YURTSEVER CUMHURİYET İLÇESİ MUDURNU UNESCO LİSTESİNDE

YURTSEVER CUMHURİYET İLÇESİ MUDURNU UNESCO LİSTESİNDE

Sürdürülebilir turizmimizin gerçekleştirilebilmemizin büyük adımı Ahi geleneğimiz ve tarihi varlıklarımız sebebiyle atıldı. Mudurnu UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örğütüne geçiçi listisine “ AHİ ŞEHRİ MUDURNU “kabul edildildiğini Bolu basını ve internet sitelerinden öğrenmiş bulunuyoruz.

Geçici liste miras listesi için ön adım olarak kabul ediliyor. UNESCO dünya miras listesine kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin envanter görevi görüyor.Geçici listeler hazırlanırken varlıkların dünya miras komitesince belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari,tarihi estetik ve kültürel,ekonomik,sosyal sembolik felsefi özellikleri de dikkate alınıyor . Bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları dünya miras komitesine sunulduğunu turizmle ilgili medyadan okuyor bilgileniyoruz.

Uzun bir hazırlık isteyen sunumları proje haline getiren Mudurnu Belediyemizi ,Kaymakamlığımızı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bolu şubemizi, kültürel mirasımızı koruma projemizi başarı ile hazırlayan Sayın Dr Ege Yıldırımı, sivil toplum kuruluşlarımızı, şahsımın da bulunduğu tüm turizmle ilgili şahsiyetleri ,işletmecilerimizi ,turizm yatırımcılarımızı, tüm Mudurnuluları Mudurnu gönül dostlarımızı kutluyor tebrik ediyoruz.

Mudurnu Osmanlı devletinin ,Türkiye cumhuriyetinin kuruluş sürecine katkısı,tarihi ipek yolu ve diğer önemli yolların kesiştiği ticaret merkezi konumuyla erken Osmanlı döneminin önemli bir Ahilik esnaf kenti kültür merkezi olarak yükselerek 20. yüzyılın YURTSEVER CUMHURİYET ŞEHRİ olmuştur. Osmanlı ticaret birikiminin yarattığı zengin anıtsal ve sivil mimarisi,geleneksel zanaat kollarının yer aldığı tarihi Arasta,Anadolunun geleneksel ahşap konut dokusunun seçkin örneklerini içeren kentsel sit dokusu,Osamanlı nın tek kuppeli cami mimarisinin gelişiminde önemli bir basamağı temsil eden Yıldırım Bayezıd camii ve hamamı ,türbeler gibi, antik konakları evleriyle, diğer anıtsal eserlerine az rastlanan peyzaj bütünlüğünün öne çıkan değerlerimiz şeklinde turizm ve tarih medyası ,arkeoloji sitelerinde yorumlanıyor MUDURNU.

 

Geçmiş dönemlerde seçilmişlerimizin bugünleri görememesinden kaynaklanan tarihi eserlerimizin o günün ihtiyaç şartlarına göre yok edildiğini ,kervansarayımızı, camilerimizi, cumhuriyet ilkokulumuzu,medreselerimizi,askerlik şubemizi, büyük cami bahçesindeki şadırvanımızı ve mezarlarımızı, birçok konağımızın tarihi değer kaybımızı üzüntü ile hatırlıyoruz Günümüzde ise yeni termal tesislerinin doğaya çevreye uyumsuzluğunu kültürümüze uygunsuz yapılaşmalarını izliyoruz gelecekte etkilerini merak ediyoruz.

Oysa insan yaşamında her şeyin ekonomik değer olmadığının, huzur güvenin Mudurnu kültürel yaşamında olduğunu da biliyoruz. Şimdi İnsanlığın ve dünyanın ihtiyacı olan sevgi saygı hoşgörü çevre koruma bilinci Ahilik geleneğimiz ile canlı tarih ilçemizi koruma, soysa ekonomik faydalar sağlama örnek olma zamanı diyoruz. Mudurnu yu Mudurnululardan başkası koruyamaz diyoruz. Sorumluluklarımızı yerine getirmemizi atalarımızdan miras kalan YURTSEVER CUMHURİYET İLÇESİ MUDURNU muzu UNESCODA daimi yerimizi alma zamanı diyoruz. Hep birlikte Mudurnu tarihi değerlerimizi çevremizi kültürümüzü koruma yaşatma zamanı diyoruz .

Uğur Türesin

Mudurnu HABER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir