ORMAN KÖYLÜSÜNE FAİZSİZ ISI YALITIM KREDİSİ

ORMAN KÖYLÜSÜNE FAİZSİZ  1 YILI ÖDEMESİZ 7 YIL GERİ ÖDEMELİ  ISI YALITIM KREDİSİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman köylüsünün yaşam şartlarının iyileştirilmesi amacıyla proje başlattı.

Proje ile orman köylüleri evlerine ısı yalıtımı yaptırıp, kalorifer sistemli kuzine soba kurdurabilecek. Bunun için köylülere kredi verilecek. “Isı Yalıtımlı ve Sobalı Kalorifer Sistemi Projesi” çerçevesinde verilecek sosyal nitelikli kredi, sıfır faizli 1 yılı ödemesiz, 7 yılda eşit taksitler halinde geri ödeme şeklinde uygulanacak ve sadece orman köylülerine verilebilecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Or-Köy faaliyetleri kapsamında, orman köylüleri için yürütülen projelerle ormanların korunması, orman köylüsünün kalkındırılması ve köylülerin refah düzeyinin artırılıp hayat şartlarının iyileştirilmesi amacıyla köylülere sosyal içerikli mikrokrediler veriliyor.

Türkiye’de ilk kez uygulanan projenin pilot uygulaması çerçevesinde, köylülere kredi verilmesi suretiyle, orman köylerindeki 11 eve ısı yalıtımı yapıldı ve kalorifer sistemli kuzine soba kuruldu. Böylece orman köylüsünün hem ısınma hem de sıcak su ihtiyacı karşılanmış oldu.

Evlerin dış cephesinde mantolama ve pencerelerde ısı yalıtımlı cam ile yalıtım sağlandı. Bu uygulamayla daha az ağaç kesilmesi, az yakıt kullanılacağından çevre kirliliğinin azaltılması ve aynı zamanda ekolojik dengenin de korunması hedefleniyor.

Proje sayesinde köy evlerinde birden çok odada soba yakılması yerine tek bir yerde soba yakılarak hem yakıttan tasarruf hem de evde konfor sağlanacak. Bu sayede köylülerin mevsimsel olarak göçünün de önüne geçilecek. Ülke çapında sayısı 22 bini bulan orman köylerinde uygulanacak bu proje ile yalıtım ve kalorifer sektörüne istihdam ve kaynak akımı sağlanırken, gerçekleştirilen enerji tasarrufu ile de her yıl ülke olarak harcanan enerji masrafı yarı yarıya indirilecek.

Proje ayrıca ekonomik ve siyasal riski yüksek fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Vesyel Eroğlu da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıda orman köylüsüne aktarılan kaynağın 4 kat artırıldığını söyledi.

Orman köylüsüne yeni desteklerin geleceğini vurgulayan Eroğlu, “2013 yılında 2B gelirlerinden orman köylülerine proje bazında kredi ve hibe uygulamasını başlatıyoruz. 2013 bütçesinde 26 milyon 831 bin lira ihtiyaç sahibi orman köylüsüne verilmek üzere ayrılmıştır. 2003’te 335 milyon lira olan bu miktar, 2011’de 1,14 milyar, 2012’de ise 1,27 milyar liradır.’’ şeklinde konuştu.

www.mudurnuhaber.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir