Yeniceşıhlar Ankara’ya taşındı

Yeniceşıhlar Ankara’ya taşındı

Mudurnu  Yeniceşıhlar Köyü’nde taş ocağına karşı direnen ve projeyi iptal ettiren köylüler şirketin yeni projesine karşı  Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önündeydi: “Yaşamımızı her ne pahasına olursa olsun korumaya kararlıyız”

Bolu-Mudurnu ilçesi Yeniceşıhlar köylüleri geçtiğimiz yıl Nisan ayında köyün hemen yakınında faaliyete başlayan taş ocağına karşı mücadele ederek projeyi iptal ettirmişlerdi. Evlerine 500 metre uzaklıkta açılmak istenen taş ocağının içme suyuna, bitki örtüsüne ve geçim kaynakları olan tarım ürünlerine zarar vereceğini söyleyen köylüler, 1 Mayıs’ta başladıklar direnişlerinde taş ocağına çıkan yolun kenarına yaptıkları barakada nöbet tutmuş, iş makinalarının geçişine izin vermemişlerdi. Köylüler 17 Haziran’da jandarma tarafından  35 köylü yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmıştı.

Köylülerin ocağın yapımının iptali için Sakarya Bölge İdaresi Mahkemesi’nde açtığı davada mahkeme, “taş ocağının işletilmesi nedeniyle çevreye verebileceği muhtemel zararlar bakımından uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği”ni belirterek ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti.

35 bin ağaç kesilecek,  taş ocağı 89 yıl çalışacak

Ancak şirket, bölgede yeni bir ÇED süreci başlattı, üstelik faaliyet alanını genişleterek. Yeni projede çalıma alanı 13.75 hektardan 42. 78 hektara çıkartılıyor. Geçtiğimiz yıl 150–200 yıllık yüzlerce ağacı kesen firmanın yeni projesinde kesilmesi öngörülen ağaç sayısı ise 35 bine yakın. 89 yıl çalışma süresi öngörülen projenin kabul edilmesi halinde köylünün bölgede yaşama imkanı kalmayacak.

Dün (14 Ocak 2015 günü ) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda projeyle ilgili yapılan İnceleme Değerlendirme Toplantısı’nda (İDK) köylüler de Bakanlık önündeydi.

Burada yaptıkları basın açıklamasında açılmak istenen taş ocağını “Yüzlerce yıldır yaşamımızı sürdürdüğümüz köyümüz son bir yıldır var olma ya da yok olma ikileminin yol ayrımındadır. Açılan kalker ocağında yapılan çalışmalar sonucu yaşamımız çekilmez hale geldi. Ağır iş makinelerinin çalışmaları, patlatılan dinamitler günlük yaşamımızı olumsuz etkilemenin yanı sıra meramıza, içme su kaynaklarımıza, ormanımıza, yaban hayatımıza ciddi zararlar verdi” sözleriyle anlattılar.

Bakanlık kararı ne olursa olsun…

Bakanlığın vereceği karar için “Ya ormanlarımız, doğamız, içme sularımız, doğal hayatımız kurtulacak ya da firmanın kasaları dolacak” diyen köylüler açıklamalarını “Bakanlıktan çıkan karar ne olursa olsun ormanımızı, doğamızı, su kaynaklarımızı, meramızı, yaban hayatımızı, kısacası yaşamımızı her ne pahasına olursa olsun korumaya kararlıyız” sözleriyle bitirdi.

www.mudurnuhaber.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir