SEBEN, NEVRUZ A HAZIRLANIYOR

SEBEN, NEVRUZ A HAZIRLANIYOR

Seben ilçesinde  geleneksel olarak her yıl düzenlenen SEBEN NEVRUZ GÜNÜ KUTLAMALARI bu yılda 23 Mart 2013 tarihinde yapılacak.

 

Kutlamalarda  NEVRUZ ateşi  NEVRUZ Tepesinde yakılacak.

 seben

Alpagut Köyünde saat 19.30 da başlayacak NEVRUZ kutlama programında , açılış, Nevruz Ateşi yakılışı,Yumurta Kırma ve Yeme yarışmaları, Hediye Çekilişi, Bolulu Ramazan ÇELİK Konseri ve Havai fişek gösterileri yer alacak.

www.mudurnuhaber.com

“SEBEN, NEVRUZ A HAZIRLANIYOR” için 3 yanıt

  1. SAYIN AYDIN BEY başlığı yanlış atmışsın.hiç kullanmak istemediğim kelimeyi başlık olarak görüyorum.haber başlığı BAHAR BAYRAMI olarak atılsa daha iyi olurdu.gerçi senden önce bu yanlışı SEBEN KAYMAKAMLIĞI yapmış.

    BAHAR BAYRAMI;Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon’dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan’dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.21 mart diğer bir tabirle eskiden TÜRKLERİ YILBAŞISI olarak kabul edilmiştir.

    Son yıllarda bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi Türk cumhuriyetlerinde veya diğer Türk topluluklarında “Türk Hürriyet ve Diriliş Günü” veya “Ergenekon Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Geniş halk kitleleri tarafından resmî devlet törenleriyle kutlanmakta olan BAHAR BAYRAMINDA kutlamalar yediden yetmişe bütün toplumun katılımıyla yapılırken âdeta hayat durmaktadır.

    ama maalesef bu BAHAR BAYRAMI şu çeyrek asırda bazıları tarafından sanki sadece onlara özgü bir kutlamaymış gibi lanse edilmeye çalışılıyor.sözde kutlamanın altında sanki özgürlükleri yokmuş gibi kutlama adı altında özgürlük ve hürriyet naraları atıyorlar.bu da yetmezmiş gibi bayrak ve 30 bin kişinin katili bölücü başının posterini açma cesaretinde bulunmaktan da geri kalmıyorlar.TÜRK DÜNYASINDA BAHAR BAYRAMI çok önem taşımaktadır.

    geçen yıl SEBEN de kutlanan bu BAHAR BAYRAMI ilgili çok tartışmalı yorumlarımız olmuştu.bazıları burada yorum yapanları basite alarak şöyle sorular sorarak kendilerinin kültürlü olduğuna yansıtmaya çalışırken kendilerini farkında olmadan ne kadar basitleştirdiklerinin farkına varamadılar.ilginç sorulardan birkaçını sizlere aktarayım benim ne anlatmak istediğimi anlayacağınızı umarım

    bu ilginç sorular;
    – bu bayramın daha onceleri de mesela 25 – 30 sene önce de kutlandigina dair bir fotograf ya da sair bir belge var mıdır?
    -Yoksa bu da modaya uymak mıdır?
    -Türk kültüründe yeri olmayan bir geleneği yaratma çalısmasının bir parçası mıdır?
    -Bu konuda aydinlatici ve doğru bilgi verebilecek kimse var mı?

    benim burada sorulan en son soruya önerim bu bayramla ilgili gerçek bilgiye sahip olmak isteyen SEBEN KAYMAKAMLIĞINA müracaatını yapar,etkinliğin gelmişini geçmişini öğrenmiş olur.bu bayram moda değil,insanları bir araya getiren,kavuşturan,hasret gideren ve kaynaştıran BİR KÜLTÜRDÜR.

    kutlanacak olan yerin SEBEN ALPAGUT olması benim için ayrıca gurur veriyor.çünkü ben de onlar gibi aynı boydanım.tek farkım MUDURNU ALPAGUT tan olmam.tüm ALPAGUTLU soydaşlarıma selamlarımı iletirim.

    TARİH YAPMAKTAN TARİH YAZMAYA VAKİT BULAMAYAN,TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARININ,TÜM TÜRK DÜNYASININ BAHAR BAYRAMI KUTLU OLSUN!..

  2. Bilgilerine çok teşekkürler Yusuf kardeş.Sebende yaşayan biri olarak geçmiş yıllarda Alpagut köyünde her yıl yapılan baharı karşılama töreni yapıldığını yeniden bu güzel geleneği Seben kaymakamı ve Alpagut köyünün değerli muhtarı girişimileriyle bu anlamlı gelenek yaşatılmaya çalışıyor. Düşüncende haklısın ismi en azından bahar Nevruz bayramı olmalı ve her canlı tarafından ortak paylaşılmalı hep birlikte.Şartlar canlıları şaşırttırır şartlar insanı insan yapar .İçimizdeki kuvvet sevgi Hoş görü herşeyi tamamlar diye düşünüyorum.

  3. Bilgilerine teşekkürler Yusuf kardeş.Sebende yaşayan biri olarak geçmiş yıllarda Alpagut köyünde her yıl yapılan baharı karşılama töreni yapıldığını yeniden bu güzel geleneği Seben kaymakamı ve Alpagut köyünün değerli muhtarı girişimileriyle bu anlamlı gelenek yaşatılmaya çalışıyor. Düşüncende haklısın ismi en azından bahar Nevruz bayramı olmalı ve her canlı tarafından ortak paylaşılmalı hep birlikte.Şartlar canlıları şaşırttırır şartlar insanı insan yapar .İçimizdeki kuvvet sevgi Hoş görü herşeyi tamamlar diye düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir