Gelenekler unutulmamalı

Gelenek ve görenekler son yıllarda  teknolojiye yenik düşsede, Mudurnu ilçesinde yinede yaşatılmaya çalışılıyor.

Bu geleneklerden bir taneside Regaip Kandili  günü öğle namazı öncesindeki Lokma ikramıdır.

Öğle namazı öncesinde Demirciler çarşısı esnafında tatlı bir heyecan başlar. Her yıl olduğu gibi bu yılda  eş dost ve çevredekiler, evlerinde hazırlanan lokmalar ve yanında kimin gönlünden ne koptu ise alır gelir.

Mudurnu Demirciler çarşısı  İrfan ve İsmail ATLI nın ve Ahi Baba nın dükkanının önüne  bir masa  kurulur.

Evlerden getirilen Lokma ve ikramlar sofraya konulduktan sonra buyur edilir. Bu gelenekte kimse, kimseyi davet etmez. Yıllardan beri gelen bir gelenek olduğundan bu gün ve bu saatte burada bu programın yapılacağı bellidir.

Lokma ve tatlılar kurulan sofrada birlik ve beraberlik içersinde hoş sohbet içersinde tüketilir ve çevreden geçen misafirlerde davet edilir.

Lokma lar yendikten sonra bir dua ile program son bulur.

Afiyet olsun.

www.mudurnuhaber.com

“Gelenekler unutulmamalı” için 4 yanıt

  1. MEMLEKETİMİN GÜZEL ÇALIŞKAN İNSANLARI ,ÇOCUKLUĞUMDA İLKOKULDAN ÇIKAR ARKADAŞLARLA BERABER BABALARIMIZA UĞRAR EVLERİMİZE GİDERDİK.CUMA DUASINDA ÇARŞI DOLU OLURDU.YUKARIDAKİ BÜYÜKLERİMİZ DAHA İYİ BİLİRLER.KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN,BULAMALI LOKMALARDA AFİYET OLSUN.ÖRF VE ADETLER MUDURNU DA YAŞATILIR.

  2. Adetlerimizi yaşatanlardan Allah razı olsun. Birlik ve beraberliğin sürmesine vesile olan bu tür etkinlikler yöremizin de daha iyi tanınmasına vesile olmaktadır. Afiyet olsun der, şifalar bulmanızı dilerim. Herkese saygı sevgi ve selamlarımla.

  3. mudurnu gelenek ve görenekleriyle yaşayan bir şehir mudurnumuz tarihi dokusuyla örf ve adetleriyle örnek bir kentdir.

  4. bir başkadır benim memleketimin insanı!..böyle gelenekleri yaşatmanız ve devam ettirmeniz beni gurbette gururlandırdı.

    şuna kesinlikle inanın ki biz de olan gelenekler çoğu yerde yok denecek azdır.ben çok değişik memleket insanları ile çalışmaktayım,bazen onlara onların yaptığı etkinlikleri soruyorum ama bizimkinin yanından bile geçmiyor.yanlış anlaşılmasın,saygısızlık etmiş olmayayım ama gerçeğin ta kendisidir bizdeki gelenek ve görenekler.

    AYDIN BEYİN demesi gibi yeter ki teknolojiye yenik düşmeyelim.her yeni teknoloji bizim hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bizleri bencilleştirmektedir,bizleri geçmişimizden uzaklaştırmaktadır başkalarının yaşantısına özendirmektedir.

    bizlere düşen görev yeni yetişen nesillere bize bırakılanları eksiksiz anlatıp devam ettirmelerini sağlamaktır.benim bildiğim şeyhül imran bayramına,karaaslan bayramına,hacet bayramlarına,türbe bayramlarına sahip çıkalım,

    çünkü böyle manevi bayramlarımız bizleri bir araya getirmekte,birlik beraberliğimizi sağlamakta ve dostluklarınızı pekiştirmektedir.

    TÜM HEMŞEHRİLERİME SONSUZ SAYGI VE SELAMLARIMI İLETİRİM.YÜCE MEVLAM BİRLİĞİMİZİ,DİRLİĞİMİZİ BOZMAK İSTEYENLERE FIRSAT VERMESİN!…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir