Bolu Alternatif Ürün Yelpazesine Oturak Kuru Fasulye ve Barbunya Takviyesi

Bolu Alternatif Ürün Yelpazesine Oturak Kuru Fasulye ve Barbunya Takviyesi

Alternatif Ürün Yetiştiriciliği kapsamında Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün deneme çalışmaları devam ediyor. Süregelen zaman zarfında, dane mısır, nohut, yağlık ayçiçeği vb. çalışmalar başarılı sonuçları ile göze çarparken üreticilerden gelen talepler doğrultusunda bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Gina oturak kuru fasulye ve Elinda Barbunya fasulye üzerinde karar kılındı.

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü İzzet MURAT;

“İl Müdürlüğümüz ödenekleri kullanılarak Örencik ve Yazıören Köylerinde deneme çalışmaları yapılmasına karar verilmiş olup bunun ilk adımı olarak da Örencik Köyünden Mehmet Emin IRAZ’ın tarlasında ekim gerçekleştirilmiştir. En kısa süre içerisinde de Yazıören Köyünde deneme amaçlı ekim gerçekleştirilecektir. Deneme yapılacak toplam ekiliş alanı ise yaklaşık 6 dekar olmak üzere bunun 5 dekar kuru fasulye 1 dekar barbunya olarak planlanmıştır.

Deneme kapsamında ekimi yapılan;

  1. Gina oturak kuru fasulye yaş kuru tüketime uygun olup, Romano tipinden geliştirilmiş, erkenci bodur fasulye çeşididir. Baklaları yassı, yeşil renkli ve kılçıksızdır. Çok yüksek verimli olan çeşidin hasadı kolaydır. Uzun süren hasat sezonunda bakla kalitesi bozulmamaktadır. İlkbahar ve güzlük ekimler için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş, fasulye üretimi yapılan bütün bölgelerde bolca yetiştirilen ve aranılan çeşitlerden biri olarak yerini almıştır.
  2. Elinda pazar isteklerine uygun, erkenci oturak barbunya çeşididir. Çok güçlü ve iyi kapatan bir bitki yapısına sahiptir. Üniform olgunlaşan, düz ve gösterişli baklalara sahiptir. Türkiye şartlarına iyi uyum sağlamış çok yüksek verimli bir çeşittir.

Çeşitlerimizin hastalıklara karşı toleransı yüksek olup, ikinci ürün olarak ekimi gerçekleştirilmektedir. Burada amaçladığımız patatese alternatif olabilmenin yanında ürün yelpazesini geniş tutarak tek bir ürüne bağımlılığı ortadan kaldırmaktır. Uygulanmakta olan proje ile çiftçilerimize sertifikalı oturak fasulye ve barbunya tohumlukları hibe edilmiştir.  Oturak fasulye tercihi ile işgücü gereksiniminin minimumda tutulması amaçlanmış olup elde edilecek verilere göre önümüzdeki yıllarda daha geniş arazilerde ekiminin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu tarz denemelerimiz artarak devam edecektir. Bolu çiftçisi için uygun, getirisi yüksek, pazar ve depolama problemi olmayan ürünler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu vb. çalışmalarımız devam edecek olup Bolu’muza hayırlı olmasını temenni eder, emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Alternatif ürün yetiştiriciliği kapsamında önceki yıllarda denenmiş ve başarılı sonuç alınmış olan ürünlerin yanında önümüzdeki yıllarda Alternatif Ürün olarak münavebeye girebilecek ürünlerin saha deneme çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir