BOLU BELEDİYESİ, “DÂVÛD-I HALVETÎ VE GÜLŞEN-İ TEVHÎD’İ” KİTAPLAŞTIRDI

BOLU BELEDİYESİ,

DÂVÛD-I HALVETÎ VE GÜLŞEN-İ TEVHÎD’İ”                           KİTAPLAŞTIRDI

Bu sitede 5 Kasım 2009 tarihli DAVUT HALVETÎ’NİN MUDURNU HALKINA DUÂSI  başlıklı yazımızda(1)  onun ‘GÜLŞEN-İ TEVHÎD Ü TAHKÎK’ adlı manzum eseri üzerine hazırlanmış bir doktora tezinden söz etmiştik.  Abdülmecit İslamoğlu’nun doktora tezinden bazı alıntılar yapmış ve sonuçta bu eserin kitap haline getirilmesi temennisini dile getirmiştik.

Dâvût Halvetî(ö.1509), bilindiği üzere Mudurnulu bir Halvetî şeyhidir. GÜLŞEN-İ TEVHÎD Ü TAHKÎK’ adlı manzum eserini Mudurnu’da yazmış, 1508 yılının  Şubat ayında tamamlamıştır.  Bu eseri, Mudurnu’da Fahreddîn-i Rûmî hazretlerinin makamına yakın bir yerde yazdığını şu beyitlerle açıklamıştır:

“Makâmı k’anda Fahru’d-dín Efendi[2]
Yatur âsûde olup anda kendi

Civârında o sultânuñ vücûda
Gelüp ferzend-i ma’nâ oldı bu da

Ki yâ’ní kim Mudurnı nâm beledde
Vücûd buldı bu ma’nevî veled de”

MUDURNU HALKINA DUÂ

Dâvût Halvetî, Mudurnu da kaleme Gülşen-i Tevhîd ü Tahkîk adlı eserinin son kısmında Mudurnu halkı için duâ etmiştir.  Şâir.  Cenâb-ı Hak’dan Mudurnu halkının hepsinden râzı olmasını; büyük-küçük, kadın-erkek hepsine rahmetiyle muamele ederek cehennemden âzâd etmesini ve cennetine koymasını, en önemlisi de Cemâlullâh ile şereflendirmesini istemiştir:

“Hem dahi şehr-i Mudurnı kavminüñ
Râzı olsun cümlesinden Hakk  anuñ

Ulu kiçi merd ü zen kamusına
Rahmet idüp koymasun tamusına

Cennetini anlara dâr eylesün
Gözlerin lâyık-ı dízâr eylesün

BOLU BELEDİYESİ’Nİ TEBRİK

Bu kıymetli eserin ‘DÂVÛD-I HALVETÎ VE GÜLŞEN-İ TEVHÎD’İ’ adıyla Bolu Belediyesi tarafından kitap olarak yayınlanmış olduğunu memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu haberi şahsıma bildirme nezaketini gösteren Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit İslamoğlu’na bu eseri kültür hayatımıza kazandırdığı için sonsuz teşekkürlerimi tekrar sunuyorum. İslamoğlu, ‘GÜLŞEN-İ TEVHÎD’DEN HİKÂYELER’ adıyla eserdeki manzum hikayelerden bir kısmını nesre çevirmiş ve bu çalışma da ayrı bir kitap olarak basılmıştır. Bolu Belediye Başkanı Sayın Alaaddin Yılmaz’ı telefonla arayarak kutladım. İlgililer, bu kitapla birlikte başka eserleri şahsıma gönderme inceliğini gösterdiler.. DÂVÛD-I HALVETÎ VE GÜLŞEN-İ TEVHÎD’İ adlı kitap, oldukça hacimli olup -lügatçe hariç- 1250 sayfayı bulmaktadır.

        Bu değerli kitaplara herkesten önce Mudurnuluların ilgi göstermesini temenni ediyorum. Böyle eserlerin kaleme alınması, 16. yüzyılda Mudurnu’nun ilmî ve kültürel seviyesinin yüksekliğini göstermesi bakımından önemlidir. Kanaatimce Abdülmecit İslamoğlu, Mudurnu’ya davet edilmeli ve  kitaplarını bizzat tanıtması sağlanmalıdır.

Yazar Abdülmecit İslamoğlu ve Bolu Belediyesi ilgililerine tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.

(1)  Yazı için bkz,: http://www.arsiv.mudurnuhaber.com/yazar_detay.php?id=179

 

HAKKI DURAN

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir