MUDURNU NEREYE GİDİYOR?

MUDURNU NEREYE GİDİYOR?

Mudurnu, doğal ve kültürel zenginlikleri tanınan şirin bir ilçemizdir. 
Ancak iyi yönetilemediği için bu zenginlikleri kullanamıyor.
Birçok ilçemizde olduğu gibi Mudurnu da kendi öz değerlerine sahip çıkamıyor, kalkınması ve gelişmesini başlatamıyor.
İşsizlik yaygınlaşıyor, geçim sıkıntısı giderek artıyor.

Doç. Dr. Çetin GÖKSU

Bu durum karşısında ne yapılabilir, sorunlarını nasıl çözebilir?

Mudurnu halkı ile birlikte ve planlı bir şekilde kalkınma hamlesini nasıl başlatabilir?

Biz bu yazı dizisinde, sizlerle birlikte bu sorunları gözden geçiirecek ve kentin köyleriyle birlikte kalkınması için yapılması gerekenleri birlikte değerlendirececeğiz.

Her şeyden önce şunu bilmemiz gerekiyor.
Kalkınma ancak doğru ve etkili bir “strateji planı” yapılarak mümkündür. Eğer yörenin zenginliklerini temel alan bir strateji planı yapılamaz ise, bölgenin kalkınması mümkün değildir. Plansız yönetim, kaptanı olmayan bir gemiye benzer. İlkesiz ve amaçsız olarak engin denizlerde dolanıp durursunuz. Bir çok felaketle de karşılaşabilirsiniz. Ancak şunu iyi bilmemiz gerekiyor, Dünyanın hiçbir kentinde “Plansız” kalkınan bir kente rastlayamazsınız.

Biz Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama hocaları olarak, her gelişimizde, Mudurnu’nun haline gördükçe üzülüyoruz. Ve her gelişimizde Mudurnu’ya yardımcı olmak için çaba harcıyoruz. Ancak bizim tavsiyelerimiz, ve proje önerilerimiz yeteri ölçüde dikkate alınmıyor. Gerekli projeler yapılamıyor. Bu nedenle de sorunlar çözülemiyor. Aksine bir çok yanlış işler yapılıyor.

Mudurnu’nun doğası ve kültürü giderek yok ediliyor. İşsizlik artıyor, geçim sıkıntısı yaygınlaşıyor. Son günlerde gördüğümüz manzara cidden içler acısı. Ticaret yavaşlamış Birçok iş yeri kapanıyor, kapanacak. Köylüler ürünlerini satamıyor. Köyler boşalmış, ekonomik durgunluk başlamış. Bu durum karşısında başta yerel yönetimler olmak üzere Mudurnu halkı zor durumdan nasıl kurtulacağını kara kara düşünüyor.

Ne yapmalı, nasıl yapmalı, kentimiz köylerimiz yeniden nasıl kalkınmalı, yeni ve güzel ufuklara nasıl yeniden yelken açmalı?

Bir sonraki yazımızda, Üniversitenin Mudurnu’da yaptığı çalışmalar kısaca özetlenecek, önerilen projeler analiz edilecek ve kentin geleceği konusunda yeni öneriler getirilecektir. 
Mudurnu halkına saygıyla duyurulur.

Yazı dizisi 1 Devamı gelecek.

www.mudurnuhaber.com

Aydın ÖZPELİT

“MUDURNU NEREYE GİDİYOR?” için bir yanıt

  1. Çok duyduk bu kelimeleri, icraat yok. Ayrica Mudurnuda yasamayanlar Mudurnu sorunları hakkında konusmamalilar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir