Müjgan Cumbur Vefat etti

Müjgan Cumbur Vefat etti

Mudurnulu, Eski Milli Kütüphane Genel Müdürü Sayın Dr. Müjgan Cumbur vefat etti.

Rahmetli hoca çok mütevazi bir şahsiyetti. Çok önemli makamlarda bulunduğu halde hiç öne çıkma çabası olmadı. Aziz naaşı bu gün Hacıbayram Camiinde kılınan namaz sonrası Cebeci Asri mezarlığında toprağa verildi.

Anne tarafından (Perdahcıoğlu) Köseler sülalesinden  olan Cumbur,un  Türk kültürü üzerine pek çok çalışması vardı. Allah rahmetini esirgemesin.

 

Merhume büyüğümüze Allah tan Rahmet Ailesine ve yakınlarına Baş sağlığı dileriz.

www.mudurnuhaber.com

 

MÜJGAN CUMBUR KİMDİR ?

Türk Kültür hayatının önemli isimlerinden Dr. Fatma Müjgan Cunbur 87 yaşında hayatını kaybetti.

Dr. Fatma Müjgan Cunbur, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat etti.İstanbul‘da 12 Ocak 1926’da doğan Cunbur, ilk öğrenimine 1933’te Ankara Dumlupınar İlkokulunda, Mehmed Akif’in İstiklal Marşı’nı yazdığı odada başladı ve aynı okuldan mezun oldu. İstanbul’da başladığı orta tahsilini, Ankara’da bitiren Cunbur, 1945’te Ankara Kız Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek tahsilini Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde 1948’de tamamlayan, 1952’de edebiyat doktoru unvanını alan Cunbur, ayrıca 1947-1948 yıllarında, yüksek öğrenimi sırasında, Adnan Ötüken’in Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde açtığı Kütüphanecilik Kursu’na devam etti.

1952’de girdiği imtihanı kazanarak, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi’nde çalışmaya başlayan Cunbur, 1955’te Milli Kütüphane’ye nakledildi.
1965 yılında Milli Kütüphane Genel Müdürü olan Cunbur, 19767da Kültür Bakanlığı müşavirliğine tayin edildi. 1978’de müşavirlik kadrosuyla yeniden Milli Kütüphane müdür vekilliğine daha sonra kütüphane statüsünün başkanlığa çevrilmesi üzerine 1984’te Başkanlık görevine getirilen Cunbur, 1987’de emekliye ayrıldı.

1960-1984 yılları arasında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde ek görevle öğretim görevlisi olarak çalışan, Kültür Bakanlığı’nca, Atatürk Kültür Yüksek Kurumu’nun kuruluş çalışmalarında görevlendirilen Cunbur, Yüksek Kuruma bağlı Atatürk Kültür Merkezi’ne 1984’ten itibaren asli üye seçildi.

“Atatürk ve Millî Kültür” kitabı iki kere basıldı

Cunbur, Türk Kütüphaneciler Derneği, Türk Dil Kurumu, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, Türk Kadınları Kültür Derneği, Milli Kütüphaneye Yardım Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma Derneği, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu gibi derneklerde üyelik yaptı. Cunbur’un kitaplarından “Karacaoğlan-Hayatı ve Şiirleri” Tarsus Belediye Başkanlığı’nın 5 Altın ödülünü kazandı, “Atatürk ve Millî Kültür” Sakarya Valiliğince başarılı öğrencilere ödül olarak verilmek üzere 2006’da iki kere basıldı.

Adı 2007 yılında Milli Kütüphane Büyük Okuma Salonuna verilen Cunbur’un, Türk Kadın Yazarlar Bibliyografyası, Fuzûli Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi, Yunus Emre’de Namaz, Yunus Emre’nin Gönlü, Atatürk ve Milli Kültür gibi çok sayıda kitabı bulunuyor.

www.mudurnuhaber.com

“Müjgan Cumbur Vefat etti” için 4 yanıt

  1. MERHUMEYE ALLAHTAN RAHMET AİLESİNE VE YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLERİM…

  2. Ankara Polis Akademisinde öğrenci olduğum 1964-1968 li yıllarda sene sonu imtihanlarına okulumuza çok yakın olan Milli Kütüphanede ders çalışarak hazırlanırdık. Milli Kütüphane Genel müdürü Müjgan hanımın Mudurnulu olduğunu duymuş ve kendisini , ziyaret ettiğimde, Bilgili, mütevazi ve Mudurnu sevdalısı bir kişi olarak tanımıştım.Daha sonraki yıllarda Türk Kültürü, edebiyatı ve kütüphanecilik konularındaki makalelerini okumuş,1986 yılında aldığı “Türk Kültürü Üstün Hizmet Armağanı “ile de Mudurnulu olarak gurur duymuştuk.Benim kendisiyle o günden sonra bir irtibatım olmadı. Ancak Mehmet Tunçkol kardeşimin kendisiyle irtibat halinde olduğunu duymuş bu sayede de “Mudurnulular Derneği Bülteni”nde Mujgan hanımın Mudurnulu şairlerle ilgili çok değerli birkaç yazısını okuma imkânı bulmuştuk. Müjgan hanım hakkında çok şey yazılabir. Ancak ben bilgi sahibi olunması açısından 13 Mart 2011 tarihli Milliyet gazetesinde Müjgan hanım hakkında İlber Ortaylı nın kaleme aldığı bir yazsını okunmak üzere aşağıya koydum.Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
    İlber Ortaylı’nın yazısı:
    “mütevazı tavırlı ama bereketli çalışmalar yapan bir hoca: müjgan cunbur
    1965-73 arası, sekiz yıl ankara’daki hayatımın geçtiği köşelerden biri de o zamanlar namık kemal (saraçoğlu) mahallesinde olan milli kütüphane idi. ben milli kütüphane binasını seviyordum. bu bina aslında memurlara tahsis edilen mahallenin kulübü olarak düşünülmüştür. okuma salonu da kulübün balo salonu olacakmış.
    salonun dört tarafı başka kütüphanelerde bulunmayan ansiklopedi serileri ile doluydu. hatta hatırlıyorum, yasak olan sovyet ansiklopedisi yoktu ama ingilizce jewish encyclopedia ortadaydı. bazen bahçede genel müdür oturur, bazı kitap ve evrakı gözden geçirir, arada da günlük emirleri verirdi. bir derdimiz varsa giderdik, bu bir izin olabilirdi veya bilmediğimiz bir kelime. bazı konularda uzun uzun görüşmekten de çekinmezdi.
    anlamışsınızdır, türkiye’nin en kolay ulaşılan genel müdürü dr. müjgan cunbur’du. dil ve tarih-coğrafya fakültesi’nde hocamızdı. sırf talebeler değil, türkkaya ataöv veya füsun akatlı gibi bir grup tanınmış sima da osmanlıcayı ondan öğrenmiştir.
    geçen hafta türk kadınları kültür derneği müjgan hocaya kültürümüze hizmet ödülü’nü takdim etti. ödülü vermek için kültür bakanımız ertuğrul günay bir konuşma yaptı, onu “anadolu çınarı” olarak nitelendirdi. kuşkusuz yerindedir.
    müjgan cunbur hoca hiçbir tarafın adamı değildir:
    müjgan hoca istanbullu eski bir ailenin kızıdır. çok genç yaşlarından itibaren eski türk metinleri üzerindeki titiz çalışmasıyla mütebahhir âlim ibn’ül emin mahmud kemal (inal) gibi müşkülpesent insanların bile takdirini kazanmıştır. nitekim 20 yıldır sabırsızlıkla beklediğim ve ara sıra bu konuda yazdığı makale ve notları hatta sözlü konferansları birçok kimsenin sağda solda yayımladığı “osmanlı dönemi türk kadın şairleri” kitabı da bu toplantı vesilesiyle ortaya çıktı. kitabı eleştirmek bendenizin haddini aşar ama zaten elimize aldığımız şiirlerin seçiminin ve çözümünün, vezin bilmeyenlerin yaptıkları yayınlarla mukayese edilemeyecek kadar olgun bir geleneğe mensup bir ustanın mesaisinden geçtiği anlaşılıyor. 13’üncü yüzyılın lale kutluk hatun’undan 15’inci yüzyılın ünlü zeynep hatun’una ve amasyalı mihri hatun’a 19’uncu ve 20’nci yüzyılın klasik şairlerine kadar türk edebiyatında kadın şairlerin bir geçidi bu.
    bazı şeyler hemen göze çarpıyor. ulema takımının kızları babaları ve çevreleri tarafından o kadar iyi yetiştirilmiş ki edebiyatımızda baş köşeyi onlar yer alıyor. bu mihri hatun için de böyle, şaire fitnat için de böyle, 19’uncu asrın ünlü düşünür ve şairesi fatma aliye hanım için de böyle. sonuncusu medreselerin son güneşi denen tarihçi, hukukçu cevdet paşa’nın kızıdır.
    türk kadınları kültür derneği’nin şu andaki genel başkanı emine bağlı’dır. benim bildiğim kadarıyla da 1966 yılından beri bu dernekte çalışır ve önemli faaliyetlerin hepsinde payı vardır. bu derneğin müjgan hocaya bu töreni yapması bir vazife, bir kadirbilirliktir. zira dr. müjgan cunbur hiçbir tarafın adamı değildir, bu memleketin kültürünün irfanının mütevazı tavırlı ama bereketli çalışmalar yapan müstesna hocasıdır.”

    ilber ortaylı, milliyet pazar, 13 mart 2011

  3. Mekanı cennet olsun nur içinde yatsın. Sevenlerine başsağlığı dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir