Altın Otu (Ölmez çiçek) Şifa Deposu

Altın Otu (Ölmez çiçek) Şifa Deposu

Mudurnu ve Çevremizdede  yoğun bir şekilde görülen  Altın Otu (Ölmez çiçek)  adeta bir Şifa Deposu olarak biliniyor.

Altın otu, antienflamatuvar ve antioksidan özelliklerinden dolayı birçok farklı vücut faydası bulunan doğal bir şifalı bitkidir.

Altın otunun özellikle özüt şeklinde olanı çeşitli deneysel çalışmalarda, inflamatuvar enzim inhibisyonu, serbest radikal süpürme aktivitesi ve kortikoid benzeri etkiler nedeniyle inflamasyonu düşürmek için güçlü özelliklere sahip olarak bulunmuştur.

 

Altın otu, Asteraceae bitki ailesinin bir üyesidir ve özellikle İtalya, İspanya, Türkiye, Portekiz ve Bosna Hersek gibi ülkelerde binlerce yıldır tıbbi özelliklerinden dolayı kullanılır. Genel olarak Akdeniz bölgesine aittir.

 

Hatta bazı kaynaklar Altın otu çiçeklerinin kurutulduğunu ve Yunan tanrılarına sunulduğunu bildirmektedir. Bugün, Akdeniz ülkelerinin geleneksel tıbbında önemli bir rol oynamaya devam ediyor, ancak popülaritesi de dünyanın diğer bölgelerinde hızla yayılıyor.

 

Altın otu özütünün bazı geleneksel kullanımlarını doğrulamak ve diğer potansiyel uygulamalarını vurgulamak için son birkaç yılda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Birçok çalışmanın odak noktası; altın otunun doğal bir antimikrobiyal ve antienflamatuvar ajan olarak nasıl davranacağını belirlemek olmuştur.

 

Günümüzde modern bilim, geleneksel popülasyonların yüzyıllardır bilinen özelliklerini teyit etmektedir: Altın otu, antioksidan, antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir! Bu nedenle, sağlığı iyileştirmek ve hastalıktan korunmak için düzinelerce farklı yolla kullanılabilir. En popüler kullanımlarından bazıları, yaraları, enfeksiyonları, sindirim problemlerini tedavi etmek, sinir sistemi ve kalp sağlığını desteklemek ve solunum koşullarını iyileştirmek içindir.

Antienflamatuvar Özellikleri Nedeniyle Kalp Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

Durban Üniversitesi’ndeki Tıp Bilimleri Okulu tarafından yapılan 2008 tarihli bir araştırmaya göre, altın otunun hipotansif hareketi, inflamasyonu düşürerek, düz kas fonksiyonunu artırarak ve yüksek tansiyon düşürerek kan damarlarının durumunu iyileştiriyor. Ayrıca altın otu yağı kullanmanın gözlemlenen kardiyovasküler etkileri, yüksek tansiyonun yönetimi ve kalp sağlığının korunması için kullanımı temelini destekler. Tıpkı geleneksel olarak Avrupa folklorik tıbbında uzun yıllardır kullanıldığı gibi modern zamanda da kullanılabilir.

 

Diüretiktir ve Doğal Yollardan Sindirimi Destekler

Altın otu, gıdayı parçalamak ve hazımsızlığı önlemek için gereken gastrik suların salgılanmasını uyarmaya yardımcı olur. Türk halk tıbbında binlerce yıldır, diüretik olarak kullanıldı ve vücudun aşırı su çekmesine ve mide ağrısının hafifletilmesine yardımcı olarak şişkinliği azalttı.

 

Altın otunun çiçekleri çeşitli bağırsak şikayetlerinin tedavisinde kullanılan geleneksel bir çare ve sindirim, mide ile ilişkili, hasarlı bağırsak ve bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için bir bitki çayı olarak kullanılmaktadır.

 

Karaciğer Temizleyici ve Detoks Etkileri Vardır

Antispazmodik, kan temizleyici ve anti-inflamatuar olarak bilinen altın otu yüzyıllar boyunca karaciğer uyarıcı ve detoksifikatörü olarak kullanılmıştır. Halk sağlığında, karaciğer hastalıklarını tedavi etmek ve vücudun toksinler, ağır metaller, bakteri ve hava kirliliğinden tahrip olmamasına yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır.

 

Kanserden Koruyabilir

Klinik araştırmalar, altın otunun oksidatif stres ve kanser gelişimini inhibe eden özel flavonoid antioksidan bileşikler içerdiğini gösteriyor. Ek olarak, çalışmalar, altın otu özütünün radyasyona bağlı DNA hasarına, hücre mutasyonuna ve ölümüne ayrıca da kanserli tümör büyümesine karşı etkili olduğunu tespit etti. Özellikle asetofenonlar ve floglobulin bileşiklerinden dolayı olan foto koruma aktiviteleri hem hayvan hem de insanlarda gösterilmiştir.

Antiviral Özelliklerle Yüklüdür ve Bağışıklığı Artırır

Bağışıklık sisteminin büyük bir kısmı aslında bağırsaklarda yer aldığından, altın otunun bağırsak iyileştirici ve antienflamatuvar özellikleri bağışıklığı etkili bir şekilde artırmaya yardımcı olur. Klinik çalışmalarda, altın otu yağı flavonoidlerin ve floroglusinollerin, zararlı bakteri, mantar ve virüsleri öldürdüğü gösterilmiş ve HIV virüsü ile kontraksiyon riskini azaltmaya yetecek kadar güçlü olmuştur.

Candida Mantarını Yok Edebilir

Özellikle altın otu yağındaki özel bileşikler (asetofenonlar, floglobulinoller ve terpenoidler) klinik araştırmalarda Candida büyümesine karşı antifungal etki sergilemiştir.

Altın otu ayrıca sindirim sistemini yatıştırmaya, bağırsak astarındaki iltihapla savaşmaya, bağışıklığı artırmaya ve Candida virüsünün iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

 

Akne Tedavisi Olarak Çalışabilir

Tıbbi çalışmalara göre özellikle altın otu bitkisinin yağı veya solüsyonu aknenin doğal bir tedavisidir. Güçlü antibiyotik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir; çünkü cildi kurutmadan veya kızarıklık ve diğer istenmeyen yan etkilere neden olmadan çalışmaktadır. Dolayısıyla sert kimyasal akne tedavileri veya ilaçlar gibi ekstra yan etkiler içermeden cildi temizleyebilir.

 

Deri İçin Antibiyotik ve Antifungal Etkileri Söz Konusu Olabilir

Portekiz Beira Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir derlemede, altın otunun flavonoid ve terpen bileşiklerinin, döküntüler, enfeksiyonlar ve gecikmiş yara iyileşmesi gibi çeşitli cilt tahrişlerine neden olabilen bakteri ve mantar gelişimine karşı etkili olduğunu tespit ettiler.

 

Cildi rahatlatmak ve iyileştirmek için altın otu yağı kullanmak için, Hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirin ve kızarıklığın, lekelerin, döküntülerin ve kızarma noktalarının üzerine sürün. Döküntü veya zehirli bitki tahrişi söz konusu ise, alton otunun lavanta yağı ile karıştırılarak uygulanması, serinlemenize yardımcı olur ve kaşıntıyı hafifletir.

Hemoroid Ağrısını Azaltabilir

Hemoroid ağrısı ve şişmesini azaltmak için etkilenen bölgeye bir parça pamuk ile 3-4 damla alton otu yağı uygulayın. Ağrı, inflamasyon ve şişmeyi azaltmak için birkaç saatte bir tekrarlayın.

 

Böbrek Taşı Gidericidir

Limon ve altın otu yağları, böbrek ve karaciğerin desteklenmesi ve detoksifikasyonu ile böbrek taşı riskini azaltabilir. İki damla limon, misket limonu, portakal veya greyfurt gibi iki turunçgil yağını bir bardak suya koyun ve günde bir bardak içebilirsiniz. Altın otu yağı ile günde iki kez karın altını topikal olarak ovuşturun.

 

Doğal Olarak Multipl Skleroz Hastalığını Önleyebilir

Özellikle altın otunun yağı nörolojik sistemi destekler ve çoklu skleroz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Alton otunun yağından iki damlayı, üç hafta boyunca günde üç kez vücudunuza sürün, sonra bir hafta süreyle ara verip, tekrarlayın. Ayrıca, fesleğen   yağı da dolaşımı ve kas yoğunluğunu artırabilir ve MS belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle maksimum sonuçlar için bu yağları bir araya getirmeyi düşünün.

 

Doğal Ağrı Kesicidir

Araştırma, ayrıca şişme, enflamasyon ve dolaşımı iyileştirerek kas ağrısını azalttığını ortaya koyuyor. Bu, sinirlerin, eklemlerin ve kas dokusunun iyileşmesini desteklemeye yardımcı olur. Ağrıya bağlı artrit, fibromiyalji ve egzersizle ilgili yaralanmaların semptomlarına etkili bir doğal tedavi yapar. Lavanta yağı ile birlikte altın otu yağı kullanabilirsiniz, ki bu da acıyı ve duygusal stresi azaltmak için mükemmeldir.

Kaynak: Şifalı Bitkiler

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir