SİGARA YILDA 100 BİN CAN ALIYOR

Her yıl dünyada milyonlarca insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, toplumumuzun büyük kısmını kapsayan yüksek sigara tüketiminin engellenmesi için gerekli önlemler alınmazsa, yakın gelecekte bir akciğer kanseri salgını ile karşı karşıya olduğumuzu bildiriyor…

 

Sigaranın zararlarını bilmeyen yok. Yapılan onca çağrıya rağmen önüne geçilemeyen sigara tüketiminden, dünyada her yıl milyonlarca insan ölüyor. Özellikle kanser vakalarının baş aktörü sigara… Acıbadem Adana Hastanesi Sigarayı Bıraktırma Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Obengül Ejder, yaptığıaçıklamada, 20 milyona yakın sigara içicisinin olduğu ülkemizde günde 40 milyon dolar sigaraya para harcandığını belirterek, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Dr. Ejder, yapılan onca çağrılara ve uyarılara rağmen sigara tüketiminin önüne geçilemediğini belirterek şöyle konuştu;

KANSERLERİN BAŞLICA NEDENİ SİGARA

“Dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara, akciğer kanserinin yüzde 90’ına, diğer kanser türlerinin ise yüzde 30’undan fazlasına neden oluyor. Sigara nedeniyle oluşan ve en sık görülen kanser türleri arasında akciğer, gırtlak, dil ve dudak , mesane kanserleri bulunuyor. İçilen her sigaranın ömrünüzden 5 dakika kısalttığını unutmayın. Hayatınızın uzamasını istiyorsanız bir an önce sigarayı bırakın.”

 

PASİF İÇİCİLER, EN AZ SİGARA KULLANANLAR KADAR RİSK ALTINDA

Sigara tüketimi nedeniyle dünyada 20 saniyede bir insanın hayatını kaybettiğini de vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kulübü Sorumlu Hekimi Dr. Obengül Ejder, pasif içicililiğin, sigara kullananla aynı riskleri taşıdığına dikkat çekti. Özellikle çocukların yanında sigara içilmemesi gerektiğini dile getiren Ejder, sigaradan uzak kalarak çok sayıda kanserden etkili şekilde korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.

 

SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR
Sigara bağımlılığının; tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olduğunu belirten Ejder, Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Külübü” bünyesinde kurulan “Sigarayı Bıraktırma Merkezi”nde toplumu bilinçlendirmek ve sigara içenlerin bu bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı olmak için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

 

Acıbadem Sigara Bıraktırma Merkezi’nde neler yapılıyor?;

  • İlk görüşme ile sigara kullanım paterninin ve davranışsal özellikleri belirleniyor, sigarayla ilgili fiziksel ve psikolojik etkenler gözden geçiriliyor ve kişiye özel bir tedavi programı geliştiriliyor.
  • Spirometre ile solunum fonksiyonları ölçülüyor;
  • Karbonmonoksit testi ile akciğerdeki zehirli gaz miktarının tespit ediliyor,
  • FDA onaylı Soğuk lazer uygulanması ve/ veya ilaç tedavisi ile fiziksel bağımlık ile savaşılıyor. Akupunktur noktalarına uygulanan lazer(soğuk lazer uygulaması) ile kan endorfin miktarında sağlanan artış; sigaranın çekilme semptomlarını azaltıyor. Sinirlilik, dikkatsizlik, mutsuzluk gibi yoksunluk semptomlarının oluşması önleniyor.
  • Davranış terapisi ile de hastanın içmearzu ve düşüncesiyle başa çıkmasına, acil durumlarla baş etmesine yardımcı olunuyor,
  • Bırakma süreci ve tekrarlamanın önlenmesine ilişkin yöntemler de uygulanıyor
  • 41 gün sonra yapılan kontrol görüşmesinde sigarasız bir hayatı seçen kişilere başarı belgesi veriliyor.
  • www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir