor. Hem mikro organizmalar yok oluyor, hem de toprağın kalitesi azalıyor” dedi.

Yusuf Şahin, yaz aylarında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle meydana gelebilecek olası orman yangınlarına karşı ekiplerin düzenli eğitimden geçirildiğini söyledi. Köylere 70 adet üçer tonluk su tankeri dağıttıklarını belirten Şahin, “Bu tankerler hazır bir şekilde bekliyor. Çıkan orman yangınlarına 15 dakika içerisinde ulaşmayı da hedef olarak belirledik. Şu ana kadar tatbikatlarda ki performansımız 20 dakikadır. Bir yangın ihbarı alındığında bölgemizde hangi noktada olursa olsun ekiplerimiz o bölgeye 20 dakikada ulaşabiliyorlar. Hedefimiz bu süreyi 15 dakikaya indirmek. GöynükSeben, Kıbrıscık ve Mudurnu ilçeleri orman yangınlarına karşı hassas bölgelerimiz. Bu bölgelerde bulunan orman alanları için gerekli olan bütün tedbirleri aldık. Ekiplerimizi orman yangınlarına karşı eğitimlerden geçirdik ve ekipmanlarla donattık. Ekiplerimiz 7 gün 24 saat orman yangını nöbeti tutuyorlar” diye konuştu.

Yaz aylarında araçla hareket halindeyken ormanlık alana sigara atılmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Orman yangınları konusunda vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Özellikle seyahat esnasında sigaralarını araçlardan dışarıya atmamalarını, piknik yaparken cam şişeleri kırarak ormanlık ya da kırsal arazilerde dağınık bir pozisyonda bırakmamalarını istiyoruz” dedi.

Şahin anız yangınlarının toprağa hasar verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Tarımla uğraşan vatandaşlarımızın da özellikle hasattan sonra ürün artıklarını sahadan uzaklaştırma adına yakarak bertaraf etmemelerini istiyoruz. Bu yakma esnasında toprakta bulunan faydalı mikro organizmalar zarar görüyor. Hem mikro organizmalar yok oluyor, hem de toprağın kalitesi azalıyor. Beraberinde de orman yangınlarına neden oluyor.

www.mudurnuhaber.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir