Kene Vak’aları arttı

Kene Vak’aları arttı

Havaların ısınması ile birlikte KENE Vak’alarında da artış gözleniyor.

Yetkililer  artan Kene olayları ile ilgili  uyarılarda bulunuyor.

KKKA BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR

Yetkililer, hastalığın sadece virüslü kenelerin vücuda girmesi ile oluştuğunu belirtti. “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelerle bulaşan viral bir enfeksiyondur. Kenelerle temas ettiğimiz sürece Kırım Kongo kanamalı ateşi olma ihtimalimiz vardır.  Keneyle temas etmediğimiz sürece hastalık bulaşmamaktadır. Hastalığın bulaşmamasındaki en önemli püf nokta budur. Eğer kene vücudumuza temas etmezse, enfekte hayvanlar, hastalar ve bu canlıların çıkartılarıyla muamele etmezsek bu hastalığa yakalanmayız.”

“KENEYE EL İLE MÜDAHALE ETMEYİN”

Bütün önlemlere rağmen kene yapışırsa yapılması gerekenler şunlardır. “Keneler yaygın bir şekilde bulunuyorlar ve tamamen yok edilmesi mümkün ve doğru değildir. Eğer kene bize yapışırsa ilk yapacağımız şey keneyi vücudumuzdan bir an önce uzaklaştırmaktır. Ancak kenelere kesinlikle dokunmamalıyız. Keneleri vücudumuzdan uzaklaştırmadan önce varsa bir eldiven eğer yoksa bir poşet yardımıyla keneyi tutup çıkartabiliriz. Bu keneler sert oldukları için kolay kolay parçalanmamaktadır. Dolayısıyla kolay çıkarılmaktadır. Fakat elimizle çıkarmak yerine bir cımbız, iplik veya Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan kene kartları ile de çıkartabiliriz. Önemli olan kenelerin elimize direk temas etmemesidir.

Kenelerin vücuda yapıştıkları andan itibaren hemen hastalık bulaştırmadıklarını bunun için en az 8-10 saat gerektiğini vurgulayan yetkililer “Tam olarak doyup, virüsü geri boşaltmaları gerekir. Dolayısıyla bu süreden daha uzun bir süre keneyle temas halinde olmadan hastalık bulaşmaz. Kırsal kesime gittiğimizde veya hayvanlarla temas ettiğimizde eve gider gitmez bir vücut muayenesi yaparsak, özellikle vücudumuzda görünmeyen bölgeler olan saç dipleri,kulaklarımızın arkaları, koltuk altı gibi bölgeleri de muayene edip keneyi hemen çıkartırsak hastalığın bulaşma ihtimali azalmış olur. 

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir