Süt fiyatları yükseliyor! Toptan Çiğ süt fiyatı 12 lira oldu!

Süt fiyatları yükseliyor! Toptan Çiğ süt fiyatı 12 lira oldu!

Ulusal Süt Konseyi’nden Tarım Bakanlığını köşeye sıkıştıran süt hamlesi! Süt üreticisinin zararı resmen belgelendi!

Süt üreticinin zararına üretim yaptığı resmen belgelenirken, Ulusal Süt Konseyi (USK)’dan, çiğ süt fiyatlarında Tarım Bakanlığını köşeye sıkıştıracak bir hamle geldi.

Bugüne kadar çiğ süt üretim maliyetlerini düzenli yayınlamayarak süt üreticisinin zararını gizleyen USK, Aralık ayına ait üretim maliyetlerini ise daha ay bitmeden yayınladı. Yayınlanan Aralık ayı  çiğ süt üretim maliyetinde ise süt üreticisinin zararına üretim yaptığı USK tarafından resmen ilk kez belgelenmiş oldu.

BUGÜNE KADAR SÜT ÜRETİCİSİNİN ZARARINA ÜRETİMİNİ GİZLEYEN USK’DAN ŞAŞIRTAN HAMLE!

Süt üreticisinin zararına üretim yaptığı dönemlerde çiğ süt maliyet tablosunu kasıtlı bir şekilde zamanında yayınlamayarak süt üreticisinin zararına üretimini gizleyen USK’nın, Aralık ayına ait üretim maliyet tablosunu zamanından önce yayınlaması, süt üreticisinin lehine gibi görünse de aslında konsey toplantısının biran önce yapılması için Tarım Bakanlığına karşı bir hamle olarak değerlendiriliyor. Burada da amacın süt fiyatlarının güncellenmesinden ziyade çiğ süt referans fiyatında ‘her şey dahil’ döneme geçilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

SANAYİCİ ÇİĞ SÜTTE HERŞEY DAHİL DÖNEME GEÇMEK İSTİYOR

Süt sanayisinin, çiğ süt referans fiyatının masraflar hariç belirlenmesinden aşırı derecede rahatsız olduğu kaydedilirken, fiyatların güncellenmesi bahanesiyle toplanacak konsey toplantısında bu konunun oldubittiye getirilerek yeniden eski sisteme dönülmesinin amaçlandığı vurgulanıyor.

SÜT ÜRETİCİSİ ÜRETTİĞİ HER 1 LİTRE SÜTTE 24 KURUŞ ZARAR EDİYOR

Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayına ait bölgelere göre 1 litre çiğ süt maliyet tablosunu Aralık ayı bitmeden yayınlarken, süt üreticisinin zararına üretim yaptığı da resmen belgelenmiş oldu. Aralık ayında çiğ süt üretim maliyeti, 15 Ekim’den itibaren uygulanan 8.5 lira referans fiyatın bile üstüne çıkarak 8.74 lira oldu. Yani süt üreticisi prim desteği hariç ürettiği her 1 kg sütte bırakın kar elde etmeyi 24 kuruş zarar ediyor.

 

KAYNAK: https://www.tarimdanhaber.com/ulusal-sut-konseyinden-tarim-bakanligini-koseye-sikistiran-sut-hamlesi-sut-ureticisinin-zarari-resmen-belgelendi

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir