MUDURNULULAR DERNEĞİ YENİ SAYISINI TANITTI

 

MUDURNULULAR DERNEĞİ YENİ SAYISINI TANITTI 

Mudurnulular Derneği’nin 2006 yılından bu yana hazırladığı Bülten-Dergi çalışmasının 7. sayısı, dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Bolpi Tava’da kahvaltılı bir basın toplantısıyla Mudurnulular Derneği, Abant konulu 7’nci bültenin tanıtımına Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu TSO eski Başkanı Emin Semercioğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen ve yönetimi, Mudurnulular derneği başkanı Celalettin Çelebi ve yönetim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Destek İçin Teşekkür

İlk konuşmayı Dernek Başkanı Celalettin Çelebi yaptı. Çelebi, derginin içeriğinden ve Abant’ın öneminden bahsederek “Mudurnulular Derneği yönetim kurulu olarak, dergimize reklam vererek bize destek veren işadamlarımız Sayın Emin Semercioğlu’na, Sayın Halil Başoğlu’na, Hayrettin Harbacı’ya, Nurettin Çelebi’ye, HighWay Genel Müdürü Sayın Hasan Umur’a, Saray Helvası ve Bolpi Tava’ya şükranlarımızı sunuyorum. Dergimizin basım aşamasında bize her türlü desteği veren, Pelin Matbaası sahibi hemşerimiz Sayın Sabri Çavuşoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyorum.

 Gelecek Kuşaklara Aktarılmalı

‘Mudurnulular Derneği Bülteni-Abant’ konulu çalışmamızın, bir doğal miras varlığımız olarak gelecek kuşaklara; kirletmeden, yok etmeden ulaştırmakla yükümlü olduğumuz Abant konusundaki duyarlıkların gelişmesine ve bu yöndeki çalışmaların özendirilmesine hizmet edeceğini düşünüyoruz.

Dergimizin hazırlanmasında emeği geçen herkese, çalışmalarını bizimle paylaşan değerli yazı sahiplerine çok teşekkür eder, dergimizde yazılarına yer verdiğimiz ve aramızdan ayrılmış bulunan değerli bilim insanı ve aydınlarımızı saygıyla anar, şükran ve minnet duygularımı sunarım” diye konuştu.

Prof. Külköylüoğlu: Bilgi sadece üniversiteden gelmiyor

Derginin oluşturulma sürecinde görev alan fahri Mudurnulu ve Abant’ın doğallığının korunması için büyük mücadeleler veren Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu da bir konuşma yaparak bilginin ve tarihin önemine değindi. Külköylüoğlu, “Bilgi sadece üniversiteden gelmiyor. Bilgi aynı zamanda bizim ekolojik uygulayıcılar dediğimiz kişilerden de geliyor. Bunlar olayı yaşamış, tarihi bilen, sosyal kültürel etkinlikleri bizzat görmüş kişilerden alına bilgilerdi. Bana bu vesileyle Mudurnulular Derneği çok şey kattı; çünkü ben bu derginin ve bundan önceki dergilerde çıkan sayılarda da bilgilerin ulaşılmasında çok önemli 3 kişiye ulaştım. Bunlardan bir tanesi Muhittin Fehmi Özgen’dir. Onunla görüştüm; ama vefat etti. Ardından da Burhan ve Ali Hocalarla tanıştım. Bu insanlar, Abant’ta bizzat çalışmış, Abant’ın yaklaşık 60-70 yıllık sürecinde bizzat orada yaşamış insanlar. Her şey yazılı değildir; evet tarih Sümer’de başlar. Sümer tabletlerinde yazılı belgeler vardır; ama bazen yazamadığınız bilgileri de bu tür insanlara ulaşarak edinmek zorundayız. Bu bilgileri bizzat ayaklarına giderek almak istedim. Naçizane ulaşabildiğimiz kadarıyla aldık. Dergimize de bunu yansıttık. Ben istiyorum ki sizlerin de bundan sonraki çalışmalarda hep beraber daha güzeli daha iyi, daha bütünleştirici e kültür ve bilgi yoğunluğu çok daha fazla olan bir dergi çıkartmamız. Bana bu fırsatı verdiğiniz için Mudurnulular Derneği’ne çok teşekkür ediyorum” dedi. Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel de Abant’ın Mudurnulular için önemine değindi.

Endemik Bitkilere Dikkat

Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı da öncelikle Abant’ın önemine değinerek  “Abant,  hiç kuşkusuz Bolu’nun önde gelen değerlerinden biri. Biz Abant markasının büyümesini ve sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Abant aynı zamanda endemik bitkilerin de yoğun olduğu bir bölge. Türkiye’de Avrupa’ya kıyasla daha fazla endemik bitki var. Ve maalesef son zamanlarda bu endemik türleri bir şekilde toparlanıp yurt dışına çıkartılması da söz konusu. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Özellikle turist olarak gelen insanların bu endemik bitkileri taşımaması lazım. Bunun için tespitler varsa ilgili makamlara bildirmeyi bir görev saymalı. Abant, dünyanın en güzel alanlarından biri. Bu güzellikleri tespit etmek ve tanıtmak da çok önemli. Bu anlamda derneğimizin bu çalışması arşivlik bir çalışma olmuş. Bazı dergilerde, ilginizi çeken sayfalarına bakar sonra kitaplığınıza kaldırırsınız. Ama bu dergi öyle değil; her sayfası hakikaten teker teker bakılacak bir çalışma olmuş” şeklinde konuştu.

Dergide Sayısız Bilgi Yer Alıyor

Uzun ve verimli bir çalışmayla hazırlanmış dergide Abant’ta bulunan tüm hayvan türleri, Abant’ın endemik bitkileri, Abant’la ilgili eski dönemlerde yapılmış çalışmalar, geçmişte Abant’ta yaşamış, çalışmış isimlerin anıları, Abant’la ilgili geçmiş tarihi ve akademik çalışmalar ve milli parka ait sayısız bilgi yer alıyor.

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir