Bolu İli Yılın Ahisi Nacakçı İsmail KOCABAY seçildi

Bolu İli Yılın Ahisi Nacakçı İsmail KOCABAY seçildi
Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası Mudurnu ilçesinde düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı. Düzenlenen programda, Şet kuşatma töreni yapıldı, Bolu İlinin Ahisi olarak seçilen İsmail Kocabay’a plaket takdim edildi.
Mudurnu ilçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Mudurnu Kaymakamı , Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı , Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanı, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
BESOB adına, Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalarla devam etti.
Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Yoltaş Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgiler vererek, “Her toplumda bireyleri birleştiren ortak değerler vardır. Ahilik, ticaret ile ahlakı birleştiren, illet olma bilincini Anadolu’ya yayan bir birleştiricidir. Ahilikte ölçü hak ve birliktir. Ahilik prensipleri yüzyıllardan beri süre gelmiştir. Merkezinde hak ve hukuka saygı vardır ” dedi.
Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ise Ahilik müessesesinin Selçuklu’yu ayakta tutan ve Osmanlı’yı kuran en büyük nitelik olduğundan bahsederek, “Ahilik geleneği yüzyıllardan beri devam ediyor ve biz de bu güzel mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Ahilik Haftamız kutlu olsun” şeklinde konuştu.
“AHİLİK TEŞKİLATI ZOR ZAMANLARDA SOSYAL DAYANIŞMAMIZI TEMİN EDEN BİRLEŞTİRİCİ BİR FONKSİYON ÜSTLENMİŞTİR”
Türk Milletinin Anadolu’daki bin yıllık tarihinde kalıcı olmasını güçlü bir devlet geleneği bulunması, insanlar arasında sosyal dayanışmayı ve toplumsal yaşam kurallarını düzenleyen kültürü inşa etmesi sayesinde mümkün olduğunu belirten Bolu Valisi Aydın Baruş, “Mudurnulu esnafımız nezdinde, ticaret ve sosyal hayatımızda önemli yeri olan esnaf teşkilatının tüm mensuplarının Ahilik Kültürü Haftasını kutluyorum. Tarih boyunca yer yüzünde uzun süreli medeniyetler kurabilen ve varlığını devam ettirebilen milletler devlet ve sosyal hayatında kalıcı müesseseler oluşturabilen köklü geleneklere ve kültüre sahip toplumlar olmuşlardır. Türk Milleti’nin Anadolu’daki bin yıllık tarihinde bu topraklarda kalıcı olması, güçlü bir devlet geleneği bulunması, insanlar arasında sosyal dayanışmayı ve toplumsal yaşam kurallarını düzenleyen kültürü inşa etmesi sayesinde mümkün olmuştur. Ahilik kültür ve geleneği Anadolu insanının hayatına yüzyıllarca yön veren en önemli kültür değerlerinden birisidir. ‘Ahi’ kelimesi ‘kardeş’ anlamına gelmekle birlikte, Ahilik kültürü, Türk Milletinin temel yaşam hasletlerini oluşturan ilkelerin toplumsal hayatta yerleşmesini ve böylece kardeşlik anlayışının tesis edilmesini sağlayan birçok temel değeri içermektedir. Toplumsal hafızamızda önemli bir yeri bulunan Ahilik teşkilatı özellikle Anadolu halkının zor zamanlarda sosyal dayanışmamızı temin eden birleştirici bir fonksiyon üstlenmiştir” dedi.
 
“MUDURNU HALKINI TEBRİK EDİYORUM”
Medeniyetimizin temel değerlerinden olan ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren Ahilik kültürünü yeni nesillerimize anlatmak ve aktarmak amacıyla kutlanan Ahilik Haftasını, Ahilik geleneğini asırlardır ekonomik ve sosyal hayatında canlı bir şekilde yaşatan Mudurnu ilçemizde idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mudurnu esnafımızı ve Mudurnu Halkını böyle köklü bir kültürü günümüzde de yaşatmaya devam etmesi ve ticaret hayatındaki ahlak ilkelerini yeni nesillerimize örnek bir şekilde aktarması nedeniyle tebrik ediyorum. Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran’ı ve bu müesseseyi yüzyıllardır yaşatan atalarımızı rahmetle anıyorum. Helal kazanç ve insan yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum.”
Programda daha sonra ise ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan kalfalıktan ustalığa geçiş dönemi olan Şet Kuşatma töreni temsilen yapıldı.
Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla düzenlenen program Bolu Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin  gösterilerinin ardından plaket töreni ile devam etti.
Bolu İli Ahi’si seçilen Mudurnu Demirci esnaflarından İsmail Kocabay’a,  Bolu İli kalfası seçilen Bolu Merkez demirci esnaflarından Erhan Demir’e ve Bolu İli yılın çırağı seçilen Gerede esnaflarından matbaacı Musa Güldemir’e plaketlerini Bolu Valisi Aydın Baruş’un verdi.
VALİ BARUŞ, ESNAF DUASINA KATILDI
Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları için Mudurnu’ya giden Bolu Valisi Aydın Baruş, Mudurnu İlçesinde her Cuma günü düzenlenen esnaf duasına da katıldı.
Mudurnu ilçesinde yüzyıllardır her Cuma günü Cuma salası sonrası Orta Çarşı’da esnafın toplanması ile yapılan geleneksel esnaf duasına katılan Bolu Valisi Aydın Baruş, Orta Çarşı esnaflarını da ziyaret ederek onlarla sohbet etti. Mudurnu esnafının işlerini soran Vali Baruş, “Allah işlerinizi açık etsin, bol  kazanç versin. Hayırlı işler diliyorum. Ahilik Kültürü Haftanızı da kutluyorum” dedi.
www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir