GSS Borcu olanlar dikkat

Vergi ve prim borçlarına ilişkin yapılandırmalarda başvuru süresi sona erdi ancak genel sağlık sigortası (GSS) prim borcundan kurtulma fırsatı devam ediyor.

Mart sonuna kadar gelir testine girerek ödeme gücü olmadığını belgeleyenlerin borcu tümüyle silinecek. Ödeme gücü olanlar ise anaparayı nisan sonuna kadar ödediklerinde gecikme faizi ve cezalarından kurtulacaklar. 

GSS PRİM BORCUNDA BAŞVURU ŞARTI YOK, DOĞRUDAN ÖDEME YAPILABİLİR

Vergi ve prim borçlarında yapılandırma süresi sona ererken genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarından kurtulma fırsatı hala devam ediyor.

GSS prim borçları için başvuru şartı bulunmuyor. Borcu bulunan vatandaşlar 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borcunun anaparasını peşin veya parça parça ödedikleri takdirde borca ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı silinecek. Ödemenin parça parça yapılması halinde tüm anaparanın 30 Nisan’a kadar ödenmesi gerekiyor.

Hazine Maliye Bakanlığı’nın interaktif vergi dairesine e-Devlet şifresi ile girildiğinde kişilerin GSS prim borçları görünüyor. Ödemeler doğrudan bu sistem üzerinden gerçekleştirilebilir .

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANA GELİR TESTİ FIRSATI

Ödeme gücü olmayanlar gelir testine girerek GSS primi ödeme yükümlülüğünden kurtuluyorlar. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkarsa prim ödenmiyor. Ödeme gücü olmayanların primi bütçeden karşılanıyor. Bu yıl gelir testine girenlerin prim ödemekten kurtulabilmesi için hane içinde fert başına gelirin 1.192.50 TL’den az olması gerekir.

Gelir testinin normalde

Buy Amoxil UK

, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren bir ay içinde yapılması gerekir. Bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar hiç gelir testine girmemiş olanlar için yapılandırma kanununda bir hak tanındı. Bu kişiler mart sonuna kadar gelir testi yaptırıp ödeme güçleri olmadığını belgeledikleri takdirde, haklarında çıkartılmış tüm GSS prim borçları ve gecikme cezaları silinecek.

30 AĞUSTOS SONRASI PRİMLERİNE DİKKAT

Yapılandırma kanunu, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar olan GSS prim borçlarını kapsıyor. Vatandaşların tekrar borçlu durumuna düşmemesi için eylül ve sonraki aylara ait GSS primlerini düzenli olarak ödemeleri gerekiyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANACAKLAR

GSS prim borcu bulunanlar normalde SGK üzerinden sağlık hizmeti alamazlar. Ancak, vatandaş mağdur olmasın diye bir süredir geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara da sağlık hizmetinden yararlanma hakkı tanınıyor.

Nitekim yapılandırma kanununda prim borcunu ödemeyenlerin 30 Nisan’dan sonra sağlık hizmeti alamayacakları düzenlenmiş iken, yayımlanan kararname uyarınca bu süre yılsonuna kadar uzatıldı. GSS prim borcu bulunanlar yılsonuna kadar devlete ait hastaneler ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden sağlık hizmeti alabilecekler. Özel hastanelerden sağlık hizmeti alamayacaklar.

Ancak, sağlık hizmetinden yararlanmaları prim borcundan kurtulacakları anlamına gelmiyor.

GSS PRİMİ AYLIK 107.32 TL

Genel sağlık sigortası primi asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden hesaplanıyor. 2021 yılında aylık GSS primi 107.32 TL’ye yükseldi.

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir