MUTLU AİLE TABLOSU 4

MUTLU AİLE TABLOSU 4

Değerli okuyucular; Ülkemizin seçim atmosferine girdiği şu günlerde Mudurnu ilçemiz de bunun dışında kalamaz, sitedeki haberler genellikle  adaylarla ilgili, ancak zamanı geldiği ve de aile mutluluğunun önemli olduğunu bilen okuyucularımız için yazı dizimize devam ediyoruz.

Birinci , ikinci ve üçüncü yazı dizimizde ailenin dejenere edilmek istendiğini ,aşkın heves geçene kadar olduğunu ,sevdanın ise nefes bitene kadar olduğunu, zamanımızda iki gönül bir olması saman lığın seyran olmaya yetmediğini, hal böyle olunca boşanmaların arttığını, problemli çocuk sayısının da buna paralel olarak çoğaldığını ,aile kurmanın önemli olduğunu, çiftlerin birbirlerini iyi tanımalarının yanında artı ve eksilerinin samimi bir şekilde karşılıklı anlatmaları gerektiğini evlendikten sonra sen ben olmayacağını biz olunacağını  ancak oluşan bu BİZe gelin ve damadın ailelerinin destek olmaları gerektiğini belirtmişi ve MUDURNU’dan olumsuz bir örnek vererek  bu tür müdahalelerin yanlış olduğunu yazmıştık.yazarak, okuyan ve algılayanlar ve de empati yapanlar için kıssalar yazmıştık. .

Son yazımızda ;Mutlu evliliklerin Allah’ın da yardımı ile çocukla daha da perçinlendiğini ,her çocuğun kendine has, bağımsız bir anlama ve düşünme yeteneği olduğunu. bazı anne ve babaların çocuklarına karşı sorumluluğunun, onların yeme-içme, giyim gibi maddi ihtiyaçlarını karşılamak anladıklarını, oysa bunun yanında ailenin  güzel ahlak, erdem ilkeleri üzerine eğitim de vermesi gerektiğini belirterek ARİSTO’nun  şu  sözünü sizlerle paylaşarak  gelecek (Şimdiki)yazımızın  çocuğumuzun okul dönemi ile ilgili olacağını yazmıştık.

İlk 5 yaş çocuğun kişiliğinin oluştuğu dönemdir. Sevgi ile büyüyen çocuk başkalarını sever, onlara yardımcı olur. Çocuğun anneye olduğu kadar babaya da ihtiyacı vardır.Öğretmen öğrencisine babanı ev de ne yapar  anlat der.Çocuk– Akşam geç saatte eve gelir, mutfağa girer, yemek yer, salona gelir, kumandayı alır ve televizyon seyrederken uyur.

Kasıt olmayan yanlışlar ve kasıtlı yanlışlar karşısında anne baba ani ve kontrolsüz tepkiler verebilir, bu doğru bir çözüm değildir. Çocuğu bu tür anlamsız davranışa sevk eden etkenler araştırılmalı, bir daha olmaması için tedbir almalı, davranışını onaylamadığımızı kendisine söylemeliyiz.  Çocuk yalanda söyleyebilir. Ancak bu davranışında büyükleri taklit etmektedir     Eve bir telefon gelir.Çocuk telefonu açar,babasının evde olup olmadığı sorulmaktadır.Baba el kol işareti ile evde olmadığını çocuğuna anlatmaktadır.Çocukta babasının evde olmadığını telefondaki şahısa söyler.Aradan zaman geçer çocuğun yalan söylediğini gören baba öfkelenerek çocuğuna yalan söylemenin yanlışlığından bahseder.

Görüyorsunuz ya! Geleceğin büyüklerini yetiştirecek anneler çocuk yetiştirme hususunda  eğitimli olmalı, ya babalar onlarda eğitimli olmalı. Olmalı ki çocuklarına  rol model olabilsinler, çocukları büyüdüğünde düzgün aile kurup eşlerine şiddet göstermesinler ,argo konuşmasınlar, toplumun temel çekirdeği olan aileyi dinamitlemesinler.

Çocuğa olumsuz davranış sonunda başına gelebilecekleri ve başkalarına zarar verebileceğini açık dille ifade etmeliyiz.  Böylece kötü davranışlardan niçin uzak durması gerektiğini öğrenerek oto kontrol mekanizması gelişecek ve olumsuz davranışları niçin kabul görmediğini anlayacaktır.

Bazı anne babalar çocuğun olumsuz davranışını görmezden gelir ve çocuğa ilgisiz kalırlar. Bu yöntem doğru olan bir yaklaşım değildir. Çocuktaki davranış bozukluğunun en önemli sebebi çocuğun ilgiden yoksun kalması ve sonuçta gergin tavırlar sergilemesi ve büyüklere karşı güven bunalımı yaşamasıdır. Sevgi zorlayıcı, pazarlık edici olarak kullanılmamalıdır.

Okul dönemi günümüzde 3 yaşında başlamakta, Ana okuluna verilen yavrularımız burada arkadaş bulmayı ve seçmeyi, paylaşmayı, hoşgörüyü  öğrenmektedirler. Bununla beraber  özellikleN.Hatun Ana okulunda yabancı dil ve müzik kursları ile kabiliyet ve yeteneklerini geliştirmektedirler. İlçemizdeki bütün  okul öncesi sınıfla da eğitim gören çocuklarımız İlkokula daha hazır halde başlamaktadırlar.Bir anne babanın  yapacağı en önemli yatırım çocuğuna yaptığı yatırımdır Bu çocuklarımıza yıl içinde yönetici ve öğretmenlerimizin kazandırdıkları davranışları  sene sonu yaptıkları programlarıda takdir ile izlemekteyiz.

Çocuk arkadaş ihtiyacını okulda karşılar Arkadaşlarından edindiği olumsuzlukların yanı sıra olumlu paylaşım daha fazladır. Onun için iyi bir arkadaş çevresi ile buluşmasını sağlamalıyız.

Okulda arkadaşlarından başka  Öğretmenlerle karşılaşacaktır. Çocuğun öğretmen beğenisi ve sevgisi öğretmeni ulaşılamaz yücelikte görmesindendir.  Aile ile öğretmen arasında farklılık gördüğünde tavrı öğretmenden yanadır. Anne ve baba çocuklarına öğretmenine saygı duyması konusunda teşvik edici olmalıdır. Öğretmen işinde yetersizse mazeret sunar, işi konusunda yeterli olan öğretmenin mazereti olmaz.  Öğretmen çocuğun aklına sevgi ile hitap edeceğini bilmeli, zorlama venefret çocuğa hissettirilmemeli,çocuğa ilgi göstermeden bilgi verilemeyeceğini bilmelidir .Nazik ve kibar  bir öğretmenden çocuğun alacağı kibarlık ve nezakettir.

Öğretmen; çocuğun gelişmesi ve olgunlaşması için çocuğa bir proje gerçekleştirme imkanı verilerek ona destek olması, güven vermesi çocuğunprojeyi başarıyla tamamlayıp tamamlamasından çok daha önemlidir.

Burada iki kuralı göz ardı etmeyelim

1. Gerçekleştirdiği etkinliği övmek ve takdir etmek

2. Çocuğa altından kalkabileceği işler yüklemek, sorumluluğunu geliştirmek

Başarılı bir öğretmenin yapacağı davranış biçimidir. Bir şiirle yazımızı bitirelim. Bir sonraki yazımız ANNE BABA Yanlışları üzerine olsun(Tabi editörümüz uygun görürse)

*ÇOCUĞUMUZA

*  Sürekli meşguldüm o kadar sene

*  Seninle doyasıya oynayamadım.

*  Sen beni çağırdın gel oyna diye

*  Ben bir türlü zaman ayıramadım

*  Giydirdim, doyurdum, seni kolladım.

*  Sadece bunlar yeterli sandım.

*  Bana oyuncağını getirdiğinde

*  Ben seni çoğu kez başımdan savdım.

*  Artık ne resimler ne oyunlar

*  Ne iyi geceler ne sarılmalar

*  Hepsi çok geride ulaşmak zor

*  Yaşanmadı sanki o güzel yıllar

*  Artık hiç işim yok yapayalnızım.

*  Günlerim çok uzun üstelik bomboş

*  Keşke isteklerini bir bir yapsaydım

*  Küçük arzuların şimdi çok şirin çok hoş

*  Alice Cahase(Ankara Valiliği MEM Anne Baba Eğitimi Kitabı)

 

   Aile BABASI

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir