Mudurnu Belediyesi Çalışmalarını beğeniyormusunuz?
Toplam Oylar: 72
Bolu Yasağı Mudurnu’ya ilgiyi artırdı
Türkiye’nin Etlik Piliç üretiminin büyük bir bölümünü Bolu ve ilçelerindeki üreticiler tedarik ediyor.
Geçtiğimiz Yıllarda Bolu genelinde Belediye Meclis Kararı ile Kümes yapımı engellemesi Yatırımcıları en yakın merkez olan Mudurnu ilçesine yöneltti.
SON BİR YILDA KÜMES SAYISINDA GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ
Mudurnu ve çevresinde son bir yılda gözle görülür bir artışın olduğunu belirten vatandaşlar, yol kenarlarına ve ilçeye yakın yerlere yapılan büyük kapasiteli Tavuk kümeslerinden rahatsız olduklarını belirttiler.
YURDUN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDEN YATIRIMCI NIN GÖZÜ MUDURNU ‘DA
Broiler Piliç yetiştiriciliği son yılların en çok kazandıran mesleği haline geldi. Hal böyle olunca’da Avukat’ Doktor’Öğretmen’Subay vs gibi görevlerde bulunan yatırımcılara bu yatırım kısa sürede geri dönmesi sebebiyle Etlik Piliç yetiştiriciliği cazip görünüyor.
MUDURNU’DA YILDA 17 MİLYAR ETLİK PİLİÇ YETİŞİYOR
Son verilere göre Mudurnu ilçesindeki Etlik Piliç Kümeslerinde 42 günlük Devrede 3 milyon 300 bin Piliç yetiştiriliyor. Bu Piliçler üreticiler ve Şirketlere ait Kümeslerde yetişiyor.
Mudurnu’da Bir yıl boyunca toplamda ise 17 Milyar adet Etlik Broiler Piliç yetişiyor.
KÜÇÜK KÜMES İŞLETMECİLERİ ARTIK YOK
1970 li yıllarda Başlayan Mudurnu ilçesindeki Tavukçuluk işletmeciliğinde ilk yıllarda 500 adet 1000 adet 2000 adetlik Tavuk Kümesleri artık şimdilerde Depo ve Samanlık olarak kullanılmaya devam ediyor.
1000 ADET LİK KÜMESLER YERİNİ 100 BİN ADETLİK KÜMESLERE BIRAKTI
1970 li yıllarda başlayan ve 2000 li yıllara kadar devam eden Tavukçuluk serüvenindeki 1000 adetlik Tavuk Kümesleri yerini artık 100 bin adetlik Modern Kümeslere bıraktı. Mudurnu ilçesinde Son 2 yıl içersinde yaklaşık 100 ün üzerinde Tavuk Kümesinin yapıldığı kayıtlara geçerken, bunların da kapasitelerinin 20 bin ila 100 bin arasında değiştiği gözlendi.
KÜMESLER İSTİHDAM İLE BİRLİKTE GELDİ
Tam otamatik şekilde yapılan Kümesler Ailelere iş kapısı oldu. Mudurnu ilçesinde Kümes bakıcısı talebi patladı ve yeni yapılan Kümesler nedeni ile Mudurnu’ya dışarıdan çalışmak için Aileler gelerek, Mudurnu’da iş göçü yaşandı.
KÜMES ATIKLARI İÇİN PROJE
Yılda 17 Milyar adet yetişen Broiler Piliç’in dışkıları tarlaları doldurdu, artık Tarlalarda verim çoğlamasının aksine verimde gerilemeler gözleniyor. Yetkililer Tarlalara gelişi güzel dökülen Etlik Piliç gübrelerinin kaar dan çok zarara yol açtığının altını çiziyor.
Kümeslerden çıkan Gübreler yol kenarlarına gelişi güzel dökülmesi ile birlikte doğaya zarar veriyor. Bu konu ile ilgili Mudurnu ilçesinde bir kaç kez Proje anlatımları olsada, şu an için gündemde olan ve işleme hazır bir proje olmadığı belirtiliyor. Tavuk Gübresinden, Elektrik üretimi Projesi ve Gübrenin yeniden Toprağa verimli bir şekilde kullanım haline getirilebilecek Projelerinde olduğu ifade ediliyor.
TURİSTLER: TAVUKÇULUK’MU TURİZM’İ ?
Mudurnu ilçesine gelen Turistler Mudurnu ilçesinde eğer Turizm yapılacaksa son zamanlarda ilçeye yakın yerlere yapılan ve çevreye kötü kokular salan işletmelerin tedbir alması gerektiğini vurguladılar.
TV PROGRAMCISINDAN KÖTÜ NOT
Mudurnu ilçesine bir Tv kanalında çekim yapmak üzere gelen Programcı, Şehir ile Tavuk kümeslerinin birleşme noktasına geldiğini belirterek, Mudurnu Turizmi için bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.