Safranbolu, hediyelik eşyada ülke turizmine örnek olacak

Safranbolu, hediyelik eşyada ülke turizmine örnek olacak !

Gelecek Turizmde kapsamında destek verilen Safranbolu Hatırası projesi ile üniversiteli gençler arasında düzenlenen “Fark göremiyorsan farkı sen yarat!” yarışması sona erdi.

Bölgede yerli ve yabancı yaklaşık bin turistle, hediyelik eşya satın alırken göz önünde bulundurdukları faktörleri belirlemek amacıyla yapılan anketin sonuçlarından yola çıkılarak, yörenin kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak hediyelik eşya tasarımlarını ortaya çıkarmak üzere düzenlenen yarışmaya, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden birçok genç başvurdu.
64 tasarımın yarıştığı yarışmada geyik boynuzu simgeli bakır mumluk tasarımıyla, Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Okşan Eylül Danışman birincilik ödülüne layık bulundu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP(Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve Anadolu Efes işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Gelecek Turizmde’nin 2. dönem projelerinden “Safranbolu Hatırası” projesi kapsamında üniversite öğrencileri arasında düzenlenen hediyelik eşya tasarım yarışması sonuçlandı.
Bölgenin kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak yeni hediyelik eşya tasarımlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen yarışmanın kazananları, düzenlenen törenle ödüllendirildi.
Ünlü tasarımcı Derin Sarıyer’in danışmanlık ve jüri üyeliği yaptığı yarışmada, bölge tarihinde ve kültüründe önemli yeri olan geyik boynuzu simgeli bakır mumluk tasarımıyla, Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 4.sınıf öğrencisi Okşan Eylül Danışman birincilik ödülüne layık bulundu.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Serkan Kütükçü ve Mustafa Erdem Çebi, İncekaya Su Kemeri tasarımlı Ahşap Kupa ile ikinciliğe; Bartın Üniversitesi Orman Endüstrisi Mühendisliği öğrencisi Erdoğan Cesur Safranbolu’nun geleneksel yapılarını çağrıştıran ahşap objelerle üçüncülüğe layık bulundu. Ayrıca, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2.sınıf öğrencisi Merih Seringeç ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü 4.sınıf öğrencisi Melis Baycan, mansiyon almaya hak kazandı.
Tasarımların Safranbolu temasını ve yerel değerleri yansıtması şartının arandığı yarışmada birinciye 4 bin, ikinciye 2 bin 500 TL, üçüncüye bin 500 TL, mansiyon kazanan iki öğrenciye ise 750 TL’lik para ödülü verildi.
Safranbolu kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak yeni hediyelik eşyalarına kavuştu
Safranbolu Hatırası projesinin tüm Türkiye’ye model olmasını hedeflediklerini belirten Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban, ödül töreninde yaptığı konuşmada,”Gelecek Turizmde’ ile sürdürülebilir turizm modelleri oluşturarak, yerel kalkınmaya destek oluyoruz. Diğer yandan doğal, tarihi ve kültürel mirasın da korunmasını hedefliyoruz. İkinci dönem projeleri arasında yer alan ‘Safranbolu Hatırası’ da,bizi heyecanlandıran projeler arasında yer aldı. Bu proje sayesinde Safranbolu kültürel mirasını ve değerlerini yansıtacak yeni hediyelik eşyalarına kavuştu.Safranbolu markasına güç katacak bu hediyelik eşyaların, yerel esnafa ve bölge kalkınmasına önemli katkı sağlamasını diliyoruz.” dedi.
Anket çalışması ile Safranbolu’nun değerleri hediyelik eşyalara yansıtıldığı Proje koordinatörü Doç. Dr. Nuray Türker ise, “Türk toplumunun geleneksel yaşam özelliklerini taşıyan ve bin 200’ü koruma altında olan sayısız kültürel esere sahip olanSafranbolu’daki mevcut hediyelik eşyaların çoğu bölgenin kültürel mirasını ve değerlerini yansıtmıyor. Projeye yerli ve yabancı ziyaretçilerin hediyelik eşya satın alırken göz önünde bulundurdukları faktörleri belirlemek amacıyla bir anket çalışması yaparak başladık. Anket sonuçlarından ve hediyelik eşya satıcılarının beklentilerinden yola çıkarak, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yeni ürünlerin tasarlanması ve bölgedeki hediyelik eşya çeşitliliğinin artırılması hedefiyle, üniversite öğrencilerine açık bir yarışma düzenledik. Tasarlanan ürünlerde; dericilik, bakırcılık, saraçlık, demircilik, semercilik, yemenicilik, ahşap oymacılığı gibi yöresel zanaatların da kullanılması şartı aradık. 64 tasarım arasından seçimlerimizi yaptık. Artık Safranbolu esnafı, ziyaretçilere bölgenin kültürünü yansıtan farklı hediyelik eşyalar sunabilecek.” Dedi.

 

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir