“Arı Biziz Bal da Bizdedir-4” Projesi

2014 YILI  TÜBİTAK DESTEKLİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
“Arı Biziz Bal da Bizdedir-4” Projesi
2014 TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri tarafından finanse edilen, bal arılarını çocuklara tanıtmak bilgilendirerek sevdirmek ve bu şekilde farkındalık yaratarak bilgi düzeylerini arttırmak amacıyla Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinde (DAGEM) yürütülen “Arı Biziz Balda Bizdedir-4” projesi, dördüncü kez kapılarını ilgili gruplara açtı.
 Arılar bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünlerinin üretimi nedeniyle insan yaşamında önemli bir yere sahiptir. Bundan daha önemlisi doğal tozlaşmada en fazla etkili böcek grubu olarak geleceğin besin güvencesidir. Ancak ne yazık ki çocuklarımız arı iğnesi ile sokar korkusu ile büyümekte ve bu korkuyla büyüyen çocuklar arıların doğa ve doğal sürdürülebilirlik açısından önemini fark edememektedir. Böcekler içinde önemli bir yere sahip olan bal arılarını çocuklara tanıtmak bilgilendirerek sevdirmek ve bu şekilde farkındalık yaratmak üzere TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında Arı Biziz Balda Bizdedir projesinin yapılması düşünülmüştür.  Hedef kitlemiz, hem kırsal hem de kentsel kesimde bulunan ortaokullarının öğrencileriyle, Bilim sanat Merkezi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarından aynı yaş grubu öğrencilerdir.
Proje yaş grubuna yönelik olarak teorik ve uygulamalı eğitimler şeklinde, toplam 80 katılımcı (4 grup, her grupta 20 kişi) ile gerçekleştirilecektir.  Arı ailesi, morfolojisi, anatomisi anlatılarak, mikroskop altında incelenecektir. Arıların yaşam alanları tanıtılarak atölye çalışmalarıyla farklı kovan tipleri tasarlanacaktır. Bal dışındaki alternatif arı ürünleri ve farklı kullanım alanları tanıtılacak, sanatsal etkinliklerle katılımcıların konuları pekiştirmeleri sağlanacaktır. Arazi çalışmalarında arılar doğal yaşam ortamlarında gözlenecek ve bu esnada ballı bitkilerden örnekler toplanacaktır. Daha sonra toplanan bitki örneklerinin polenleri mikroskobik düzeyde incelenecektir. Bilimsel düşünme yetilerini geliştirmeye yönelik teorik dersleri destekleyecek nitelikte deneysel etkinlikler yaptırılacaktır. Konuyla ilgili değişik atölyelerin de yer aldığı çalışmalar 20 kişilik gruplar halinde gerçekleştirilecektir.
Her gruba eğitim öncesinde ve sonrasında arılarla ilgili mevcut bilişsel, duyuşsal becerilerini, ekosentrik ve antroposentrik bakış açılarını ve eğitim sonunda edindikleri kazanımları belirlemek amacıyla ön test ve son test uygulamaları yapılacaktır. Bu kapsamda uygulama öncesinde ve sonrasında arı konusuyla ilgili arı anketi ve başarı testi yaptırılacaktır. Böylece eğitimler sonunda çocuklarda ortaya çıkan bilişsel ve duyuşsal farkındalık ölçülecektir. Ayrıca proje çalışmalarından sonra gerçekleşen geri dönüşümler ile ortaya çıkan farkındalığın kalıcılığı da izlenmeye çalışılacaktır.
 “Arı Biziz Bal da Bizdedir-4” projesi TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında parasal olarak desteklenmekte ve Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülmektedir.
Etkinlik Tarihleri: 16 Haziran – 11 Temmuz 2014
Önemli Not:
  • Katılımcılardan hiç bir ücret talep edilmemektedir.
  • Projenin devam ettiği 20 gün boyunca katılımcıların ikamet ettikleri yer ile DAGEM arasındaki ulaşım ve yemek giderleri TÜBİTAK tarafından proje bütçesinden karşılanmaktadır.

BAŞVURU FORMU İÇİN  : http://aribizizbaldabizdedir4.duzce.edu.tr/  Ziyaret ediniz.

 

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir