Bakan Eroğlu ABANT a geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ormancılık sektörünün yurtiçi ve yurtdışında elde ettiği gelirlerinin artırılması için ortak çalışma başlattı.

_MG_5702

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TOBB tarafından başlatılan ormancılık sektörü çalışması kapsamında, orman ürünlerinin ülke ekonomisine katkısı, sorunlar ve çözüm önerileri belirlenecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanı sıra TOBB’un 59 sektör meclisinden 14’ü çalışmaya katıldığı çalışmanın ilk önemli etkinliği 4-6 Ocak günlerinde Abant’ta “Ormancılık Sektörünün Geleceği Arama Konferansı” adıyla gerçekleştiriliyor.

_MG_5746

Konferansın açılış konuşmasını ise Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman yaptı.

Akman yaptığı konuşmada düzenlenen bu konferansta ormanların, orman ürün ve hizmetlerinin milli ekonomiye katkısının müzakere edileceğini ifade ederek, problemlerin masaya yatırılacağını ve çözüm önerileri aranacağını söyledi. 

Türkiye’nin sahip olduğu toplam 21.6 milyon hektar orman alanı ve 1.4 milyar metreküplük orman serveti ile önemli bir güce sahip olduğunu vurgulayan Akman, “Ancak ormancılık sektörünün milli ekonomiye olan katkısının tam olarak bilinmemesi büyük bir problem olarak karşımıza çıkmakta, bu yüzden hak ettiği maddi ve manevi desteği alamamaktadır.  Hâlbuki gerek ihracat ve ithalat yapan, gerekse ülke içinde çalışan binlerce özel sektör firması bulunmaktadır.  Diğer taraftan başta madencilik olmak üzere, turizm, ambalaj, ahşap pelet, enerji, mobilya, kâğıt, ilaç gibi sektörler doğrudan veya dolaylı olarak ormancılıkla ilgili faaliyetlerdir. Ormanla bir şekilde bağlantılı olan tüm bu alanlar büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir, bu potansiyelin ortaya çıkarılması ve iyi yönetilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

_MG_5711

Türkiye’nin levha ürünleri üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi içerisinde olduğunun altını çizen Akman “Mobilya sektörü dünya ile rekabet eder, hatta liderlik yapar hale gelmiştir. Ormanlar gıda güvenliğinin temel unsurlarındandır. Mesela ülkemiz için son derece önemli bir gıda ürünü olan balın %80’i ormanlar ve orman sayılan alanlarda üretilmektedir. Çam balı tamamıyla kızılçam ormanlarından elde edilmektedir. Defne, kekik, kestane, ıhlamur, sakız, çam fıstığı, mantar gibi ürünler eklendiğinde ormanların katkısı daha iyi anlaşılmaktadır. Orman yangınlarının söndürülmesinde görev alan uçak ve helikopterler önemli bir “sivil havacılık” faaliyeti olarak değerlendirilmektedir” dedi.

Bu toplantıdan sonra öncelikle ormancılıkla ilgili sektörlerin net bir şekilde ortaya çıkacağını umduğunu ifade den Akman, bu şekilde ülkeye getirdiği katma değer daha gerçekçi bir şekilde görüleceğini belirtti.

“Toplantının “Arama Konferansı” formatında olması ortak aklı arama çabasının tüm fikirlerin özgürce tartışılabileceği, sınırlı olmayan bir düşünce ortamında gerçekleştirilmesine imkan verecektir” diye konuşan Akman, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın burada müzakere edilen konuları takip etmeyi, ulusal politika ve mevzuat başta olmak üzere tüm uygulamalarında esas almayı planladığını vurguladı.

4-6 Ocak günlerinde Abant’ta düzenlenen“Ormancılık Sektörünün Geleceği Arama Konferansı”nın kapanış konuşmasını ise Pazar günü Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yapacak.

www.mudurnuhaber.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir