“ELLERE VAR BİZE NİYE YOK VE TEVFİK TÜRESİN”

“ELLERE VAR BİZE NİYE YOK VE TEVFİK TÜRESİN”
Mudurnu haber sitemizin dikkat çektiği önemli bir konuyu açıyorum. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun, Kırsal Kalkınma (İPARD) Programı başvuruları 1 Şubat’ta başladı. Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK) tarafından girişimciye verilen yüzde 50′lik hibe Kanatlı Eti üretiminde söz sahibi olan İlimiz ve genelinde bu tip bir uygulamadan neden yararlanamıyoruz?

Sebep Bolunun yanıltıcı istatistikî verileridir. Kalkınma planları çerçevesinde Türkiye bölgelere ayrılmış ve düzey 2 bölgesi olarak derecelendirilmiştir.
Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illeri TR42 bölgesidir. Bolu ilimiz hem TR42 bölgesindeki iller içerisinde, hem de Türkiye’nin 81 ili arasında, KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR TUTARINDA BİRİNCİ SIRADADIR.
Kocaeli ili sanayi gelişmişliği ve tabi doğal olarak ciro potansiyeli olarak hepimizin bildiği gibi en üst sırada.,
Düzce ilinde özellikle deprem sonrası çok iyi çalışılmış, AB fonları ve desteklerden en verimli şekilde faydalanmış, sanayisini ve ticaret potansiyelini geliştirmiş bir il.
Bolu Türkiye’deki beyaz et arzının %35 ini karşılayan bir il. Kişi başına aylık gelir 2011 yılında 7.500 TL olarak açıklandı. Bunun tamamı beyaz et sektöründen geliyor değil. Yine 2011 verilerine göre bankalardaki mevduat hatırladığım kadarıyla 970 milyon TL (eski değer ile 970 trilyon) . Bunun sadece 170 milyon TL si şirketlere ait dönen mevduat idi. Geri kalanı yastık altı yani..!!! Rakamları yüzeysel hatırlıyorum.
İşte maalesef bütün bunlar Kalkınma Planları çerçevesinde verilen desteklerden faydalanmamıza engel teşkil etmektedir.

Yatırım yapan yok. Yastık altı garanti. Yatırım yapanlarında bu desteklerden faydalanılamadığı için diğer bölgelerdeki rakiplerine göre rekabet şansları azalıyor. Bu bahsettiğim konu sadece tarım ve hayvancılık alanında değil sanayi ve endüstri konusunda da böyle.
Aslında dengesiz bir gelir dağılımı da söz konusu.. Tavukçuluk sektöründe daha 60 lı yıllarda Amerika’da bile yokken, Bolu da Sn. Tevfik Türesin sayesinde sözleşmeli üretim modeli uygulanmış ve on binin üzerinde aile yıllarca gelir elde etmiştir. Bugün bu kümeslerin birçoğu boş diye biliyorum. Büyük potansiyelli çiftlikler mevcut. Taa Erzurum’dan gelip Mudurnu’da kümes için 50–60 dönüm arazi arayanları biliyorum.
Zaten küçük üretici bu desteklerden faydalanabilecek imkânlara maalesef sahip değil. Çünkü % 50 hibeye % 50 eş finansman gerekiyor. Bu eş finansmanı kredi kullanıp sağlamak zorunda. Ama, karşılığında gösterebileceği belki üç beş dönüm arazi. O da belediye sınırları dışında olunca zaten bankalar teminata kabul etmiyorlar.
Artık, turizm, tarım hayvancılık ya da sanayi konusunda Bolu yönünü belirlemelidir. Kalkınma sadece il bazında düşünülemez, ilçeler ve köyler ile birlikte düşünülmelidir. Ama biz sürekli ilçelerden büyük şehirlere göç veriyoruz. İlçelerde yatırım yapılmıyor çünkü ilçelere yapılan tesislerin arazi değeri yok, eleman bulmak sıkıntılı, lojistik sıkıntılı. Turizm yatırımları konusunda, işletilen ya da kurulacak olan tesisler ile ilgili endişeler söz konusu. Bir kaç kişinin şahsi çabası ile bir yere varılamıyor.

Ama yine de özellikle ilçelere ve köylerimizi yatırım yapılmalı, yastık altı para ticaret yoluyla, yatırım yoluyla piyasa da dönmeli. Potansiyelimiz ortaya çıkmalı ki ilimize verilecek desteklerin verimliliğinden ve değer artışından, emin olunduktan sonra arkası gelir. Bu konuda değerli temsilci ve yöneticilerimizin de üzerlerine düşeni yaptıklarına ve yapacaklarına inanıyorum.
Bu vesile ile bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum ;
Sn. Tevfik Türesin 19. Dönem milletvekili olduktan sonra 1993 yılı Bolu’nun yatırım yılı olmuş, Cumhuriyet tarihinin en büyük devlet yatırımları yapılmıştır.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi: 34 milyar TL. (ödeneğinin bir kısmı değerli Bolu büyüğümüz Sn. İzzet Baysal’ın kurduğu vakıf tarafından bir kısmı da devlet tarafından karşılanması planlandığı halde, bir önceki hükümet zamanında ödenek çıkmadığından yarım kalan inşaat için bizzat kendisi iki gün maliye bakanının kapısında bekleyerek bu ödeneği çıkarttırmış ve üniversite binasının açılmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca kanunen bu üniversiteye şahıs ismi verilmesi yasak olduğu halde kanun değişikliği için mücadele vererek Türkiye’de bir ilki başarmış ve üniversite isminin İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ olmasını sağlamıştır)

İl Bayındırlık Müdürlüğü: 9 milyar TL
Karayolları (Yapım, bakım, onarım) : 196 milyar TL
Karayolları Otoyol Yapımı: 696 milyar TL
Bolu Tüneli (Tamamı 6 Trilyon) : 1.100 milyar TL
Köy Hizmetleri Müdürlüğü: 65 Milyar TL
Milli Eğitim Müdürlüğü: 170 milyar TL
Orman Bölge Müdürlüğü: 19 milyar TL
Or-Köy Baş Müdürlüğü: 20 milyar TL
Özel İdare Müdürlüğü: 16 milyar TL
İl Sağlık Müdürlüğü: 43 milyar TL,
Gençlik Spor İl Müdürlüğü: 4 milyar TL
PTT Başmüdürlüğü: 180 milyar TL
TEK müessese müdürlüğü: 52 milyar TL
TOPLAM: 2 Trilyon 604 milyar TL.

Ve bu devlet yatırımlarının gerçekleşmesine milletvekili kimliği ile katkılarının yanında yaşamı boyunca kendisini doğduğu Bolu’ya adamış ve YATIRIM YAPMIŞTIR. Şahsi gayretleriyle, halen çalışmakta olan, Mudurnu Tavukçuluk, Gentaş, Bolpat, Seben Süt fabrikalarını ilimize kazandırmış, büyük baş hayvancılığın bölgede gelişimi ve köy yaşamının devamlılığı için mısır silajı yem bitkilerini ekerek çiftçimize örnek olmuştur. Yine bu işletmeler sayesinde dolaylı yollardan irili ufaklı pek çok işin kurulmasına vesile olmuştur. DEVLET İMKÂNLARINI KULLANMADAN KENDİ ÖZ KAYNAKLARI VE HALKTAN ORTAKLIKLARLA YATIRIMLAR YAPMIŞTIR. İsteyen istediği yerlerden bu bilgilerin doğruluğunu teyit edebilir. İleri görüşlülüğü ile tarım ve hayvancılığın büyüyüp gelişmesi için önce tabanın yani üreticinin desteklenmesi gerektiğini meclis konuşmalarında sürekli dile getirerek bu politikaların üreticilerin lehinde gelişmesi için azami gayreti göstermiştir.
İleri görüşlülüğü ile Mudurnu’nun eğitim göçünü önlemek, sanayinin ara teknik elaman ihtiyacını karşılamak için kendi arsasını verip inşaat tahsisini çıkartıp çok amaçlı Endüstri Meslek Lisesi formatında ülkemizin 2.büyük okulunu yaptırmıştır. Maalesef bugün bu bina YİBO olarak hizmet vermektedir. Oysaki amacına uygun hizmet ediyor olsa idi, bugün Mudurnu’ya Göynük’ten, Nallıhan’dan, Seben’den, Taraklı’dan hatta diğer uzak ilçeler ve Bolu Merkezden Mudurnu’ya öğrenci gelecek, hatta aileleriyle birlikte geleceklerdi.
Bunun yanında kendisinin de söz etmekten hiç hoşlanmadığı “hayır gizli olur, gösteriş için yapılmaz, unutulur hatırlanmaz hatırlattırılmaz” dediği, başkalarından duyduğum hayırseverlik faaliyetlerini yazmak istemiyorum.

Bildiğim ve istediğim bir tek şey var. O da Sn. Tevfik Türesin’in örnek alınmasıdır. Ömrünü verdiği değerleri kaybetme riskine rağmen MEMLEKETİME YATIRIM demiştir. Ha bu arada “koca Mudurnu Tavukçuluk niye battı? Diyenleri duyar gibiyim. Bana 2001 krizinde batan binlerce firmanın neden battığını, ya da bu gün koca koca ülkelerin neden battığı sorusunun cevabını versinler ki istedikleri cevaba ulaşsınlar. Kulaktan dolma bilgiler ve dedikodular ile değil araştırıp rakamlar ve belgelerle konuşulsun lütfen. Yapılamıyorsa da konuşulmasın. Zira dinimiz gözle gördüğünüze bile en az iki şahit ister. Kaldı ki Sn. Tevfik Türesin’in katkılarıyla bu gün Türkiye de ve Bolu da beyaz et sektörü bu kadar gelişmiş ve yaptığı yatırımlar halen çalışmakta, binlerce insan istihdam edilmektedir. Bunları sadece Türesin ailesi ve Mudurnu Tavukçuluk için söylemiyorum. Bugün Mudurnu’da ya da Bolu da üretim yapan, istihdam sağlamış, yatırım yapan herkes için söylüyorum. Laf, dedikodu, kavga, değil çözüm üretilmelidir. Rakamlar ile, net ve kesin bilgiler ile hareket edilir ve doğru politikalar üretilir ise bölgenin destek almaması, nufus göçü, dengesiz gelir dağılımı ve benzeri bu sorunlar %50 çözülmüş olur. Geriye sadece uygulamalar ve başarı kalır.
İnşallah Mudurnu’muz , diğer İlçelerimiz ve BOLUMUZ layık olduğu değere ve güzel olan ne varsa her şeye bir gün gelir kavuşur…….
Herkese Saygılarımla Selam Ederim….

Uğur TÜRESİN Mudurnu Haber www.mudurnuhaber.com

 

““ELLERE VAR BİZE NİYE YOK VE TEVFİK TÜRESİN”” için 4 yanıt

  1. Değerli büyüğüm Uğur Amcama aynen katılıyorum.1999 yılına kadar düzce bolunun ilçesi iken buğün sanayi yatırımları bakımından bolu 2 hatta 3 katladı düzceye devlet teşvik vermemiş bence düzceliler almasını bilmemiş kısa bir araştırma yaptım BDDK verilerine bakarsak Düzce ilinde toplam kullanılan kredi miktarı 1.761.784.000tl iken boluda 1.748.375.000 tl düzce bankalarındaki toplam mevduat 942.760.000tl iken boluda 1.125.214.000 tl olmuş kişi başına düşen kredi miktarı ise düzcede 4.963tl iken boluda 6.306 tl olmuş yani biz düzce halkından daha borçlu durumdayız malesef ama ne hikmetse düzce teşvikleri almış boludada mevcut işyerleri ayakta durmakta zorlanıyor.Bu gün hızlı tüketim gurubu ürünlerinden boluda elde edilen cironun %70 düzce iline gidiyor yani boluda gıda tütün temizlik ticareti yapan firma bile kalmamış.Bizlerde elele verirsek düzcenin aldığı teşvikleri destekleri alırız diye düşünüyorum saygılarımla.

  2. Sn.Tevfik Türesin Mudurnu Tavukçuluğu ortağı Sn.Süreyya Astarcı ile beraber kurmuşlar ve Mudurnu’nun adını dünyaya taşımışlardır. Sonrasında iki ortak ayrılmış ve Tevfik Türesin kendisi ve çocukları ile birlikte fabrikayı büyütüp yeni yatırımlarla yoluna devam etmiştir. O dönemlerde sadece Yığılca’da tavuk sektörü vardı orasıda bir müddet sonra kapandı.. Bolu, göynük ve diğer bölgelerde fabrika değil kümes dahi yoktu. Yatırımlar, yatırımlar, yatırımlar, Bolpat, gentaş, Seben, sarot termal, mudurnuspor, siyaset, milletvekilliği ve bilemediğimiz diğer çabalar. Bunların hepsini yoğun olarak 1980 ile 2000 yılları arasında sadece 20 sene yoğun olarak yaşadı. O dönemler bilmediğimiz kim bilir nasıl mücadeleler, sıkıntılar, stresler ile geçti. Kolay değil bir dükkan açsanız 20 yılda o dükkanı belki sadece 2 misli büyütebilirsiniz. Ülkemizde Bolu , tavukçulukta %35 pay sahibi oldu. Beyaz et festivali sadece Bolu’da yapılıyor. Bolu’da her gün 1 milyon adet tavuk üretiliyor. Bu devasa rakamların ve tesislerin öncülüğünü Mudurnu Tavukçuluk yapmıştır.
    Sanayicilik, üretim yapmak kadar zor bir meslek yoktur. Fabrikanızda dönen çarkları durduramazsınız. Onun işçisi, hammaddesi, enerjisi daima ve herneşekilde olursa olsun her gün ve her gün hazır olacak. Yatırımı yenileme, büyütme mecburiyetiniz var. Ürettiğinize Pazar bulacaksınız, satacaksınız, paranızı tahsil edeceksiniz, borçlarınızı dağıtacaksınız. Pazarınız daralırsa, alacağınızı alamazsanız, stoğa girersiniz. Bunlar hep risk. Stok büyük maliyet. Bu durumda dahi ; fabrikanın çarklarını gine de döndüreceksiniz.
    Bir savaş.
    Uykusuz geçen geceler.
    Ülkemizde yaşanan krizlerde ne fabrikalar kapandı, iflas etti, el değiştirdi. Ama eserler, tesisler yerinde duruyor ve bir şekilde Gine çalışıyor. Mudurnu tavukçulukta çalışıyor. Bu bakımdan o yatırımları yapan, ortaya çıkaran ve de kendi memleketine yapan o insanları Tevfik Türesini, Süreyya Astarcıyı Mudurnu sevdalısı birer kahraman olarak görmemiz, anmamız, taltif etmemiz gerekmez mi?
    Gerekir…
    Halkımızın büyük çoğunluğunun da böyle düşündüğünü biliyorum.
    Aynı tutkunun Uğur Türesinde’de devam ettiğini görüyorum. Mudurnu’da oturup Pozitif düşünceler ile , Mudurnu için bir şeyler yapmaya , yazmaya, fikir üretmeye uğraşıyor.
    İlçemiz nüfus göçü verip küçüldü. Bolu ya büyük bir göç var. Ticaret zorlaştı. İnsanlar zamanını boş oturarak kahvelerde geçiriyor. Böyle olunca da dedikodu, çok yapılıyor.
    İstenmeyen bir durum.
    En yapılmaması gereken insanlar için dahi acımasızca arkadan laf edilen bir toplum haline geldik.
    Nüfus arttıkça bu azalacak. Göçü geriye çevirmemiz lazım.
    Öncelikle eğitim çeşitliliği, kurslar, yeni istihdamlar, konut, turizm, termal, Abant yolu ve buna benzer önemli konuların ele alınması ticareti hızlandıracak dedikoduyu azaltacak.
    Ben umutluyum.
    selamlar

  3. TEŞEKKÜR EDİYORUM.
    Nevzat Anlıtan ağabeyimin ve İzzet Refik Öztürk yeğenime görüş ve güzel düşüncelerinden dolayı teşekkür ederim.Fikirleri ideailistliği ile herkesin takdirini kazanan ve saygı duyulan değerli ağabeyimize ve onun gibilere Mudurnumuzun ihtiyacı vardır.Düşünce dahil her alanda Üreten ve iletişim sağlayan Mudurnu herzaman güçlü kalacaktır.

  4. MUDURNU TAVUKCUK KURULDUGUND İLÇEYE HAREKET GELMİŞ KÖYLÜYE VE İLÇE HALKINA İŞ OLNAKLARI SAGLAMIŞTI BU TESİSLER NEDEN İFLAS ETTİ İNSAN MERAK EDİYOR ÇEŞİTLİ SÖYLETİLER KONUŞULUYOR.BUNLAR ARASINDA KALİTESİZ YEM.EHİL OLMAYAN İDARECİLER,KURUCULAR ARASINDAKİ HAZIMSIZLIK VE HİLELİ İFLAS SÖYLENTİLERİ VAR BU İŞİN ASLINI KİM BİLİYORSA ANLATIRSA BİZDE AYDILANIRIZ .

    EDİTÖR:

    Bu konular defalarca anlatıldı, yazıldı. İnternette araştırırsanız, yazıları bulursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir