MEHMED TULÛÎ’NİN IRAK MAKAMINDAKİ ESERİ

http://www.youtube.com/watch?v=-aVuZNb2KHM

MEHMED TULÛÎ’NİN IRAK MAKAMINDAKİ ESERİ

 

Hakkı Duran

 

Yazılarımızda Mudurnulu Halvetî şeyhi Mehmed Tulûî’nin  bestelediği durak formunda iki adet eserinin günümüze ulaştığını belirtmiş, bunlardan Segâh makamındaki esere ait iki icrâyı sizlere takdim etmiş idik.

 

www.mudurnuhaber.com arşivinde bulunan yazılarımızdan birinde Halvetî şeyhi Mehmed Tulûî’nin besteciliğinden söz etmiş, şunları aktarmıştık:

 

“ Önceki yazımızda hayatından söz ettiğimiz Mudurnulu Halvetî şeyhi Mehmed Tulûî’nin kültür ve medeniyetimizin önde gelen san’atlarında da başarılı bir şahsiyet olduğu anlaşılmıştır. Tulûî, icâzet sahibi yetişkin bir hattât olduğu gibi, dinî musikîmizin yüksek düzeyli sanat eserlerinden durak formunda eserler vermiş bir bestecidir.

  BESTEKÂRLIĞI

 

Saadettin Nüzhet Ergun,  Mehmed Tuluî’nin bestelediği bir durağın elde olduğunu, bu eserin onun üstâd bir bestekâr olduğunu gösterdiğini kaydetmiştir. Araştırma yaparken Mehmed Tuluî’nin Ergun’un kaydetmediği başka bir eserinin repertuarda yer aldığını fark ettim.”

IRAK MAKAMINDA DURAK

 

Mevlevîlik dışındaki tarikatlerin hemen hepsinde zikrin birinci bölümünü teşkil eden kelime-i tevhid”den sonra “ism-i celâl” zikrine geçmeden önce verilen arada bir veya iki zâkir tarafından okunan, serbest olarak bestelenmiş Türkçe manzumelere durak denir.[1]

 

Araştırmalarım sırasında Tulûî’nin durak formunda TRT repertuarında ikinci bir eserinin bulunduğunu tespit ettim. Güftesi Celvetî Şeyhi Gafûrî’ye ait olan bu eseri, Mehmed Tulûî hazretleri Irak makamında bestelemiştir. Bu eserin notasını bulmuş ve www.mudurnuhaber.com  sitesindeki köşemde yayınlamış idim. [2]

Form:   Durak
Makam:   Irak
Bestekâr: Şeyh Mehmet Tulûî(ö.1757)
Güfte:   Gafûrî (Mahmud)  (ö.1667)
TRT Repertuar No:   10322

 

 

“Sürüp dergâhına rûy-i siyâhım

  Umarım af’ola cürmü günâhım

  Penâhım, Hâlîkım, Rabbim, İlâhım

  Hüdâvendim, efendim, pâdişâhım”

Gafûrî Mahmud[3]

 

Şeyh Mehmed Tulûî’nin bu eserinin sanatçı Ahmet Sait Sezgin

tarafından yapılmış icrâsına  alttaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

 Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.

 


[1] Nuri Özcan, “DURAK” maddesi, TDVİA, Cilt 10, İstanbul 1994,  s.4

[3] Gafûrî Mahmûd Efendi (vef. 1667): Geliboluludur. İlim tahsîl ettikten sonra tasavvufa yönelerek  Muk’ad Ahmed Efendi’ye intisâb etti. Halîfe olarak Gelibolu’ya gönderildiyse de fazla kalmadan İstanbul’a  döndü. Zeyrek Câmii, Üsküdar Vâlide Sultân Câmii ve 1659 yılında da Fâtih Câmii vâizliğinde bulundu.  Şeyh  Mehmed Fenâyî’nin vefâtı üzerine Âsitâne’ye şeyh oldu (1664). 1667’de vefât ederek Halîl Paşa Türbesine (Kapıcı Celvetî Dergâhı) defnedildi. “Gafûrî” mahlâsı ile şiirleri vardır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir