Hayvancılık Kredileri başlıyor

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar uyarınca, bu yıl, yatırım kredilerinde bazı konularda yatırım dönemi ve işletme dönemine ayrı faiz uygulanacak. Yatırım kredilerinde uygulanacak sübvansiyon oranları yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişecek. Tarımsal kredilerde, sıfır ve düşük faizli kredi kullanımında kredi üst limitleri aşılamayacak. Karara göre, 1 Ocak-31 Aralık 2012 tarihleri arasında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredi kullanabilecekler.

Bakanlar Kurulu kararına göre tarımsal kredilere uygulanacak olan faiz oranlarının belirlenmesinde Ziraat Bankası tarımsal kredi cari faiz oranı dikkate alınacak. Ziraat Bankası sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı cari faiz oranı, bugün itibariyle yüzde 10 seviyesinde bulunuyor.

-DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLER YÜZDE 0 İLE YÜZDE 7.5 ARASINDA DEĞİŞECEK-

İndirim oranlarının uygulanmasında konularına göre yüzde 25 ile yüzde 100 arasında indirim yapılmak suretiyle değişken faiz uygulanacak. Bu durumda düşük faizli krediler yüzde sıfır ile yüzde 7.5 arasında değişecek. İndirim oranları dikkate alındığında örneğin damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde sıfır olacak.

Üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi limitleri konularına göre 35 bin TL ile 20 milyon TL arasında değişecek.

Kredi vadeleri işletme kredilerinde 18 ayı, yatırım kredilerinde 7 yılı geçmemek üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kendi uygulamaları esas alınarak belirlenecek. Yatırım dönemi herbir üretim konusu için yapılacak olan projeksiyona bağlı olarak 24 ayı geçmemek üzere Ziraat Bankası tarafından belirlenecek.

Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine kanuni takipte borcu bulunan veya bu hesaplarda kayıtlı olan borçları yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden üreticiler bu karardan yararlanamayacak.

Kararname kapsamında kredi kullanmak isteyen üreticilerimizin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanacak teknik kıstasları içeren tebliğin Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten, 31 Aralık 2012 tarihine kadar T.C. Ziraat Bankası şubelerine veya Tarım Kredi Kooperatiflerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

2004 yılından bu yana uygulanan düşük faizli tarımsal krediler, Ağustos 2011 tarihinden bu yana kaynak yetersizliğinden dolayı kullanılamıyordu.

www.mudurnuhaber.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir