HAYVANCILIĞIN EKONOMİYE YANSIMASI VE OKUL SÜTÜ

 

HAYVANCILIĞIN EKONOMİYE YANSIMASI VE OKUL SÜTÜ
Avrupada kişi başı yıllık süt tüketimi 120 kğ üzerindeyken ülkemizde yıllık kişi başına süt tüketimi 12 kğ civarındadır.
Bu neden böyledir? Geçmişte uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden, hayvancılığımız geri kalmıştır. Bu hataların yansıması 2008 yılındaki süt krizine dayanmış, üreticimiz sütten aldığı para ile yedirdiği yemin parasını ödeyemez hale gelmiştir. Sonuç olarak binlerce hayvan bakılamadığı için kesime gitmiş bu da 2010 ve 2011 yıllarında et fiyatlarının yükselmesine , dışarıdan  milyonlarca dolarlık canlı hayvan ithaline neden olmuştur.  İthalat demek cari açık rakamının yükselmesi demek,  ki ülke ekonomisi açısından ne kadar hassas bir nokta olduğu aşikardır.

 

 O yıllarda Ziraat bankası %25 gibi fahiş faizlerle kredi dağıtırken bugün hükümetimiz sayesinde 7 yıl vadeli faizsiz krediler hayvancılığın desteklenmesi için dağıtılıyor.

 

 Hayvancılık ta bugün benzer yöntemlerle desteklenmektedir . Kaldı ki bu desteklemeler gelişen et ve süt  imalat sanayi sayesinde vergi olarak yine devlete geri dönmekte vatandaşımız yararına kullanılmaktadır.. Tevfik Türesin tarafından yapılan uğraş ve çalışmalar sonucu,  milletvekilliği döneminde kanatlı hayvancılık  için sağlanan tonda 700 $ geçici destekleme primleri tavukçuluğumuzun Türkiye’de bu günkü duruma gelmesinde önemli sebeptir Örneğin Mudurnu Tavukçuluk A.Ş. 1998-2001 yılları arasında devletimize 42 milyon $ vergi ödemiştir.

 

 Çiftçimizin fabrikası olan süt ineği, hükümetimiz tarafından sürekli desteklenmektedir. Ülkemizde yukarıda da bahsettiğim gibi süt içme alışkanlığı yoktur. Zaten okul sütü kampanyasının temel amacı da “SÜT İÇME ALIŞKANLIĞINI İNSANLARIMIZA KAZANDIRILARAK, SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRMENİN YANINDA, KÖY YAŞAMININ DEVAMLILIĞI , HAYVANCILIĞIN YAŞATILMASI VE GELİŞTİRİLMESİ, DOLAYLI OLARAK DA EKONOMİK DEĞER YARATILMASIDIR”

 

 

 

Okullardan gelen şikayetler malesef abartılmaktadır.Sütler ısıya dayanıklı kontrollü vakumlu tetra pak paketlerde dağıtılmaktadır.Bazı insanların bazı yiyeceklere alerjisi olduğu gibi bazı çocuklarımızın da süte karşı alerjisi olabilmektedir. Milyonlarca paket dağıtılan sütten neden 1000 civarı öğrenci sıkıntı yaşamaktadır sorusu sorulmalıdır. Ayrıca küçücük bir noktadan yakalayıp o noktaya takılıp kalmak yerine konunun geniş anlamda nelere etki ettiğini görmek zorundayız. Zira o kucucuk noktaya takılıp birkaç öğrenci alerjiden dolayı rahatsızlandı diye koca sektöre ve hayvancılığa zarar verecek veryansın açıklamaların yapılmaması gerekir…. Uğur Türesin        

 MUDURNU HABER

 

“HAYVANCILIĞIN EKONOMİYE YANSIMASI VE OKUL SÜTÜ” için 7 yanıt

  1. Sayın Uğur Bey,

    Konu ile ilgili hayvancılığa veya sektöre herhangibir yüklenme yapılmamaktadır. Zira ineklerden alınan sütlerin alındığında taze olduğu tartışılamaz yanlız tartışılan konu hükümete yandaş olan bikaç tüccarın satamadığı veya ihraç edemediği sütlerini zarar etmemek için hükümetteki ağabeylerine ağlaması ve yalvarması sonucu çıkan OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ kampanyası olduğu apaçık ortadadır. Yanlız evlatlarımız ne bir ticari çıkar unsuru olarak kullanılabilir nede iktidar peşkeşi olarak. Vakti zamanında bir profesör 35.000 çiftçi sayısını 5.000 e düşürecekler demişti. Gerçektende doğruymuş güncel rakamlara ve araştırmalara bakarsanız 5.000 rakamına doğru hızla ilerlemekte olduğunu göreceksiniz. Size tavsiyem giyin köylü mehmet ağa kasketinizi 10 dönüm araziye buğday ekin ve ekime başladığınız dönemden giderlerinizi bir sütuna yazın harmandan sonrada mahsulunuzu satın onuda gelir sütununa yazın bakalım nekadar zarardasınız kendiniz görün. YANİ ŞUNU GÖNÜL RAHATLIĞI İLE SÖYLEYEBİLİRİMKİ ÇİFTÇİYİ EMEKLİYİ MEMURU İŞÇİYİ VATANDAŞI, VATANI KALKINDIRAN BİR İKTİDAR YERİNE SADECE YANDAŞI KALKINDIRAN BİR İKTİDAR İLE KARŞI KARŞIYAYIZ. EĞER YANDAŞSANIZ CEBİNİZ PARA İLE DOLAR YANLIZ DOST ACI SÖYLER BU SÖYLEMLERİM TAMAMİYLE SİZE DOSTANE YAKLAŞIMIMDANDIR. SİZ BU OLUŞUMUN İÇERİSİNE BİRAZ GEÇ DAHİL OLDUNUZ… SAYGI VE SEVGİLERİMLE…

    1. mudurnulu bey fendi nedrir bu iktidar düşmanlığı ya .çalışmadan üretmeden hazır yemek varsa bizde gelelim.iyi deyonda biraz geçmişimize bakalım bir muhasebe yapalım. gerici değilde ileri görüşlü olursak .daha ii olr kardeş. saygılar.

  2. değerli UĞUR ABİ siz konuya kendi pencerenizde değerlendirmişsiniz.müsadenizle ben de bu konuyu kendi penceremde değerlendirmeye çalışacağım.

    gerçi mudurnulu rumuzlu muhterem bazı şeylere değinmiş.şu an köylü bitik,işçi bitik bilinmeyen bir yola girmişiz kör topal ilerliyoruz.

    benim çocukluğumdaki köylünün alışverişi ile şimdiki köylünün alışverişinde dağlar kadar farklı var.benim zamanımda köylü pazardan pazar çantasıyla değil saman sepetini doldurarak köye gelirdi.benim yaşadığım köy de cumartesi sabahları iki traktör dolusu insan pazara gider,şimdi ise pejo minibüsü bile dolmuyor.ben küçükken hangi eve gidersem gideyim süt ikram edilirdi şimdi ise bazı evlerde içecek bir süt bile bulmak imkansız denecek kadar az.ben yaylaya çıktığım vakit kaymak yemeden duramazdım,şimdi ise kaymak bulmak zor.benim zamanımda manda kaymağı çok tercih edilirdi,şimdi bırakın manda kaymağını bulmayı çevre köyler dahil manda bulmak imkansız…ben peyniri ekmek niyetine yerdim,ev yapımı peyniri bulmak da imkansızlaştı.süt ucuz yem pahalı çık çıkabilirsen bu işin içinden!…

    diyeceğim odur ki köylü ne kadar küçülmüş değil mi?köylü yerlerini yakıtın pahalı olması nedeniyle tarlalarının çoğunu ota bırakmış durumda .yüce mevlam biz kullarına acıyor ki birkaç yıldan beri çok ot oluyor.

    avrupa ve imf bizleri yerlerini ekmesin diye susuz yoncayı ikram etti bizler de çaresizlikten sazan balığı gibi zıplayıp ekiverdik.eski hükümetler de enflasyon akaryakıta göre belirlenirdi,şimdiler de ise sakıza göre ayarlandı.emekli olanların çoğu yüzü astarından pahalıya geldiği için hayvancılık yapmaz oldular.yaylalarda koyun sürüsünden geçilmezdi,şimdiler de sayılı kişilerde kaldı.

    ecnebiler de şöyle bir söz sarf etmişler.eğer yanlışım var ise lütfen düzeltiniz.BİZLER SAVAŞTA KAYBETTİKLERİMİZİ PARAYLA GERİ ALACAĞIZ!..şu an köylülerimiz imkansızlıklar dahilinde topraklarını yavaş yavaş satıyorlar.alan yabancılar bilin ki onlarla bağlantılıdırlar.

    YÜCE MEVLAM BİZLERE UYANMAYI,YANLIŞLARI GÖRMEYİ,HAKSIZLIKLARIN KARŞISINDA DURMAYI NASİP ETSİN.dış ülkeden gelen vatandaşlarımız her zaman şunu diyorlar.bizler neden bu cennet vatanın kıymetini elimizde iken değerini bilemiyoruz ki!….

  3. SEKTÖREL PARLEMENTO OLUŞUMU SORUNLARI ÇÖZER?
    Hemşehrim gönül isterdiki isminizle yorum yapmanızdı.Sevginize saygınıza teşekkür ederim.Dünya ile rekabet için hükümetler farklı uygulamalarda bulunuyorlar. Günümüzde küçük arazileri olan çiftcimizi hükümet diğer üretim ve hizmet sektörü alanlarına hayvancılığa yönlendirmektedir
    15 ..20 yıldır köylerimizde ekmek yapılmıyor çarşı ekmeği ucuz kolay diye tüketiliyor. .Kendi ihtiyacı orta seviyede büyük üretim ekim yapanlar için gider maliyetlerin gübre vs. masraflarımız gerçekten pahalı mazot dünyanı en pahalı petrolünü kullanıyoruz..DEVLET BUNU BİLİYOR VERGİLERLE HALKINA HİZMET ETMEKTEDİR BU PAHALILIĞI YÜKSEK VERGİYİ AZALTMAK DENGELEMEK KOLAY DEİLDİR VERGİLERİN DÜŞÜRÜLMESİ ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN HÜKÜMET ENERJİYE ÖNEM VERMEKTE HER BOŞA AKAN SUYU TEŞVİK ETMEKTE HER ALANDA YURT İÇİ YURT DIŞI PETROL ARAMALARI HIZLANMAKTA ELEKTİRİKLİ ARÇLARA DESTEKLER VERİLMEKTEDİR.

    Dünyada gıda petrolden daha fazla önem kazanmaktadır.Tarım kesimini ve diğer sektörleri parlemantoda ki temsilcilerimiz uygulamalı üretimden gelmedikleri için malesef yeterli değiller.
    Mutlak siyasette İstemeliyizki ilgilenmeliyizki kendini sektöründe mesleğinde ispat etmiş hakiki çiftci ,işci,bürokratlardan üreticilerden esnaflardan dünyayı yenilikleri takip eden tecrübeli insanımız parlementoda bizleri ve meslek guruplarını sektörleri temsil etsin.
    Bugün tüm partilerde buna imkan verilmemekte siyasetten halkımızı soğutmaktadırlar en yakın örneği kendi şahsımdır.

    Mudurnumuzda dışardan bir büyügümüzün kıskançlığına ve Her partide olan kısır çekişmeleri yaşadım partiiçindeki Mudurnumuz daki kendi elimle yetkili yaptığımız bir çocuk şahıs şan şöhret hırs yapan birkaç densizi münafığın şerrine uğradım hep birlikte mağdur olduk Mudurnu madur oldu halkın tavukculuğu kurtulacaktı o şahsı biliyorsunuz.buna rağmen doğruların yaşanması için uğraşıyorum mücadele ediyorum.

    Hitabınızdaki birkaç yandaş birkaç tüccarın satamadığı ihrac edemediği sütler için OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ kampanyasının uygulandığından bahsediyorsunuz.makalemi birkez tekrar okursanız sebebini anlıyacaksınız..Birkere yurt dışına süt ihracatı yok üretim yetersizliğinden dışa mal satmak mümkün deildir fiyatlar tutmaz üretim maliyetleri yüksek AB yede süt ürünlerini Türkiyeden almıyorlar alım için çalışmalar devam ediyor
    .Hükümetimiz ülkede sütü ayağa düşürmemek süt hayvanlarının tekrar kesime gitmemesini önlemek hayvan varlığını çoğaltmak köy yaşamının devamlılığını sağlamak hayvancılığa büyük destekler vermektedir okul sütüde bu proje içindedir. Çiftcimiz kazanacaktır süt fiyatları inişe geçmeyecektir. Aksen birkaç büyük süt işleyen işletmeye yarar .
    Hükümet bu uygulamayı başlatmasaydı bahsettiğiniz süt sektöründeki veya dışındaki birkaç tüccarın birkaç yandaşın ekmeğine yağ sürülmüş olurdu.

    Şahsımda sektörle ilgilendiğim için gerçekten ucuz süt sanayicilere büyük işletmelere kısa dönemde büyük karlar elde ettirirdi..Sütler tüketim azlığından bugün sudan ucuz Allah devlet babaya zeval vermesin işi bilen hükümetimiz ülkede her alanda üretimlere destekler vermektedir sosyal devlet baba görevini yapmaktadır halkımızda oyları ile çalışanı doğru olanı desteklemeye devam etmektedir.

    Bugün özellikle bölgemizde işsizlik kalmamıştır iş beyenmeme vardır ülkemize yurt dışından çalışma için her tabakadan Avrupadan Asyadan Afrikadan Uzak doğudan birçok kişi çalışmak istemektedir.Ülkemizde Eğitimden,Ulaşımdan,Sağlıktan,Konutdan.her tür hizmetlerden insanımıza değer verilmektedir.

    Dünya hızla değişir gelişirken ülkemizde gelişip değişmektedir.Hükümetimiz sosyal kültürel ekonomiksel hizmetleri ile başarılıdır.Pılanlı bir şekilde dünya ile dışa dönük olarak entegre olmak zorundayız.
    Demokrasimiz geliştikce sorunlar bitecek ülkemiz insanı hak ettiği çağdaş seviyeye ulaşacaktır yeterki bizler fanatik siyaset yapmayalım doğruyu çalışanı destekleyelim.

    YUSUF TANRIKULU hemehri kardeşimede dünce yorumlarına teekkür ediyorum katılıyorum.Özellikle BİZLER SAVAŞTA KAYBETTİKLERİMİZİ PARAYLA GERİ ALACAĞIZ!..şu an köylülerimiz imkansızlıklar dahilinde topraklarını yavaş yavaş satıyorlar.Alan yabancılar bilin ki onlarla bağlantılıdırlar. Bahsi geçen gerçekler için çok çalışıp üretmeliyiz ülkemizi insanımızı kazandırmalıyız Doğrular için siyasetle ilgilenip vasıflı yeterli tecrübesi adil şan şöhret beklemeyen toplum yararına çalışmak isteyenleri seçmeliyiz yurttaşlık görevlerimizi yerine getirmeliyiz.Uğur TÜRESİN..
    EDİTÖRÜMÜZDEN RİCAM YUKARDAKİ MAKALE YAZILARIMIN BOYUNU BÜYÜLTMESİNİ RİCA EDİYORUM

    .

  4. Sevgili kardeşim Uğur Bey’e teşekkür ediyorum.
    Yirmi beş yıl yurdumun en ücra köylerinde görevini gururla yapmış bir öğretmen olarak duygularımı ben de dile getirmek istiyorum;

    Benim Köylüm Benim Köylüm

    Sudan ucuz satar sütü
    Ancak bayram görür eti
    Gidişatı dünden kötü
    Benim köylüm benim köylüm.

    Arısı sönmüş petekte
    Traktörü ipotekte
    Hasta çaresiz yatakta
    Benim köylüm benim köylüm.

    Emeğini aracı yer
    Üretene yok ki değer
    İcracıya başın eğer
    Benim köylüm benim köylüm.

    Dayanamaz isyan eder
    Ankara’dan gelen haber
    ‘Ananı da al da git’ der
    Benim köylüm benim köylüm.

    Doğruluk var her sözünde
    Hiç kurumaz ter yüzünde
    Atatürk’ümüz izinde
    Benim köylüm benim köylüm.

    Yurdumun her ovasında
    Bereketin duasında
    İnsanlığın davasında
    Benim köylüm benim köylüm.

    Başağında,ak ununda
    Fırındaki pak somunda
    Uğraşları hak yolunda
    Benim köylüm benim köylüm.

    Sürüsüyle dağlar gezer
    Yaylalarda yağlar ezer
    Meclisteki beyler üzer
    Benim köylüm benim köylüm.

    Üretimin iliminde
    Ekmeğimin diliminde
    Anadolu kiliminde
    Benim köylüm benim köylüm.

    Umut eker, boş kesesi
    Emek kokar,hoş nefesi
    Bu milletin efendisi
    Benim köylüm benim köylüm.

    Abdullah Atay

    Sevgi ekip dostluk biçtiğimiz nice yarınlara…

    1. sayın ABDULLAH ABİ köylüy o kadar güzel anlatmışsın ki üstüne ekleyecek bir kelime bile bulamıyorum.yalnız burada size ufak bir serzeniş de bulunmadan da geçemeyeceğim.bilmem hatırlar mısınız?ALPAGUT köyünde ağrıdan gelin getirip de yaşı tutmadığı için haber olan vaka da yeri değil ama eşiniz sayın TAYYİBE HANIM ın köylüye bakış açışı beni 2 defa üzdü.1.benim ALAPAGUTTAN olmam,2. ise SAYIN TAYYİBE HANIMIN köylüyü hakir,küçümser gibi görmesi ve incitici yorum da bulunmasıdır.

      hatırlamanız için o gün kü başlığı hatırlatayım MUDURNU BÖYLE Mİ TANITILACAKTI?eğer geriye dönük o haberi okursanız benim neden kırgın olduğumu anlarsınız.şiiirlerinizi takip ediyorum.çok güzel yazıyorsunuz.

  5. ÜSTADIM ABDULLAH HOCAMA TEŞEKKÜRLER

    Mani sanatıyla bizleri düşünce ve düşündürme ile birlikte sevgiyi ve paylaşma duygusunu, öğretmeye çalışan can abime, dostlarıma en güzel saygı ve sevgim muhabbetimle yazıyorum !

    Herkesin bilmesi gerektiği toplu iğnenin topuzundan küçük dünyamızdan öğrendiğim kadarıyla cevabımdır. Hatamız varsa affola.

    ABDULAH HOCAMA SELAM OLSUN
    MISRALAR MERAM OLSUN
    YİRMİBEŞ YIL ÇOK HOŞTUR
    ÜRETMEK ÇOK HOŞTUR

    BENİM KÖYLÜM DİYEN HOCAM
    BABADAN ALDI FEYZİ
    TATLI GELDİ DEVLET
    UYUDU SOSYAL GAFLET

    ETİMİZLE SÜTÜMÜZLE
    DÜŞÜNEREK BULUŞALIM
    UĞURİNİN GÖRÜŞÜNÜ
    BİRKEZ DAHA OKUYALIM

    ÖZÜMÜZLE SÖZÜZÜMÜZLE
    SULAR GİBİ ÇOŞALIM
    ABDULLAHİNİN MANİLERİNDE
    BİRKEZ DAHA BULIUŞALIM.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir