Bu Soba Az yakıtla Çok Isı veriyor

Mudurnu’da 40 seneden fazla Dede ve Baba Mesleğinin yanında fındık soba işini yapan İsmail Atlı’nın hikayesi belgesel oldu. Çekilen belgeselde Atlı, baba mesleği olan sobacılığın küçük bir dükkandan başlayıp Yunanistan’a kadar uzanan hikayesini anlattı.

1920 yılında Hacı Kasım Atlı’nın başlatmış olduğu mesleği torunu İsmail Atlı sürdürmeye devam ediyor. Mudurnu’da 1974 yılında babasının Odun ve Kömür Sobası üreten dükkanında çalışmaya başlayan Atlı, fındık ve kestane sobası üretimiyle sektörde adından söz ettirmeyi başardı. Ufuk Bayram’ın yönetmenliğini üstlendiği belgeselde sobacılık adına taşıdığı misyonu, fındık sobasının ne olduğunu, mesleğin tükeniyor oluşunu ve çalışma hayatında başına gelen ilginç anıları şöyle anlatıyor:

Makinelere direnemiyoruz

“Geçmiş dönemlerde öküz arabası tekerliği, pulluk, balta, kürek ve çapa gibi bir çok malzeme üretirdik. Eskiden sıcak demircilik çok daha revaçtaydı. Çarşımızda o dönem 35’e yakın demirci dükkanı vardı. Bu gün bu işleri yapan kaldı. Bugün şahmerdan makinesiyle dövülerek yapılan ürünlerle elle yapılanlar arasında büyük farklar var. Makinelerin yaptığı işçiliğe bizler yetişemiyoruz. Onlar karşısında bizim işçiliğimizin bir önemi kalmıyor.

Ünümüz Ülke sınırlarını aştı. Yunanistan’a bile soba gönderdik

“Bugün Ege’ye Akdeniz’e, Doğu’ya ürün gönderiyoruz. Ürettiğimiz bu sobalar fındık, ceviz kabuğu, kayısı, vişne çekirdeği ve sıkıştırılmış talaş kullanılarak yakılıyor.

Doğu bölgesinde sıklıkla fıstık kabuğu kullanılıyor. Pandemiden önce yurt dışına da satışımız oluyordu. Özellikle Yunanistan’a birçok satışı gerçekleştirdik. Bu sobalar ekonomik olarak inanılmaz avantajlı. Saatte 1 kilogram yakıt yakıyor. Ayrıca kömür kullanıldığı zaman oluşan kirlilik, is, kurum problemi bizim sobalarımızda olmuyor. Kabuklar sobada sıfır kül bırakıyor.

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir