Gribal enfeksiyonlardan dengeli beslenerek korunabilirsiniz!

Öncelikle vitamin desteklerinden değil gıdalardan destek almamız gerekir. Tamamlanmış bir besin içeriğinin ancak sadece besinlerden alınabileceği unutulmamalıdır. İzole edilmiş bir vitaminin vitamin hapı olarak alınması ile besin içerisindeki kompleks halinde alınması arasında vücutta biyoyararlılık açısından büyük fark yaratır. Örneğin portakal yemek sadece C vitaminini ilaçtan almaya göre ek olarak bağışıklık sistemini destekleyen Magnezyum, folat, B6 ve antioksidanları da beraberinde getirir.

Fazla C vitamini almak vücuda fayda sağlamaz!

C vitamininin bağışıklık sistemini destekleyici etkileri bilinirken C vitaminin yüksek dozda almanın ek bir destek sağlamadığı da aslında kanıtlanmıştır. Dolayısı ile burada dikkat edilecek noktanın çeşitli sebze ve meyvelerden C vitaminini almak gerektiğidir. Tek tip beslenme her zaman beslenme içeriklerinde yetersizliklere yol açabilir.

Kış aylarında portakal, mandalina, nar ve greyfurt tarzı kolay bulunan besinlerde dikkat edilmesi gereken bir konuda suyunu sıkmak yerine kendisini posalı tüketmenin önemidir. Posalı tüketim diğer besin maddelerinin de alımını destekler.

Kurubaklagilleri sofranızdan eksik etmeyin!

C vitamini desteklerden diğer dikkat edilmesi gereken nokta dengeli bir şekilde bütün besin guruplarını beslenme içerisine katmak olmalıdır. Kış aylarında özellikle kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye gibi..), badem, fındık gibi çerezler, balık, yoğurt (özellikle probiotikli), tam buğday ürünlerine ve yumurta tüketimine özen gösterilmelidir.

Bu gruplardan alınabilecek çinko, manezyum, selenyum, B vitaminleri bağışıklık sistemini destekleme de ön sırada rol oynarlar.

Vücuttaki D vitamini seviyeleri de bağışıklık sistemini üzerine etkili önemli unsurların başında gelir. Kışa girerken D vitamini seviyelerini ölçtürmek ve eksikliği doğrultusunda takviye almak bağışıklık sistemini aktif bir şekilde destekleyecektir.

Kahvaltı yapmak bağışıklık sistemini destekler!

Alınan gıdaların yanı sıra öğün düzeni, gün içerisinde sağlıklı seçeneklerle ara öğün yapma, kuvvetli bir kahvaltı da bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler. Su tüketimin gün içersine yayılmış bir şekilde olması, gün içersinde C vitaminli bitki çayları (zencefil,ayva, kuşburnu, kakule gibi) tüketimi de sistemi aktif olarak temizleyerek mikropların solunum yollarında barınmasına engel olacaktır.

Bunların dışında genel yaşam alışkanlıklarına özen göstermek, yani elleri sık sık yıkamak, uyku saatlerine özen göstermek ve spor yapmak da bağışıklık sistemini destekleyen önemli faktörlerden sayılabilirler.

www.mudurnuhaber.com

     

“Gribal enfeksiyonlardan dengeli beslenerek korunabilirsiniz!” için bir yanıt

  1. Halkımızda genelde gribe yakalanınca hemen limona ıhlamura portakala mandalinaya kiviye naneye kuşburnuna sarılma olayı var. Mikrobu virüsü kaptıktan sonra bunların faydası neolacakki. Önemli olan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek olan gıdalara ağırlık vererek vücudumuzun kendini korumasını (bağışıklık-immün) güçlendirmeliyiz. Fındık, ceviz, kuru kayısı, kuru çekirdekli üzüm, ve meyvalar. Halkımızda bir de meyva değerlerinde yanlış algılama problemi var, iki muzun bir küçük elma değerinde olduğunu bilmeleri lazım. İllaki pahalı gıdaya yönenilmemeli. Bulabilirseniz köylerimizde hala yapılan pestil, pekmez ve meyva kuruları bunlarda çok etkili olur. Antioksidan denen gıdalara ağırlık vermeliyiz. Boğazımız yanmaya kaşınmaya, burnumuz akmaya şiddetli başağrısı ve ateş başladıise derhal toplumdan uzaklaşıp eve kapanmalıyız etrafımızdakilere de aldığımız mikrobu vermemeliyiz bulaştırmamalıyız. Özellikle anneler bu durumda çocuklarınızı okula göndermeyiniz. Aile hekiminize götürüp ilaca başlayınız. Evde ise bol sulu gıda almalıyız kızılcık tarhanasına ağırlık verip su içmeliyiz. Sağlıklı huzurlu başarılı günler dilerim efendim. Tüm Mudurnulu dostlara sevgi saygı selamlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir