KAYBOLAN MESLEKLERİ YENİ YIL GERİ GETİRİRMİ?

İnsan oğlunun tarihi kadar eskidir mesleklerin tarihi. Hayatını sürdürebilmek için gerekli tüm ihtiyaçlarını el emeğine dayalı mesleklerle sağlamıştır insanoğlu. Önce kişisel ihtiyaçlar için başlayan üretim, sonrasında meslek haline dönüşmüş ve bu meslekler bulunduğu coğrafya da yerel ekonomik sanatsal değerler yaratmıştır .

Malesef geleneksel meslekler,sanayileşme ile birlikte yerini seri üretime bırakmıştır.
Artık, üretimi kişiye özel ürünler yerini , standardı olan toplu üretime terk etmiştir.
Teknolojik gelişme ile yapısı değişen üretim şekli geleneksel yerel mesleklerin
kaybolmasına yol açmıştır.
Mudurnu’muzda farklı ve geleneksel mesleklere ev sahipliği yapan tarihi bir Osmanlı kasabasıdır. Tarihi ipek yolu ticaret ağının geçiş ve konaklama noktası olan ilçemiz, farklı meslekler ile de göz doldurmuş ve ün kazanmıştır. Ürünleri ile kendine has ve kalıcı bir kültür taşımıştır yüzyıllardır. O ürünler, Anadolu da hakim olan ahilik sisteminden beslenmiş,şekil bulduğu ellerin ustalığını kültürüne de yansıtmıştır.

Mudurnu çarşısında günümüzde pek çok mesleğin son ustaları da kaybolmuş, kalanlar ise bu kültürümüzün devamı için ekonomik olarak çok zorlanarak mesleklerine devam etmektedirler. Kaybolan ve devam etmekte olan bu meslekleri sayacak olursak; İğnecilik, bakırcılık, nalbantlık, çerçicilik, tuzculuk, yağcılık, kilcilik, keçecilik, demircilik, dokumacılık, terzicilik, kunduracılık, sepetçilik, tenekecilik, yorgancılık, çakıcılık-bileğcilik,
çömlekçilik, ketencilik, kalaycılık, urgancılık,saat tamirciliği, sapçılık, semercilik, tabaklık, taş ustaları, ahşap oymacılık orman ürünleri, bakkallık, mesçilik,hamamcılık, hasırcılık mesleklerini sıralayabiliriz.

Son dönemde insanlar organik tarım, doğal ürünler gibi materyalleri sağlık, kişiye özel ürünleri ise standart ve yapay kirli dünya ürünlerinden kaçış olacak bir yol olarak görmeye başlamışken , sivil toplum kuruluşları ve halkımızın desteği ile zengin kültür mirasımızı bu yönde , insan ihtiyaçlarına sunmak, turizme katkıda bulunmak ve ekonomik değer yaratmak açısından, değerlendirebileceğimize inanıyorum. Bunun yolu kaybolan meslekleri canlandırmak ve yaşayan meslekler ile birlikte Türkiye ‘de ve
Dünyada fark yaratacak şekilde çalışıp şekillendirmekten geçmektedir.
TABANI MANDA DERİSİNDEN, YÜZÜ TABAKLANMIŞ TEKE DERİSİNDEN, İÇ
ASTARI KOYUN DERİSİNDEN, İÇ TABANI SIĞIR VEYA KEÇİ DERİSİNDEN, KENARI OĞLAK DERİSİNDEN İMAL EDİLEN ,AYAKLARI SICACIK VE SAĞLIKLI TUTAN YEMENİCİLİĞİN TEKRAR CANLANARAK, ORADA BURADA SATILAN ÇİN MALI SAĞLIKSIZ EV GİYİM ÜRÜNLERİNİN YERİNİ ALMASI VE BÜTÜN MESLEKLERDE BUNA BENZER OLUŞUMLARIN SAĞLANMASI DİLEKLERİMLE….

DEĞERLİ DOSTLARIM;
2011 Yılı dünyamız ve ülkemiz için zor bir yıldı. Doğal felaketler yaşadık, siyasi ekonomik başarılar ve talihsizlikler gördük.. Hepimiz üzüldük sevindik. Hayat döngümüz tecrübeler sağladı bizlere..
2012 Yılında dünyada , yudrumuzda ve Mudurnu’muzda birbirimizi daha iyi anlamayı, dinlemeyi, hoşgörülü yaklaşımlarla doğal güzelliklerimizi, farklılıklarımızı korumayı ve sahip çıkmayı temel görev bilerek, cesur giriimler, anlamlı toplantılar, uygulanabilir ,
sürdürülebilir parlak projeler ve üretimler ile yeniz hedeflerimiz ve isteklerimizin gerçekleşeceği, sağlıklı, huzurlu , bereketli günler ile geçecek yeni bir yıl diliyorum….
M.Uğur TÜRESİN / Mudurnu Haber

www.mudurnuhaber.com

“KAYBOLAN MESLEKLERİ YENİ YIL GERİ GETİRİRMİ?” için bir yanıt

  1. Mudurnumuzda eski mesleklker bu yıl canlanmaya başlıyacak ve turizmimizİnde gelişmesiyle gelecek neslimize iş aş sağlanacaktır. Uğur beyin hatırlatımından, bilgilendirmesinden ve şahsi desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir