Kenevir Tohumu yağının Faydaları

Bu makalenin amacı birçok insanın hakkında fazla bilgi sahibi olmadığı kenevir tohumu yağının sağlık açısından faydalarını özetlemektir. Kenevir yağı kenevir tohumlarından elde edilir. Kenevir tohumu yağı, kenevir bitkisinin tohumlarının tercihen soğuk sıkım ile yüksek ısıya maruz kalmadan sıkılarak elde edilen yağdır. Pişirme ve gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır. Kenevir bitkisinin tohumları, sapı ve yaprakları kullanılabilir. Hastalıklara karşı kullanılmasının yanında cilt ve saç için kozmetik sektöründe de öne çıkan bir bitkidir. Birçok losyon ve sabun yapımında tercih edilir. Esrardan farklı olarak kenevirden elde edilen ve ilaç olmayan bir besindir. Sağlık için zararlı olan doymuş yağları az içermesi ve birçok besinsel faktörü taşıması nedeni ile besin değeri yüksektir. 

https://mudurnuavm.medirevo.com.tr


Kenevir tohumu yağı içerisindeki maddeler, etkilerini kanabinoid reseptörleri CB1 ve CB2 ile etkileşime sokarak uygularlar. Tip 1 reseptörleri (CB1) çoğunlukla merkezi sinir sisteminde, yağ dokusunda ve çoğu hormonla ilgili organ da dahil olmak üzere birçok iç organda yerleşmiştir. Tip 2 kannabinoid reseptörleri (CB2) periferik sinir sisteminde (periferik sinir uçları) ve bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzeyinde bulunur. Son zamanlarda araştırmacılar, endojen ligandların bu reseptörler için oynadığı rolün yanı sıra reseptörlerin kendi rollerine de gittikçe daha fazla ilgi göstermektedir. Şimdiye kadar, endojen kannabinoidlerin vücudun gıda alımını ve enerji homeostazını düzenlemeye katıldığı ve hipofiz bezinin, adrenal korteksin, tiroid bezinin, pankreasın ve pankreasın aktivitesi de dahil olmak üzere endokrin sistem üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu doğrulanmıştır. Endokannabinoid sistem ile endokrin sistemin aktivitesi arasındaki ilişkiler, kısırlık, obezite, diyabet ve hatta kardiyovasküler sistemle ilişkili hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceği düşünülmekte ve araştırılmaktadır.
Bir çorba kaşığı kenevir tohumu yağında 14 gram yağ bulunurken bunun sadece 1 gramı doymuş yağdır. Düşük olan doymuş yağ içeriği ile doymuş yağ oranı yüksek domuz yağı ve tereyağı gibi hayvansal yağların yerine kullanılarak sağlıklı yağ tüketimi yapılabilir. Toplam kalori alımının %7’sinden azının doymuş yağlardan sağlanması yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskini azaltmanın en önemli yoludur. Kenevir tohumu yağı kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan yağ asitleri içerir.
Kenevir tohumu yağında esansiyel amino asitlerin %80’inden fazlası bulunur ve diğer bitkisel yağlardan daha yüksektir. Esansiyel aminoasitler vücuttaki proteinlerin idamesini sağlayarak kas kitlesinde kaybı önleyebilir, ayrıca bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Bu durum özellikle AİDS, kalp yetmezliği ve kanserde sık olarak görülmektedir. Kenevir tohumu yağında az miktarda da olsa kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, folik asit, B6 vitamini ve E vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller bulunur. Son yıllarda faydası sıkça araştırılmaya başlanan kenevir tohumu yağının faydaları;
-Vücut hücrelerinin yenilenmesini uyarır. Özellikle içeriğindeki linoleik asit sayesinde yaşlanmayı geciktirir ve erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçer. Serbest radikallere karşı vücudun direncini korunmaya yardımcı olur ve enerji verir.
-Güzel, sağlıklı ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için cildi nemlendirir ve canlandırır, sivilceli ciltlerde cildi nemlendirir, saç ve tırnakları besler ve egzamalı cilde iyi gelir. Dermatite bağlı cilt kuruluğu ve kaşıntısında 20 haftalık uygulama sonucunda fayda gösterir (kenevir yağı içerdiği omega-6 yağ asidi olan gama linoleik asit cilt sağlığı için önemlidir).
-İçeriğindeki omega yağ asitleri vücutta denge sağlar. Özellikle et yemeyen vejetaryenler için oldukça besleyicidir.
-Saç için kullanıldığında saç derisini besleyerek ve nemlendirerek saçın parlaklık, doygunluk ve kolayca şekil almasını sağlar. 
– İçerdiği omega-3 ve omega-6 bileşleri sayesinde kalp-damar sağlığını korur ve tansiyon yüksekliğine yararlı etkileri vardır. Varis oluşumunu engeller. İçerdiği sitosterol bileşiği sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.
-Kalsiyum içerir, bu nedenle kemik sağlığının korunmasına yardım eder. Osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.
-Potasyum içerir, bu nedenle diyabet (şeker hastalığı) riskini azaltır. Kan şekerini dengeler.
-İştah kapatma özelliği vardır. Kenevir yağı şeker isteğini bastırır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, bu sayede zayıflamanıza destek olur.
-Balık yağlarına göre kokusuz olduğu için tüketimi daha kolay olur ve sindirim sorunları oluşturmaz.
– İçerdiği tokoferol bileşiği sayesinde damar kireçlenmesi (ateroskleroz) ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki gösterir.
-Antioksidan bakımından zengindir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle kanser hastalarına faydalıdır. Beyin kanseri, akciğer kanseri ve meme kanserine karşı iyi gelir. Özellikle akciğer kanserinde kanserin büyümesini yavaşlatır.
-Hormonların dengelenmesi sağlar. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlara fayda sağlayarak menopoz dönemi sağlığını destekler.
-Romatoid artrit ve çeşitli eklem ağrılarına fayda sağlar. Yapılan araştırmalarda artrit gibi birçok eklem ağrısı türüne yarar sağladığı belirtilmiştir.
-İçeriğindeki çözünür lif sayesinde sindirim sistemi rahatlar. Bağırsaklardaki probiyotik bakterileri besler ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kabızlığı giderir.
-Yüksek oranda E vitamini içerir.
-Sinir sistemini korur.
-Ruh halini iyileştirir. Depresyon ve kaygıyı azaltır.
-Vejeteryanlar için harika bir besin kaynağıdır. İçeriğindeki omega yağ asitleri vücutta denge sağlar. Bu nedenle et yemeyen kişiler için oldukça besleyicidir.

İncir çekirdeği yağı alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken yağın soğuk sıkım olmasıdır. Cam şişede satılanı almalı ve kullanmalısınız.
İncir Çekirdeği yağında; %40 oranında Omega 3, %30 oranındaOmega6 ve %15oranındaOmega9bulunmaktadır.
İncir çekirdeği yağını kullanmanın herhangi bir yan etkisi ve zararı yoktur.İlk defa kullanıyorsanız cildinizin küçük bir bölümüne uygulayıp herhangi bir kaşıntı, kızarıklık oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.Küçük çocuklarda kullanmak isterseniz, öncelikle hekiminize danışıp onay almalısınız.

KAYNAKLAR
Borowska M, Czarnywojtek A, Sawicka-Gutaj N, Woliński K, Płazińska MT, Mikołajczak P, Ruchała M. The effects of cannabinoids on the endocrine system. Endokrynol Pol. 2018; 69(6):705-719. 
NaPier Z, Kanim LEA, Arabi Y, Salehi K, Sears B, Perry M, Kim S, Sheyn D, Bae HW, Glaeser JD. Omega-3 Fatty Acid Supplementation Reduces Intervertebral Disc Degeneration. MedSciMonit. 2019 Dec 14;25:9531-9537.
Häberling I, Berger G, Schmeck K, Held U, Walitza S.Omega-3 FattyAcids as a Treatment for Pediatric Depression. A Phase III, 36 Weeks, Multi-Center, Double-Blind, Placebo-Controlled Randomized Superiority Study. Front Psychiatry. 2019 Nov 27;10:863.
Natto ZS, Yaghmoor W, Alshaeri HK, Van Dyke TE.Omega-3 FattyAcids Effects on Inflammatory Biomarkers and Lipid Profiles among Diabetic and Cardiovascular Disease Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sci Rep. 2019 Dec 11;9(1):18867. 
Goto PL, Cinato M, Merachli F, Vons B, Jimenez T, Marsal D, Todua N, Loy H, Santin Y, Cassel S, Blanzat M, Tronchere H, Dejugnat C, Kunduzova O, Boal F.Invitro and in vivo cardioprotective and metabolic efficacy of vitamin E TPGS/Apelin.J Mol Cell Cardiol. 2019 Dec 10. pii: S0022-2828(19) 30388-8.
Aghajani MMR, MahdinezhadGorji N, Mirabi P, Mojab F. Effect of Ceratoniasiliqua (Carob) syrup and vitamin E on sperm parameters, oxidative stres index and sex hormones in infertile men: Protocol for a randomized controlled trial. Caspian J Intern Med. 2019 Fall;10(4):452-457.
Czarnywojtek A, Borowska M, Sawicka-Gutaj N, Woliński K, Teresa Płazińska M, Florek E, Ruchała M. The impact of cannabinoids on the endocrine system. Przegl Lek. 2016;73(10):781-6.
Afrin F, Chi M, Eamens AL, Duchatel RJ, Douglas AM, Schneider J, Gedye C, Woldu AS, Dun MD. Can Hemp Help? Low-THC Cannabis and Non-THC Cannabinoids for the Treatment of Cancer. Cancers (Basel). 2020 Apr 23;12(4). 

https://mudurnuavm.medirevo.com.tr

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir