Unutturulan zafer: Kut’ül Amare

Unutturulan zafer: Kut’ül Amare

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu Çanakkale Savaşı’nın ardından büyük bir zafer daha kazanmıştı. Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Bağdat’ı almak isteyen İngiliz ordusunu Kut’ül Amare’de hezimete uğratmıştı. İngiliz tarihçilere göre, İngilizlerin en onur kırıcı mağlubiyetlerden biri olan bu savaş, Osmanlı’nın son zaferiydi. İşte unutturulan bu büyük zaferin hikayesi…

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kut’ül Amare’nin 100’üncü yıl dönümünde birçok yeni projeye imza atarak unutulan zaferin hafızalara kazınması için pek çok etkinlik düzenleyecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, 1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Zaferi’nden sonra Osmanlı Devleti’nin kazandığı son zafer olan Kut’ül Amare’nin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla özel etkinlikler düzenleyecek ve projeler hayata geçirecek. Bu kapsamda, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde “Kut’ül Amare Belgeli Dramatik Gösterim”i gerçekleştirilecek.

Tiyatro, belgesel ve çizgi romanla anlatılacak

Unutulan zafer, tiyatro sahnesine de taşınacak. Bu kapsamda Devlet Tiyatroları, gelecek sezon yeni bir oyunu sahneleyecek. Zafere ilişkin bir belgesel ve zaferi genç nesillere daha iyi anlatabilmek için de çizgi romanlar hazırlanacak. İlk ve ortaöğretim öğrencileri için farklı çizgi romanlar basılacak.

70×100 ebatında Kut’ül Amare haritaları hazırlanacak. Özel çizim haritada, cepheler ve askeri birliklerin konumu, illüstrasyonlar, tarihler ve açıklamalarla yer alacak. Haritanın köşesinde kısaca zaferin anlatıldığı bir bölüm bulunacak. Kuşe kagıda özel baskı harita, yerlestirileceği kutu ile ilgili yerlere dağıtılacak.

3 dilde web sitesi

Zaferle ilgili bilgi, program, belgesel, kısa tanıtım ve diger çalışmaların yer aldığı bir de web sitesi hazırlandı. Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 3 dilde tasarlanan web sitesi bugün yayına girecek

Etkinlikler kapsamında orijinali İngiliz Ulusal Arşivi’nde yer alan Mehmet Emin Bey’in Kut’ül Amare’yi anlattığı hatıratı, zaferin 100’üncü yıl dönümünde yeniden yayımlandı.

Kaynak: A HABER

www.mudurnuhaber.com

“Unutturulan zafer: Kut’ül Amare” için bir yanıt

  1. UNUTTURAN : ADNAN MENDERES

    Sanırsın ki, zaferin önü var arkası var . Irak’ta yer alan Dicle Nehri kenarındaki Kut’ül Amare kasabası, 7 Aralık 1915’te Birleşik Krallık’ın çoğu Hintlilerden oluşan askeri birlikleri tarafından kuşatıldı. Kuşatma Osmanlı ordusunun Birleşik Krallık birliklerine üstün gelmesi sonucunda 29 Nisan 1916’da kuşatma birliklerinin teslim olmasıyla sonuçlandı. Yaklaşık bir yıl sonra da kasaba İngilizler tarafından tekrar kuşatılarak alındı.
    Ocak 1917’de İngiliz kuvvetleri Basra’da tekrar toplanır ve 22 Şubat’ta Kut’ül Ammare’yi yeniden ele geçirir. Ardından ilerleyip Bağdat’a dalarlar. Osmanlı Bağdat’ı geri almak için yine Almanlara müracaat edip yardım isterse de İngilizler gemi iyice azıya alır ve Al-Ramadi’yi düşürüp Musul hariç tüm Irak’a hâkim olurlar.”
    Halil Paşa orduya gönderdiği mesajda ” Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum ” demiştir.
    23 Nisan 1920 gibi Türk tarihinin dönüm noktalarından birine karşı çıkarılan Kut’ül Amare kutlamaları, Adnan Menderes tarafından unutturuldu.
    Kut-ül Amare Zaferi, Türkiye’de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmaya devam etti. Ancak Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının ardından İngilizler, bayramın kaldırılması için baskı yaptılar. Baskılar üzerine de Türkiye, bayram kutlamasına son verdi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare zaferi ve Kut Bayramı’na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir