ODTÜLÜLER MUDURNU’DA

ODTÜLÜLER MUDURNU’DA
Mudurnu’da gelip ev yapan ekolojik örnek çiftlik kuran artın bizden biri olan Doç. Dr. Çetin GÖKSU hocamızla söyleşilere devam ediyoruz.
Mudurnu Haber Soru: Hocam sizler Mudurnu’ya ne zaman geldiniz, niçin geldiniz?

Çetin Hoca :Yaklaşık 35 yıl önce üç Üniversite hocası Mudurnu”ya ayak bastık. Mudurnu’yu o kadar çok beğendik ki yerleşmeye ve ev yapmaya karar verdik. Bu üç hocadan biri bendim,  diğerleri Prof. Dr. Duran Taraklı, Prof. Dr. Melih Ersoy Üçü de Odtü’lü, üçü de Şehir ve Bölge planlama bölümündeniz. O zamanlar Ankara’nın havası çok kirliydi nefes bile almakta zorlanıyorduk. Mudurnu’daki temiz hava ve güzel doğa, güzel insanlar bizim için kurtuluş umudu oldu. Sık sık Mudurnu’ya geliyor ormanlarda dolaşıyor işlenmiş ciğerlerimiz temizliyor, yenilenmiş olarak Tekrar Ankara’ya, şehirlerin kirli dünyasına dönüyorduk. 


Mudurnu Haber: Mudurnu’ya gelip giderken kent hakkında neler düşündünüz neler yaptınız.

Çetin Hoca: Mudurnu’da her gelişimizde insanlarla tanıştık onlarla dost olduk. Bize çok iyi davrandılar her konuda yardımcı oldular. Onların yardımı ve katkısı olmasaydı o zamanlar dağda ev yapmak mümkün olamazdı. Hepsine çok teşekkür ediyoruz.
Ancak Mudurnu kenti berbat durumdaydı, binalar konaklar dökülüyordu, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya idi. Sokaklar çamur içindeydi, trafik karmaşası had safhada idi. Şehir planlama hocaları olarak bu durum bizi çok üzüyordu ve yardımcı olmak istiyorduk. Bu sorunları konuşmak için gittiğimiz Belediye başkanını makamında  bulamıyorduk. Kendi dükkanında uyurken bulmuştuk. Uyandırıp derdimizi anlatmaya çalıştık, yardım edelim, Mudurnuyu güzel bir kent yapalım dedik. Ancak bizim ne dediğimizi anlamadı bile. Ama yılmadık, her vesile ile,  Mudurnu’ya katkı yapmaya çalıştık.


Mudurnu Haber: Peki Mudurnu için bir şeyler yapabildiniz mi?

Çetin Hoca: Elbette, sanırım önemli katkılarımız olmuştur. Ama takdir halkımızın dır.
Hocalarımız arasında bulunan ve bizden önce gelen Duran Hoca’nın Mudurnu’ya önemli katkılar yaptığını düşünüyorum. (Prof. Dr. Duran Taraklı) akademik tezini Mudurnu da tavukçuluk konusu üzerine yapmıştı ve daha sonra Mudurnu’da tavukçuluğu başlatan projeleri önermiş ve Mudurnu tavukçuluğu hatta daha ileri giderek “Mudurnu Tavuk Kenti” kurulmasını önermişti. Bildiğiniz gibi Mudurnu tavukçuluk, Mudurnu’nun gelişmesinde önemli bir aşamadır ve birçok insana yeni iş imkanları sağlamıştır.


Mudurnu Haber:Başka etkinlikleriniz oldu mu?

Çetin Hoca:Evet oldu.
Öncelikle şunu söyleyelim. Üç Şehir planlama hocasının şehirden kaçar gibi, dağlara gitmesi evler yapması, (Alıç) ODTÜ’lülerin ilgisini çekmişti Mudurnu Ödtü’de konuşulan kentlerden biri haline gelmişti. 
Daha Sonra Odtü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Mudurnu Kenti Planlama çalışmaları için 1990 lar da 50 kadar öğrenci ve 10 kadar öğretim üyesi ile Mudurnu’ya geldi. Bir yıl süren çalışmalar sonunda, Mudurnu’nun kaderini etkileyecek çalışmalar yaptı, planlar geliştirdi. Daha sonra bu projeler, Belediye başkanlarına verildi.
O zamanlar Belediye  başkanlığına seçilen Mehmet Karakaş’ın bu çalışmalardan yararlandığını biliyoruz. Kentin büyük ölçüde korunmasında ve Turizme açılmasında bu fikirlerin etkisi olmuştur. Bugün Mudurnu’ya gelenler, çok daha güzel bir Mudurnu kenti ile karşılaşıyorlar.


Mudurnu Haber: Bir Mudurnu kalkınma Çalıştayı yaptığınızı duymuştum, biraz bundan bahseder misiniz?
Çetin Hoca:Evet haklısınız, Mudurnu Belediyesi ve Odtü Şehir Planlama Bölümü olarak ortaklaşa bir çalıştay yaptık.2020 yıllarında gerçekleşen bu çalıştayı ben organize etmeyi üstlenmiştim. Bu çalıştaya,ondan fazla akademisyen ve uzman katıldı. Mudurnu’da yapılan bu çalıştaya Mudurnu halkı büyük ilgi gösterdi. Mudurnu’nun geçmişi ve geleceği masaya yatırıldı, Kentin kalkınması ve bir Marka haline gelmesi için birçok öneriler yapıldı.

Mudurnu Haber: 2010 Mudurnu Çalıştayında hangi öneriler yapıldı ?

Çetin Hoca: Bu öneriler arasında bizzat benim önerdiğim “Mudurnu Kültür Kenti Projesi” büyük ilgi gördü, kente bu isim verildi girişine bu isim asıldı.

Ahi Çarşısı restore edildi, eski konaklardan bazıları onarılarak turizme açıldı. Daha sonra bir Öğrencimiz ODTÜ şehir Planlama mezunu Eğe Yıldırım tarafından yapılan çalışmalar sayesinde, Dünya Kültür Mirası ödülüne layık görüldü. Mudurnu’nun “Sakin şehir” olması için yapılan çalışmaları da unutmamak gerekir. Bütün bu çalışmalar Mudurnu’nun daha çok tanınmasına ve ilgi çeken kent haline gelmesine katkılar yapmıştır, diye düşünüyorum.

Mudurnu Haber: Sizce bu yapılanlar yeterli mi daha neler yapılabilir?

Çetin Hoca: Elbette yeterli değil. Ancak şunu ifade etmek isterim ki, gerçek anlamda “Mudurnu Kültür Kenti Strateji Planı” yapılmadı, hayata geçirilmedi. Bu plan gerçekleşmiş olsaydı, Mudurnu bugün sadece Türkiye’de değil, dünyada gerçekleşmiş, ilk gerçek ‘KÜLTÜR KENTİ” olabilecek ve dünyaca daha çok takınacak, daha çok ilgi ziyaretçi çekebilecekti.

Mudurnu Haber: Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Çetin Hoca: Cevap Sevgili Mudurnulular, Mudurnu’nun gelişmesinde elbette ODTÜ hocalarının birçok fikirsel katkısı olmuştur. Ama asıl katkıyı yapanlar, o dönemlerde Belediye Başkanı olup bu projeleri dikkate alan ve hayata geçiren yönetimlerdir. Ancak şunu ifade etmeliyim ki, Planlama bir bütündür, bir bütünlük içinde projeleri hayata geçirilirse ancak gerçek başarı elde edilir. Maalesef, “Mudurnu Kültür Kenti” yarım kalmıştır ve tamamlanması gereken önemli bir projedir. Devam eden yazılarımızda, Mudurnu kentinin gerçek anlamda bir ” Kültür Kenti” olması ve kalkınması için neler yapılması gerektiği konularında açıklamalara devam edeceğiz. Mudurnu halkına saygılarımla.

Devam edecek >>>>

www.mudurnuhaber.com

“ODTÜLÜLER MUDURNU’DA” için 2 yanıt

  1. hocalara sormak isterim.
    1-Abant’a hafta sonları günübirlik gelen 100 bin kişi İlçeye nasıl çekilebilir.
    2-Yıllardır boşa akıtılan Babas termal suyundan ilçe nasıl kazanç sağlar
    3-İlçe yıllardır göç veriyor. Dükkanlara, lokantalar, konaklar müşterisiz, , İlçede müşteri yok, buna karşılık çalıştıracak işçi de yok. Evler boş, mahalleler karanlık, buna karşılık 100 lerce TOKİ yapıldı. Bu terslikler den nasıl kurtuluruz.
    Şimdi uyuyan yöneticilerimiz yok. Şimdiki yöneticilerimize destek olmak, yeni projeler üretmek için STK lar ile birlikte yapılacak çalıştaylara destek olurmusunuz. tşk.

  2. Bir Mudurnu lu olarak yıllar önce Metin SOYGÜR kardeşimizin belediye başkanı seçildiğinde boşa akan sıcak suların değerlendirelebilmesi için öneri olarak 200 yada 300 yataklı fizik tedavi ve reabilitasyön hastanesinin açılmasını tedaviye gelen hastaların aparta lokantaya vb ihtiyaçlarının olacağını kısaca yeni iş sahalarının açilacağını belirttim uygun bulmasına rağmen hiç çaba gösterilmedi Daha sonra belediye başkanı seçilen Mehmet beyede bu düşüncemi açıkladım oda uygun bulmasına rağmen hiç bir çaba göstermedi inşallah yeni belediye başkanımız bu yorumu mu okur mudurnu için veli nimet olan bu sıcak suları değerlendirir saygılarımla( not duyduğuma göre sıcak suyu bulunmayan gerede ilçesinde bu çaışmalar başlamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir