ANTİKOR TESTİNİZİ YAPTIRDINIZ MI?

Covid-19 pandemisinde dünya bir yılı geride bıraktı. Bu süreç ile birlikte antijen, antikor, ELISA, PCR gibi sözcükler de günlük hayatımıza girdi. Bu dönemde en çok merak edilen konular arasında Covid aşısı olan ve Covid-19’u atlatanların ne zaman bağışıklık kazanılabileceği önemli yer tutuyor. Bunu öğrenmek için önemli seçeneklerden biri de kişinin 2 doz aşı olduktan sonra antikor testlerini yaptırması. Peki, antikor testleri nedir, neyi gösteriyor ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerekiyor. Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Uzman Doktoru Halil Uğur Öney, bu konuda önemli bilgiler verdi.

Özel Çağsu Hastanesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Neşe Alagöz, sağlık çalışanlarının aşılanması kararının ardından Çin’den getirilen koronavirüs aşısını oldu. Alagöz, aşının 2’nci dozunu olduktan yaklaşık iki hafta sonra antikor testi yaptırdı. Test sonuçlarını alan Alagöz’ün vücudundaki antikor seviyesinin yükseldiği görüldü.

“ANTİKOR DÜZEYİNE İKİNCİ AŞIDAN 20 GÜN SONRA BAKTIRILMALI”

Dahiliye Uzman Doktoru Halil Uğur Öney, 2. doz aşının ardından ne kadar süre sonra antikor testi yapılması gerektiğini belirterek; “Antikor süresine, ikinci yaşı yapıldıktan 20 gün sonra baktırmak en ideali. İkinci aşı yapıldıktan 10 gün sonra antikor artmaya başlıyor ama pik zamanı yaklaşık 20 gün sonradır. Eğer antikor düzeyimizi merak ediyorsak aşıdan 20 gün sonra baktırmakta fayda var” dedi.

“TOPLUMUN %70’İ AŞILANANA KADAR KORUNMAYA DEVAM ETMELİYİZ”

Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi yönünde vurgu yapan Öney, toplumun %70’nin aşılanması yapılana kadar korunmasının öneminden bahsederek; “Toplumun %70’i aşılanmadan, bireysel korunma yöntemlerimizi asla bırakmamamız lazım. Yani maske, mesafe ve hijyene mutlaka dikkat etmeliyiz. Toplumda ne kadar çok aşılama yapılırsa, o kadar çok bağışıklık olacağı için bulaşma gücü azalır. Bu manada koronavirüsü etkisiz hale getirebiliriz. Ancak “aşılandım, ben korunmayayım” diye bir şey yok. Toplumun %70’i aşılanana kadar ve koronavirüs mikrobu çok aza inene kadar korunmaya dikkat etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“ANTİKOR DÜZEYİNİZ DÜŞÜKSE BİLE BAĞIŞIKLIK MUTLAKA VARDIR”

Dahiliye Uzman Doktoru Halil Uğur Öney, kişinin vücudundaki antikor düzeyinin düşük ve yüksek olması durumunda bilinmesi gerekenlere işaret ederek; “Bir humoral, bir de hücresel bağışıklık var. Yapılan çalışmalara göre; antikor düzeyi yükselmese bile, hücresel bağışıklığın gelişebildiği söyleniyor. Yani antikor seviyeniz az çıkabilir ancak hücresel bağışıklık mutlaka vardır, onlar bizi koruyabilir.

“AŞI BİZİ 3-6 AY ARASINDA KORUYABİLİR”

Koronavirüs aşısının, muhtemelen 3-6 ay sonra koruyucu dozu bitiyor. Bu konuda, dünya genelinde çok çalışma yapılmadı. Çok bilinen bir şey değil. Korona ile tanışalı yaklaşık iki sene olacak ama daha aşıyla ilgili sonuçlar derlenip toparlanmadı. Sadece bilgimiz; aşı bizi 3-6 ay arasında koruyabilir. O yüzden bütün toplum aşılanana kadar maske, mesafe ve hijyene çok dikkat etmemiz lazım” dedi.

 “KORTİZON KULLANAN HASTALARDA AŞI YAPTIRMAK RİSK GELİŞTİREBİLİR”

Kronik rahatsızlığı olup ilaç kullanan kişilerin aşı yaptırmadan mutlaka doktorlarına başvurmaları gerektiği önerisinde bulunan Öney; “Bağışıklığı direkt etkileyen ilaçlar var, kortizon gibi. Kanser tedavisinde kullandığımız ilaçlar var. Hepsinin ayrı ayrı sonuçları oluyor. O yüzden kronik rahatsızlığı olan her hastanın doktoruna başvurması ve aşı ile ilgili bilgi almasında fayda vardır. Ona karar verecek merci doktorudur. Mesela kortizon kullanan hastalarda aşı yaptırmak risk geliştirebilir. Hastanın yumurta alerjisi varsa, bu da gelişebilir. Kalp yetmezliği olanlar, kan sulandırıcı kullananların mutlaka kendi hekimlerine danışmalarında fayda var. Çünkü bazı hastalarda koronavirüs aşısı yaptırırken çok çekiniyoruz. İmmünosüpresif ilaçlar kullanıyor hasta, bu hastalara aşı yapılırken çok dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı.

“ANTİKOR TESTİ SONUCUM 28,42 ÇIKTI”

Koronavirüs aşısı olduktan sonra yaptırdığı testte antikor seviyesi yüksek çıktığını belirten Neşe Alagöz; “Yaklaşık bir buçuk ay önce ilk doz aşımızı olduk. 28 gün sonra ikinci doz aşımızı yaptırdık. 15 gün sonrada antikor düzeyimizi öğrenmek için hastanemizde antikor testi yaptırdım.  Antikor testi sonucum 28,42 çıktı. Bu da demek oluyor ki bağışıklığım artıyor ve antikor oluşuyor. Tabi sevindirici bir durum” diye konuştu.

“COVİD-19 OLDUM, ATLATTIM AŞI YAPTIRDIM DİYENLER KENDİNE GÜVENMESİN ”

Neşe Alagöz Maske mesafe ve hijyen kurallarına uyarak aşının etkisiyle korona virüsten kurtulma temennisinde bulunarak; “Covid-19 geçirmiş ve atlatmış kişiler antikor testi yaptırabilirler. Antikor düzeylerini öğrenebilirler. Biz aşı ile bu antikoru kazandık.  İkinci doz aşımın üzerinden 15 gün geçti ve antikor düzeyim oldukça iyi çıktı. Bir 15 gün sonra tekrar yaptırmayı planlıyorum. O zaman antikor düzeyinin daha da arttığının göreceğimiz söyledi doktorum. Bu durum bütün aşı olanlar için sevindirici. Aşının ardından oluşan antikor düzeyinin de oluşması da bir gerçek. Fakat

buy cheap kamagra oral jelly

, Covid-19 oldum, atlattım aşı yaptırdım diyerek maske, mesafe, hijyene dikkat etmeyelim gibi bir durum söz konusu olmasın” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI BEDENLERİN COVİD-19’U DAHA RAHAT ATLATTIĞINI GÖRDÜK”     

Bağışıklık düzeyini yüksek tutmak için yaptıklarını aktaran Alagöz; “Maske, mesafe kuralı ile birlikte uyku düzenine çok dikkat ediyorum. Doktorlarımızın kesin önerileri doğrultusunda sağlıklı beslenmeye çalışıyoruz, yürüyüş yapıyoruz. Bu süreçte sağlıklı bedenlerin Covid-19’u daha rahat atlattığını gördük. Sigara içen, sağlıklı beslenen ve uyku düzenine dikkat etmeyen kişilerin covid sürecini daha ağır seyrettiğini hastanede şahit olduk. Kendimize dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Bolu Takip

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir