KOAH her yıl 50 milyon kişiyi hedef alıyor

KOAH her yıl 50 milyon kişiyi hedef alıyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; günümüzde 600 milyon KOAH hastası bulunuyor. Her yıl 50 milyon kişi bu hastalığa yakalanırken, bunların 3 milyonu bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Son yıllarda hastalığın daha iyi anlaşılması ve erken tanı sayesinde hastalığın tedavisinde başarı oranı da artırıyor. 19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde, Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Esra Sönmez, “Basit bir test ile saptanabilen KOAH, 2030 yılında dünyada üçüncü ölüm nedeni olabilir” diyor. Sönmez KOAH hastalarının özellikle bu mevsimde olmaları gereken aşıları ihmal etmemeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Solunum yollarını tutan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtiler gösteriyor. Erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığın seyri düzeliyor ve ilerlemesi durdurulabiliyor. KOAH hastalığında basit bir solunum fonksiyon testi ile erken tanının mümkün olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Esra Sönmez, 19 Kasım Dünya KOAH Günü’nde KOAH hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları paylaşıyor.

İleri evrede yoğun bakım gerekiyor

Hastalığın belirtileri öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı şeklinde görülüyor. Bu nedenle birçok kişinin belirtileri önemsemediğini ve yanlış algıladığını belirten Dr. Sönmez, hastalığın tedavi edilmediği takdirde yavaş yavaş ilerlediğine dikkat çekiyor. KOAH, orta ve ileri evrede alevlenmelerle kendini gösteriyor. Hastanın doktora gidiş sebebi de çoğu kez bu alevlenmeler oluyor. Hızla kötüleşen çoğu hasta, ya hastaneye yatıyor ya da yoğun bakıma gereksinimi duyuyor. Hastaların ölüm nedeni ise ilerleyen solunum yetmezliği oluyor. Daha sonra ise sağ kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kayıplar geliyor.

KOAH’ta kanser riski yüksek

Solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalığın şiddeti ve evresini belirlenerek, tedavi ve takip planı yapılıyor. Dr. Sönmez, KOAH için yılda bir kez grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırmanın hastalar açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor. KOAH’ta kanser riskinin olduğunu vurgulayan Dr. Sönmez, “KOAH tanısı alan hastalar sigara içtiği için, akciğer kanseri konusunda da risk altında oluyorlar. Akciğer kanseri olan hastaların çoğunda da bu rahatsızlık görülüyor. Bu nedenle KOAH tanısı alan kişilerin akciğer kanseri açısından da değerlendirilmesi önem taşıyor’’ diyor.

6 madde ile önleminizi alın

Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, 6 maddede KOAH hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktalara değiniyor;

  • Sigaradan uzak durun. Gerekirse sigarayı bırakmak için destek alın.
  • İlaçlarınızı doktorun söylediği şekilde kullanın.
  • KOAH şikâyetlerinizde artış olduğunda gecikmeden doktorunuzla paylaşın.
  • Aşılarınızı ihmal etmeyin.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Solunum egzersizlerini öğrenin.

 

www.mudurnuhaber.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir