Yetkililer Mudurnu Folklöruna sahip çıkın

  SİZDEN GELENLER  www.mudurnuhaber.com

İyi günler sayın mudurnu haber yöneticisi 11 Şubat 2012 tarihinde KANAL A Televizyonun da tesadüfen GEZELİM TOZALIM programını izledim ?çok utandım ZEYBEK ?oynadılar Zeybek ten başka her şeye benzerdi bu oyunu oynayanlar kim Giydikleri Kıyafetler neyin nesi ?MUDURNU GEZELİM TOZALIM

 HALK EĞİTİM  MÜDÜRLÜGÜNDE Kİ ? ? ? (EFE Elbiseleri) ne oldu acaba Folklörümüzü böyle rezil etmeye kimsenin hakkı yok.

Bizler senelerce ?(Meşeli,Zeybek,Dodaraz) oyunlarını oynadık Yarışmalara , Açılışlara katıldık bu törenlere katılmadan önce günlerce haftalarca sıkı bir biçimde O günün Halk Eğitim Müdürü Sayın Remzi KOCAMAN tarafından çalıştırılırdık en ufak bir hatada o figür tekrar tekrar yapılır hatasız oynanmaya çalışılırdı ama malesef bu seyrettiğim oyun oyun değil maskaralıktan ibaretti.

 Bizler uzaktayız bu konuya birinin el atması lazım bu konuda Mudurnuda bu konuyla ilgilenen kim ise o kişiyi bu konuyu takip etmesi ve folklörümüzün layıkıyla temsil edilmesi için gerekli çalışmayı yapmaya davet ediyorum. ? Ek’te Folklör Ekibimizin Kıyafetini gösteren bir fotoğraf gönderiyorum.? Saygılarımla,

Ahmet Emin USLUPAT 0(532) 376 17 91

www.mudurnuhaber.com

 

“Yetkililer Mudurnu Folklöruna sahip çıkın” için 17 yanıt

  1. sayın Ahmet Emin USLUPAT’ın yazdıklarına katılıyorum.
    bende bir mudurnuluyum sizin kadar asla tecrübem olmadı fakat büyüklerimin anlattıkları benim bildiklerim ve küçüklüğümdeki zeybek oyununu hatırlıyor artık gereği gibi yerine getirilmediği için üzüntü duyuyorum.
    mudurnunun cok güzel bir geleneği daha vardı birikme geceleri (bunları okuduklarımdan ve dedemin babamın anlattıklarından) biliyorum. fakat tanıtımlarda görüyorum ki bu gelenek de gerçeği gibi yansıtılmamakta. tamamen munduşlar köyünün simgesi olan oyunlar gösterilmekte. tabiki o da bir kültürdür. fakat asıl mudurnu birikme kültürüne uymamaktadır.
    bende konuya en kısa zamanda yetkililerin el atması gerektiğini düşünüyor ve saygılarımı sunuyorum

    1. Teşekkür ederim Mudurnulu olduğunuz için ama nedense hep eleştiri yaparken Mudurnulu olduğunuz aklınıza geliyor niye Mudurnu için bişey yapmaya çalısmiyorsunuz veya yapanları eleştiriyorsunuz bu mudur sizin Mudurnulu oluşunuz..!

  2. b haberi yapanlara sonsuz teşekkürler.bizim oyun havalarımızdan,folklör oyunlarımızdan başka her şeye benzemiş.bizim bu oyunu bilen büyüklerimiz hiç dikkate alınmıyor ve onlara sahip çıkılmıyor.birisi çıkıyor,onu da kelli felli abilerimden birisi öneriyor,bizim oyun havasını diye yutturmaya çalışıyorlar.

    her nedense bizler dışarıdan gelen memur-amir tabakasına gösterdiğimiz ilgi,alaka ,sevgi ve saygıyı birbirimize göstersek,fikirlere saygı duysak,sosyal ve kültürel faaliyetlere saygı göstersek inanın etkinliklerde ülkemizin bir numarası oluruz.

    MUDURNU da benim gözlemlediğim ve gördüğüm;birkaç kişinin öne çıkıp kendi düşüncelerinin faaliyetlerinin tamamen MUDURNU nun olduğunu yansıtmak istemelerinden ibaret gibi gösterilmesidir.değerli büyüklerime soruyorum,MUDURNU nun hangi köyüne gidip de örneğin Hacet Bayramını bizim öz kültürümüz diye haber yaptınız veya anlatabildiniz mi?çoğunuz bu soruyu pas geçmeyi tercih eder ve umarsamazsınız.çünkü sizler milletin efendisinin yaptıklarının sizlerin önüne geçeceği endişesine kapılır,hep bizim fikir düşünce kültür faaliyetlerimiz öne çıksın egosunu taşırsınız.

    sözüm katkı da bulunanlara değil yanlış anlaşılmasın kendini MUDURNU dan önde tutanlara ve görenleredir.eğer AYDIN bey arkadaşım milletin efendisi olarak ortaya çıkmasaydı, ALLAH kendisinden razı olsun UĞUR ABİM DE onu desteklemeseydi ben bile bu yorumu yapamazdım.AYDIN bey kardeşim sırf milletin efendisi olduğu için başına gelmedik kalmadı.çünkü bazı haberleri onların isteği doğrultusunda yazmadı diye.

    her şeyi MUDURNU ismini kullanarak kendine mal etmeye çalışanlara bir çift sözüm olacak MUDURNU sizlerden ibaret değil MUDURNU SİZLERDEN ÖNCE VARDI SİZLERDEN SONRA DA VAR OLARAK KALACAKTIR!..anlayana sivri sinek saz,anlamayana davul zurna az.u

  3. Emin arkadaşıma katılıyorum. bizim zamanımızda giydiğimiz o efe kıyafetleri yerine Mudurnuya ve Mudurnu efesine yakışmayan kıyafetler giydirmişler, Emin arkadaşıma ağzına sağlık diyor selamlarımı sunuyorum.

  4. Emin Abi eline sağlık,
    Dediğin gibi kültürümüzü insanlara doğru aktarmamız çok önemli

  5. Emin arkadaşımıza konuya ilgisi nedeniyle hem teşekkür hemde sitemimi yazdığı telefon numarasını arayarak bildirdim.Teşekkürüm zamanında Mudurnu oyunlarımıza yaptığı katkı ve halen devam eden ilgisi için…siteme gelince kendisiyle paylaştım buraya yazmanın gereği yok..kısaca şunu deyim konu anlaşılsın…umarım bu yazı ve haber vesile olur Mudurnuya daha sık gelir ve daha fazla ilgi duyar.!!!
    a;Oyunu oynayan zaman ayıran arkadaşlarımız elbise için destek bulamayıp kendileri yaptırdılar.b;Bu oyunları arkadaşlarımız oynayıp Mudurnuyu temsil etmese temsil görevini yerine getirecek başka birileri yok.c;Yıllardır her toplantıda söylememe rağmen Meşeliyi,Çiftetelliyi,Zeybeği,Melek hanımı,Dodaraz havasını,65-70 yaş kuşağına,35-40 yaş kuşağına,15-20 yaş kuşağına aynı figürleriyle oynatıp kayda alamadık ve gelecek kuşaklarada aktarılmasının önünü açamadık.d)İlk öğretimden başlayarak bayramlarda beden eğitimi öğretmenlerinin”onlarda kaldıysa”cocuklarımıza yöresel oyunlarımızı öğretmelerini sağlayamadık. e)Birde sitermim bu haberi okuyan 271 kişiye(bu yazıyı yazarken hebere bakan 271 kişi olmuştu.)Arkadaşlar lütfen bu tür haberlere yorum yazalım sorunlarımıza ve güzel memleketimizin değerlerine sahip çıkalım.

  6. Hasbelkader delikanlılığımızda bizde Hakkı arkadaşımın teşvikiyle Remzi KOCAMAN hocamızın Halk Eğitim Merkezi Müdürü iken biraz katıldık. Çeşitli yerlere tanıtımlara gittik. Emin arkadaşım da o dönemdendir. Kendi yaşadığımız haletiruhiyemizi şimdiki nesilde görmemiz biraz zor tabiiki.Bizde bizden önceki nesil olan Haydar PEKEL,Haydar AKYOL, Mehmet ACAR Hocamız, Sakin SAYAN abimiz ve isimlerini sayamadığım büyüklerimizden gördüklerimizi yaşatamadık…
    Cantürk arkadaşım çok güzel ifade ediyor, bu işlere girip devam ettirecek gönüllüler lazım. Uzakta durmamak gerekiyor, siteminde haklı.Hepimiz kendimizi sorgulayalım ve ben ne kadar Mudurnuluyum nekadar katkım oluyor diyebilmeliyiz. Mevcut şartlardan dolayı Mudurnuya gidemeyebilirz dışarda yaşarız, kıta ötesinde dahi olsak Mudurnuyu takip edip Mudurnu için birşeyler yapmak her Mudurnulunun F A R Z görevidir. Senede belirli zamanlarda belirli yerlerde kahvaltılar toplantılar eğlenceler tertip edilmektedir. Bunların tamamına olmasa dahi en az senede bir sefercik birisine katılmak gerektiğine inanıyorum. Bu sitede ortak paydada buluşmamızı sağlayan başta Aydın kardeşim olmak üzere tüm destekleyenlere de teşekkürlerimi sunarım.

  7. 10 YILLIK HASRETLE SELAMLIYORUM EMİNİM. Çok önemli bir konuya değindin düşüncene sağlık.Kültürel faliyetler günümüzde ekonomiye döndü guruplarımızın maddi kazançlarının olmadığını biliyorum. yardımlaşma ile bu sorunu çözebiliriz Şahsım bir kıyafet aksesuvar ve kürüklü çizme masrafını karşılamaya hazırım herkesin imkanları nisbetinde katkı sağlayacagına adın gibi eminim has arkadaşım.

    1. Sevgili Uğur Öncelikle Sevgi Saygı Ve selamlarımı sunarım sizler olduktan sonra sizler mudurnu ya sahip çıktıktan sonra mudurnu ve mudurnu lunun sırtı yere gelmez yaptığınız ve yapacağınız her türlü katkı ve yardımlar dan dolayı sizlere teşekkür ederim bu konuda çok olumlu Telefonlar aldım 2 kişi tepki gösterdi onlara da bu eleştirimin kişilerle ilgili olmadığını fakat birşey yapılıyor ise mudurnu muz temsil edilecek tanıtım yapılacak ise aslına uygun olarak yapılması gerektiğini bu gibi işlerin gönül işi olduğunu bizlerinde zamanın da bir ücret karşılığı değil gönüllü yaptığımızı oynayan kişilerden hiç birisini tanımadığımı olayı kişiselleştirmemeleri gerektiğini belirttim sevgi ve selamlarımı sunarım sağlıcakla kalın,

  8. Bu fotoğrafı paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Burada bende varım,beni çok uzun yıllar öncesine götürdünüz.Dediğiniz gibi çok büyük özverilerle ve titizlikle çalışırdık….Her zaman kültürlerimize sahip çıkalım,yeni nesillerimize doğru olanı yansıtalım.

  9. öncelikle Sayın Ahmet Emin Uslupat’a bu konuyu dile getirdiği için birde başta sayın Mehmet Cantürk’e ve diğer kişilere yorumları için çok teşekkür ederim. Nedense her seferinde oynadığımız yanlış oyunlar giydiğimiz o kötü kıyafetler tartışılıyor, neden oynadığımız oyunlar Munduşlar köyünün simgesi gösteriliyor neden bir kişi çıkıpta birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz fakat şuralarda yanlışınız var onları düzeltin veya herhangi bir ihtiyacınız varmı diye soran olmuyor, bizim neler yaptığımızı veya yapmaya çalıştığımızı niye gelipte soran olmuyor, yorum yapmaya geldimi herkes yorum yapıyor,demek ki bizim ne yapmaya çalıştığımız önemli değil bundan sonra da Munduşlar Köyü veya her ne olursa olsun hiçbir şeye katılmıyoruz. Sayın Osman Karaca ve Sayın Mehmet Cantürk’ e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum onlar bizim ne istediğimizİ ne yapmaya çalıştığımızı çok iyi biliyorlar. Mudurnu için daha iyisini yapan varsa gelsin yapsın biz herzaman DESTEĞE HAZIRIZ.

    1. Arkadaşlar, yaptığınız işler hakikaten Memleketimizin tanıtılması için güzel işler. Ama kusura bakmayın, iyi yönde bu memlekette eleştiren insan bulmak ve katkıda bulunmak isteyen insanlar bulmak zor. Bu nedenle, yok biz bu kadar yapıyoruz iyisini siz yapın deme gibi bi lüksünüz yok. Bu işe başlamışsınız bir kere, mecburen yapacaksınız. Aynı bizim gibi. Destek mutlaka bir gün gelecektir.

    2. Selamlar ; (bundan sonra da Munduşlar Köyü veya her ne olursa olsun hiçbir şeye katılmıyoruz) diye yorum yazmışsınız burada şu kişi bu kişi veya munduşlar köyü mevzusu değil konuyu kişiselleştirmeyin bardağın boş tarafını görmeyin dolu tarafını görmeye çalışın işin kolay tarafını seçip biz bundan sonra yokuz demek mudurnu lunun tabiatına aykırı Sevgili arkadaşım Uğur TÜRESİN sağolsun ben katkı sağlıyacağım diyor bu sorun da çözüldükten sonra geriye birşey kalmıyor biraz parti söylemi gibi olacak ama (YILMAK YOK YOLA DEVAM) sevgili munduşlar köyü halkına sevgi ,saygı ve selamlarımı gönderiyorum

  10. Sayın uslupat bu yaptığınız yorumlar tv de izlediğiniz ekip için mi yoksa oynamayı bilen herkes için mi geçerli çünkü MUDURNULULAR DERNEĞİ ‘ndeki abilerimizde bu kıyafetlerle oynuyor bizim giydiğimiz kıyafetler ucube değil zamanında dedelerimizin giydiği kıyafetlerdir.bende isterdim efe kıyafetleriyle oynamak fakat değil elbise bulmak üzerimizdekileri kaymakamlık sayesinde aldık.
    Gelelim oyunları bilmememize ;
    Bu oyunları öğrenmek için bu işi çok bilenlere sorduk bize ögretmediler naz ettiler en sonunda Halk Eğitim Kursuyla öğrendik (35 yaşindan sonra bu kadar öğrenebildim ) O kadar işin içinde Yerli Yabancı bir çok misafiri köyümüzde ağırladık,TV programlarına çıktık ,konaklardaki misafirlere oynadık, Festivallere gittik, hiç utanmadan oynadık. Çünkü utanması gereken bu işi yeni nesillere öğretemeyenlerdir. tabi ki bu iş bizim tekelimizde değil, fakat Mudurnu’ da bu işi sürdürebilen yok. Birikme gecelerini kendi köyümüzde, konaklarda ve kamu kuruluşlarının istediği yerde yaptık ve kimseden menfaat beklemedik, tek dileğimiz Mudurnu’ya bir misafir fazla gelmesi, fazla bir projenin kabul olması içindi.
    Biz bu işleri gönüllü yaptık peki siz ve diğerleri neler yaptınız? Lütfen önce bu sorunun cevabını veriniz ve daha sonra bize hak etmediğimiz bu ağır eleştirileri yapınız.
    Çok üzülmeme (kızmama) rağmen Mudurnu Beyfendisi kişiliğimle saygı ve sevgilerimi sunarım.

    1. Sevgili kardeşim yazdıklarımı herhalde anlamadın benim kişilerle hiç işim olmaz ben oynayan kişileri eleştirmiyorum bu ekipte oynayan kardeşlerimizi kıyafet (vs.)malzemelerini sağlamadan ortaya çıkaran yetkililere yazdım bizim zamanımızdaki yetkili yöneticiler nasıl bize elbiseleri tedarik etti iseler şu anki yöneticiler de bu eksikleri tamamlayıp pek tabi çıkarta bilirlerdi Sağolsun ki Uğur TÜRESİN arkadaşım bu konuya sağduyulu yaklaşarak gerekli yardımı yapacağını belirtiyor Birde yazınızın içeriğinde kıyafetler konusunda (UCUBE) kelimesi geçiyor benim yazımı birkez daha okursan böyle bir kelimenin yer almadığını görürsün Sağlıcakla kalın Allaha emanet olun,

    2. bu kıyafetleri karşılayan kaymakamlığın diğer kıyafetleri karşılamaya bütçesi mi yetmedi acaba merak ettim.ayrıca folklör konusunda bir anımı anlatayım festival zamanı mudurnudaki müzik ekibimizle (zafer duru,hüseyin biçer,alaattin kayahan,klarnetçi ismail abi ve ben)hiç bir ücret talebi olmadan festivale katıldık ayrıca yeni yetişen bir folklör ekibi vardı (ilk öğretimden oluşan) sırf onlara cesaret vermek amaçlı onlarıda programımıza dahil ettik.bizim programımız program akışına göre ortalarda idi fakat dışarıdan gelen sanatçıların aceleleri olduğundan dolayı (bu arada oraya programa gelen bir kişinin ne acelesi olur hala anlamış değilimdir)bizi en sona bıraktılar buna da tamam dedik derken tam sıra bize geldiğinde sunucu geldi ve kaymakam beyin havanın soğuk olması nedeniyle programın bitirilmesini istediğini söyledi bende bunun üzerine belkide kaba bir davranıştı bilmiyorum ama bu çocuklar (folklörcüler)akşamdan beri heycanla sıranın kendilerine gelmesini beklediler ve tam sıra geldiğinde programın bitmesi gerektiğini duyunca şaşırdılar sunucuya ben kendi hazırladığım programı yapmayacağımı fakat kısa da olsa folklörcülerin programını yapacağımı söyledim ve yaptım şimdi sizlere sormak isterim bu şartlar altında ne kadar öz verili oluna bilir?

  11. Selamlar Yazımda yayınlanan fotoğraf tahminen 1984 yılında Bolu Öğretmen Evin de çekilmişti ATATÜRK’ün Bolu yu ziyaretinin yıldönümü kutlamaları çerçevesinde davet üzerine katılmıştık Fotoğraf ta yer alan ve Çok kısa süre önce kaybettiğimiz Değerli büyüğüm Sayın Fikri BORAZANCIOĞLU’nu Rahmetle anıyor mekanın cennet olsun diyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir