Başkanım Doğru söylemiş

 Mudurnu ilçesi Bolu nun Piliç markası ile adını duyurmuş bir ilçesidir. İlçede Tavukçuluk 1960 lı yıllarda başlamış ve 1990 lı yıllarda iyice hızlanarak adeta Dünya Markalarının arasına girmeyi başarmıştır.

İlçede 2001 yılı Ülke genelinde yaşanan Kriz ile birlikte Firma İflas etmiş ve birkaç el değiştirmiştir. İlçe genelinde toplamda irili ufaklı 1500 civarında resmi verilere göre Kümes bulunduğu ifade ediliyor. Mudurnu İlçesinde Köylerde Firmaların verdiği Civciv ve Yem ile Fason üretim yapan üreticiler bulunmaktadır.
Gelelim bizim konumuza, Mudurnu Ziraat Odası Başkanımız Hilmi AYAZ Hocam, bundan birkaç yıl önce “ MUDURNU TAVUK CEHENNEMİ “ olacak demiş ve biz bunu haberimize taşımış ve bu haberden sonra Firmalar ve bazı insanlar Hilmi AYAZ hocama sizin ne dediğinizden haberiniz varmı diye tepki göstermişti.
Aradan yıllar geçti ve Mudurnu ilçesi aynı bir İstanbul nasıl insan göçü alıyor ise Mudurnu ilçeside aynı şekilde Kümes yapımı göçü alıyor, ekilebilir araziler ve Mudurnu-Bolu karayolu  Mudurnu –Sakarya Karayolu Mudurnu-Ankara Karayolu üzerine yurdun değişik bölgelerinden yatırımcılar gelerek 100 binlerce kapasiteli Tavuk Kümesleri inşaatlarını kısa sürede bitirerek Mudurnu’nun temiz havasını kirletmeye hız desteği sağlamış oluyorlar.
Evet, yatırımcı Mudurnu’ya gelsin, ama kusura bakmayında taaa  gelipte ilçenin dibinede 100 binlerce adetlik Kümesler, Kuluçkalar vs yapılmasın. Daha önceleri yazıları birkaç kez daha yazdım ve bazıları yazılarıma kızarak, Mudurnu’da işmi var çalışacak bularlıda kapattırıpta hırsızlıkmı yaptıracaksınız diye tepki gösterdiler. Ama aynı kişiler bir dönemde kümese koydukları 20 bin civcivden 10 binini 15 binini bir akşamda veya bir haftada öldüğünü görünce heeeeeee, Mudurnu’nun havası kirlenmiş birileri bi zamanlar söylediydi, yazdıydı diye akıllarına inşallah geliyordur.
Yalancı Veba adı altında ilçe sınırlarında bir türlü bitmek bilmeyen ve bir sürü üreticinin canını yakan bu hastalığın adı aslında bilinçsiz çığ gibi Mudurnu ve çevresinde büyüyen Tavuk kümesleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü doğa bizi bu şekilde maddi olarak zarar vererek kınıyor.
Sanki Bolu nun başka yeri kalmamış gibi Mudurnu nun yol güzergahları Kümesler ile dolup taştı.Ekilebilir arazi neredeyse kalmadı denecek kadar azaldı, ama bunun yerine şehre daha uzak yerlere ve ormanlık bölgesi daha fazla olan yerlere bu yatırımların yapılması daha mantıklı olacaktı, ama gelgelelim insanımız bu devirde Tuvalete bile araba ile gidecek konuma geldiği için , yatırımcılarında neden yol kenarlarını seçtiği belli oluyor.
MUDURNU İLÇESİNDE KÜMES YAPIMI HIZLA İLERLİYOR
Bolu da yeni Kümes yapımı konusunda yasak gelmesi ile birlikte yatırımcılar gözü Mudurnu’ya dikti. Fakat şöyle bir problem var, 2013 yılında Mudurnu ilçe genelinde  bazı Ankara ve İstanbul dan  yatırımcıların bu bölgede büyük Tavuk Kümesi yapmak için araziler aradığı ve bazılarınında arazileri satın aldığı konusunda  dedikodular kulaklarımıza geliyor. Hatta ve hatta Mudurnu’ya Kümes yapmak için İstanbul da bir Üniversitenin Dekanının bile ilçeye gelerek satılık arazi baktığı konuşuluyor. Mudurnu ilçesinde 2013 yılı içersinde üç milyon adetlik daha Broiler kümesinin yapılacağı konuşularak resmi olmamak ile birlikte eğer bu haber doğruysa ilçeyi çok yakında büyük bir tehlike beklemektedir. Mudurnu Hem Termal Turizm konusunda çeşitli girişimler yapılan bir ilçe konumuna getirilmek istenirken, gelişen bu olaylar karşısında idarecilerin konu hakkında nasıl bir çalışma yaptıklarını bilmiyorum.  Bende bunun üzerine Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat Şube Müdürlüğüne telefon ettim. Oradaki arkadaşa bir konu hakkında bilgi almak istediğimi söylediğimde çok iyi niyetli bir ses tonu ile buyurun dedi. Ama ardından gelen sorudan sonra kusura bakmayın, bu soruyu bilgi edinme kanunu gereği yazılı dilekçe ile istemeniz gerekiyor dedi.
MUDURNU ‘DA 2013 YILINDA KAÇ ADET VE KAÇ BİN TOPLAM KAPASİTE BROİLER KÜMESİ RUHSAT ÇALIŞMASI VAR?
Evet, ben bir dilekçe ile Başbakanlık Bimer Kanalı ile sorumu sordum.  Bilgi edinme kanunu sistemi o kadar hızlı işliyorki, internetten 2 gün sonra baktığımda dilekçemin çeşitli yerlerden sonra Bolu Valiliğine ve buradan da Bolu İl Özel İdare Müdürlüğüne gönderildiğini gördüm. Ve bundan sonra gelecek cevabı beklemeye başladım, aradan 10 gün geçti yok 13-15 derken, ilk yazdığım dilekçe tarihi ve nosu ile geri bildirimde bulundum. Aradan 2 gün geçti yine Bolu İl özel İdaresine şikâyetimin ulaştığı bilgisini gördüm. Ve bir gün sonra telefonum çaldı ve Bolu İl Özel İdaresinden Dilekçe konusu ile ilgili aradıklarını duyunca sevindim.
Telefondaki Bayan, Aydın bey size cevabı daha önce verdik ama siz tekrar yazmışsınız, bende şu an tekrar cevabı yazıyorum dedi. Bende hanımefendi acaba bana cevabı okuyabilirmisiniz dedim. Oda cevabı okudu. Sayın, Aydın ÖZPELİT istemiş Olduğunuz bilgi Bilgi edinme kanununun bilmem kaçıncı maddesi gereğince verilememektedir.
Bu Cevabı acaba yanlışmı duydum diye tekrar sordum ve şok oldum. Benim 2 aydan beri beklediğim cevabı alamadım ve Telefondaki arkadaşa teşekkürler ben bunu bir şekilde öğrenirim diyerek Teşekkür edip kapattım telefonu….
Eeeeeeee  şimdi ne yapacağız, valla ben bana düşen görevi yerine getirdim, eğer bilgi edinmeden Mudurnu ilçesine  2013 yılında şu kadar bin Broiler Kümes yapılacak diye bir resmi ibilgi alabilseydim paylaşacaktım, vermedikleri için artık 2013 yılı  inşaat sezonunda Mudurnu ve çevresine ne kadar Kümes ve kaç binlik yapıldıklarını sayıp öğreneceğiz, sizlerde ona göre Kümesler yapılınca tepkinizi gösterirsiniz.
Sözün özü, Demek ki Ziraat Odası Başkanım Hilmi AYAZ Hocam  “MUDURNU TAVUK CEHENNE Mİ OLACAK “ diye doğru söylemiş.
Kalın sağlıcakla
Aydın ÖZPELİT MUDURNU
www.mudurnuhaber.com

“Başkanım Doğru söylemiş” için 2 yanıt

  1. hiçbir zaman hiçbir yer sahipsiz kalmaz.benim güzel ilçemin seçilmiş ve atanmış bürokratik ve siyasi amirlerim düşündükleri sadece ve sadece düşündükleri varsa yoksa MUDURNU nun içi.

    maalesef MUDURNU NUN 73 köy ve 1 beldeden 1355 km kareden haberi olmayan seçilmiş ve atanmış bürokratik amirlerimiz var.bana kızacaksınız fakat içimden ne geçiyorsa aynen yazmaktan da yazmadan edemeyeceğim.neymiş falanca konak daha iyi,yok yok o değil şu konak daha iyi diye birbirleriyle yarış eden ekabir tabakasını oluşturmuş abilerim hep kendilerini düşünmekten başka bir şey yapmamaktadırlar.

    sizlere bilginiz olsun diye biraz sizlerin nefsini okşayarak veyahutta bilmiyorsanız öğrenesiniz olsun diye MUDURNU hakkında kısa bilgi vereceğim.
    -MUDURNU 7 mahalle 73 köy ve bir beldeye sahip bir ilçedir.köylü kendi derdine düşmüş,yerlerini biraz rahatlamak için yerlerini satıyor.para baronları satılan yerleri alarak tavuk kümesi yaparak çevreyi kirletiyor,çevreyi kirlettiği yetmiyormuş gibi yer altı kaynakları da aynı şekilde kirletiliyor.
    -ziraat odası nerede? bu olup bitenlere daha ne kadar seyirci kalınacak?
    -benim ilçemin belediye başkanı muhalefetten olduğu için ilçeme bu şekilde ceza mı veriliyor?
    -benim belediye başkanım BOLU medyasına beyanat vermekten ne zaman vazgeçecek?
    -benim belediye başkanım çok iyi bir insan ama MUDURNU’NUN tamamına maalesef hakim değil.

    bunun gibi çok soru soracağım ama sizleri de yazılarımla sıkmak istemiyorum.benim güzel ilçem merkezden ibaret değildir.73 köy bir belde 1355 km2 dir.yaylaları ve gölleri ile cennetten bir köşedir haberiniz ola!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir