TAŞKESTİ Köykent Projesi Fabrika Satılığa Çıktı

Bülent Ecevit’in ‘Köykent Projesi’ kapsamında Bolu’nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Taşkesti Beldesi’nde devlet desteğiyle yapılan kereste fabrikası, 28 yıl sonra borçların altından kalkılamayınca satışa çıkarıldı.

 
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ‘in ‘Köykent Projesi’ kapsamında Bolu’nun Mudurnu İlçesi’ne bağlı Taşkesti Beldesi’nde devlet desteğiyle yapılan kereste fabrikası, 28 yıl sonra borçların altından kalkılamayınca satışa çıkarıldı. Köylerden göçün önlenmesi, Köykent’lerde iş olanakları sağlamak amacıyla yapılan kereste fabrikası şimdi yeni sahibini bekliyor.İşsiz nüfusun köykentlerde iş olanaklarına kavuşması, göçün önlenerek sağlıklı kentleşmenin sağlanması, birbirine yakın köylerin bilgileri ve ekonomik olanaklarını birleştirmesi ve ortaklaşa tarım ve sanayi işletmeleri kurabilmesi, sağlık ocağı, okul ve diğer hizmetlerin birleştirilmesini amaçlayan Köykent Projesi hazırlandı. Proje ilk olarak Taşkesti’de uygulandı. 1978 yılında 11 orman köyü bir araya getirilerek ‘Taşkesti ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi’ kuruldu. Aynı yıl dönemin Başkanı Bülent Ecevit’in katılımıyla kereste fabrikasının temeli atıldı. Devlet desteğiyle, 1984 yılında 42 dönüm arazi üzerinde 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip kereste, laminant fabrikası kuruldu.

VERGİ VE SGK BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLANINCA ŞALTER İNDİRDİ

Toplam 1100 üyeli kooperatifin çalıştırdığı, 25 personeli bulunan yılda 110 bin metreküp kereste üreten fabrika geçen yıllarda vergi ve SGK borçları nedeniyle üyelerine ödemelerini yapmakta zorlandı. Kooperatife üye 11 köyden 5’i ayrılınca kesim karşılığında Orman İşletmesi’nden alınan pay düştü. Zamanla teknolojiye de ayak uyduramayan fabrikada, şalter indirildi. 2 milyon 150 bin lira vergi ve SGK borcu olan fabrika borçlarını yapılandırdı. Ancak borçların ödenmesinde zorlanılması, üyelerin yeniden fabrikanın hayata geçmesi için gerekli destekte bulunmaması üzerine fabrika satılığa çıkarıldı.

İLK KÖYKENT PROJESİ

Taşkesti ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Sefa Özveren fabrikanın ilk Köykent Projesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“1978 yılında 11 köyün birleşimi ile kuruldu, 1984 yılında da faaliyete geçti. Bu ilk Köykent projesi. O zaman 1100 üyesi bir araya gelerek bu tesisi kurdu. 1984 yılında çalışmaya başlayan bu fabrika bugüne kadar geldi. 1999 yılından itibaren vergi borcu yatırılmayınca borçlar birikti ve borç ödenemedi. O zamandan bu zamana gelinceye kadar borçlar faiziyle birlikte katladı.”

FABRİKANIN SATILMASI KARARI ALINDI

Yapılandırdıkları borçları ödemekte zorlandıklarını söyleyen Sefa Özveren, şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimizde 1 milyon 950 bin TL borç vardı. Borçları görünce duruma el koymaya çalıştık ama zor bir süreçti. Bu borcu ödeyebileceğimize inandık ve bazı makinelerin bakımlarını yaparak çalışmaya başladık. Çeklerimiz yok, taahhüt mektubumuz yok. Burayı yürütme konusunda sıkıntılarımız oldu. Sonrasında borçlarımızı yapılandırdık. Ancak bu parayı da ödememiz zor oluyor. Üyelere gidip ‘Sermaye artırımına gidelim, kooperatiften ayrılıp ayrı bir şirket kuralım veya mal varlığını satalım’ önerisinde bulunduk. Her köyde, her muhtarlıkta toplantılar yaptık. Vatandaşın bu tesise karşı güveni kalmamış, herkes bu tesisten kurtulmak istiyor. Genel kurul yaptık ve borçtan kurtulmak için tesisin satılmasına karar verildi.”

Fabrikanın ormanın içinde, orman üretiminin en çok yapıldığı sahada olduğunu vurgulayan Özveren, “42 dönüm arazi üzerinde kurulu. 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. Ormanın ortasında. Orman üretiminin yüzde 70’i burada yapılıyor. Piyasadan birilerinin fabrikaya talip olmasını istiyoruz. Borçlarımızı ödeyebileceğimiz oran karşılığında fabrikayı satacağız” diye konuştu.

 

“TAŞKESTİ Köykent Projesi Fabrika Satılığa Çıktı” için 7 yanıt

  1. evet fabrika satılıkmış evvelce duyumlar almıştık.ancak bu fabrika neden borç yükünde?mademki hala orman içinde kesim devam ediyor ise demekki balık baştan kokmuş arkadaş!
    satılmadan önce bir denetim şart değil mi?
    yenisi ile eskisi ile şu yönetimleri bir gözden geçirselerde sonra vatandaşın hakkına haksızlık etmeseler ya..

    1. bu borclardan üyelerin bu borclardan hic bir sorumluluğu yoktur. bu borc gecikmiş vergi borcu KOPARATİF BORCLAR KANUN MADDESİNDE BU BORCLARDAN YÖNETİM DE OLAN KİŞİLER SORUMLUDUR.BU FABRİKANIN SATIŞ KARARINI ALDILAR KEDİLERİNİ KURTARDILAR.BU KADAR KİŞİNİN HAKKINI ALLAH ÖBÜR DÜNYAYA BIRAKMAZ İNŞALLAH ….

  2. 1978 de kurulan kooperatifin bu fabrikası ürettiğimalları piyasada çok güzel giderdi, bölge orman köyü vehammadde sıkıntısı yoktu. Yöre halkının maddi gelişmesinde çok önemli faktör oldu. Zaman geldi maliyet yükseldi, piyasada rakipler arttı. Ormandan eskisi gibi hammadde alınamadı. SSK, Vergi, Elektrik giderleri karşılanamadı ve kötü son. Çok üzüldüm, orada çalışanların tamamı tanıdığım insanlardı. Ama bu da hayatın gerçeği, kabul edeceğiz. İnşaallah hayırlı bir kişinin eline geçer de eski canlı haline geri döner. Vesileyle köykentli gaşımlarıma sevgiler selamlar olsun.

  3. fabrikanın satılması taşkesti için hayırlı olacaktır şimdiye kadar yolda yürümeyi dahi bilmeyen çoğu insanları adam etti hesap çok basit 2.5 milyon borcu olan fabrika en az 5 milyonda kar etmiştir yani 7.5 milyon tl geçmiş yönetimlerin cebinde

  4. eyvahhh üyeler yandı :.:…. devlet alacağını söke söke alır herkesin şahsi mal varlığı ,1.dereceden akrabaları , hepsinden devlet alacağını alır kardeşimmmmmmmmmmmmmmm

  5. Sayın Bülent Ecevit nur içinde yatsın. Keşke köy kentler çoğalsaydı .Zannedersem ziraat B.-okulda açılmıştı. Bütün köy kentlerde sanayi olsa ,herkes kendi evinde köyünde kalsaydı.dışarda okuyan gençler ,ailelerinin yanında iş bulsalar,yaşlılar yalnızlığa mahkum olmasaydı.—Hayaller gerçek olur belki bir gün !

    1. sonunda başardınız ya helel olsun ecevidin kemiklerisızlarya taşkestimiz için bulunmaz bir nimetti yazık oldu yazık umarım kimseye kar kalmaz yanlış taş oynayanlar çıkar yukarıda arkadaş yazmış devletimiz alacagını alır kesin birilerinin uykuları kaçmıştır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir