CANTÜRK’TEN BİMER E TURİZMCİ İSYANI

Hepimiz Mudurnu’yu çok sevdiğimizi söyleriz ama bir türlü gereğini yapmayız..kendi kendimize yaptığımız dedikodularla vakit geçiririz.

Artık bananeciliği,siyasi görüşlerimizi,menfaat ve çıkar hesaplarımızı bir kenara bırakıp Mudurnu’ya sahip çıkma zamanı.

Köşe yazarımız Turizmci Mehmet Cantürk Mudurnu nun özgün mimari ve bütünlüğünü, geleneksel değerlerini  korumak için bu güne kadar her platformda dile getirdiği eksiklikleri,yapılan hataları yaptığı BİMER başvurusuyla kurumlar ve kamuoyunun dikkatine sundu.

 

İşte Köşe yazarımızın BİMER e yaptığı başvuru metni,

Bolu ili Mudurnu ilçesi Musalla mah. İkamet ediyorum. Mudurnu 1991 ve 1995 li yıllarda tarihi kentsel dokusu, taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları, özgün mimari bütünlüğünü koruduğu için tamamı SİT alanı ilan edilmiştir. Yıllar içinde bilgisizce yapılan restorasyonlar ve yeterli denetim yapılamadığından çatılar teneke, camlar plastik doğrama, tarihi konakların etrafı “eklentilerle” özgün bütünlüğü bozulmuştur.

Bilgisizce ve siyasi oy hesabıyla verilen inşaat ruhsatları ve denetimsizlik nedeniyle tarihi peyzajı bozan beton binalar yapılmıştır. Hiç bakımı yapılmayan evlerin durumu ise içler acısıdır…

Mevcut durum böyle iken “Sit alanları ören yerlerinin doğal bütünlüğü içerisinde koruma görevi”yetkili yerel yönetim, kamu, sivil toplum eşgüdümü ile korunması gerekirken geçtiğimiz aylarda tarihi SİT alanı içinde bulunan ve “Mudurnu Kültürel Miras Alanı Yönetim Planı ” sınırı içerisinde bulunan Hacet tepesi diye bilinen tarihi “mezarlığa” Mudurnu Belediyesi tarafından ve üzerinde Belediye ambleminin olduğu  “GSM verici istasyonu konmuştur. Yerleşim yerlerinin yakınına konan verici istasyonların insan sağlığına zararları bilinirken, Kültür ve Tabiat varlıklarını ve doğal peyzaj ve bütünlüğünü koruması gereken yerel yönetimin bu girişimi İlçenin doğal mimarisini bozmuştur.

Bu durum kasabamıza kültürel amaçlı ziyarete gelen turistler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır.

Ülkemizdeki sanayileşme ve tüketim alışkanlıklarıyla bütün değerlerimizi yok etmeye başladık. Hepimiz açısından çok önemli ve insani sorumluluğumuz olan gelecek kuşaklara kültür ve geleneğimizi aktarabileceğimiz Mudurnu gibi nadide yerlerin sayısı oldukça azalmıştır. Friklaylılardan, Bizansa ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Osmanlı erken dönem mimarisinin önemli eserleri sayılan dini, askeri ve sivil mimarisini bu güne kadar koruyan Mudurnu’da görüntü kirliliği yaratan, doğal peyzajı bozan verici vb. eklentilere izin verilememelidir.

Konunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve diğer ilgili kurumlar tarafından ayrıntılı olarak incelenmesini ve gereğinin yapılmasının sağlanmasını arz ve talep ederim.26.02.2015

Saygılarımla

Mehmet Cantürk

Turizmci

 

www.mudurnuhaber.com

“CANTÜRK’TEN BİMER E TURİZMCİ İSYANI” için 3 yanıt

  1. size ve düşüncenize katılıyorum mehmet abi teknoloji uğruna ne tabiatın dengesini ne o eşi benzeri bulunmaz ilçemizin güzelliğini ne de bütün ilçemizde yaşayanların sağlığını hiçe saymak doğru değil. ama bunu sadece belediyeye ve yetkili mercilere söylemek yeterli olmaz ilçe halkı olarak birlik ve beraberlik içinde hep birlikte karşı çıkılırsa eminim o dakikada kaldırmak zorunda kalırlar diye düşünüyorum saygılarımla.

  2. Bilindiği gibi çağımızın temel ihtiyaçlardan biri haline gelen cep telefonları. Artık her işimizi cep telefonuyla halleder hale geldik. Bazı hizmetlerden yararlanmak istiyorsak bazı şeylerede katlanmamız gerekir eskilerin bir sözü vardır sevdiğin gitmeyince sevdiğin gelmez diye. Cep telefonlarını kullana bilmemiz için baz istasyonlarına ihtiyacımız var. Daha çok kısa bir süre önce bir gsm şirketinin baz istasyonunda meydana gelen arıza nedeniyle herkes birbirine dert yanıyordu.Mehmet beyin yazısında belirttiği gibi mudurnunun tamamının sit alanı olduğunu düşünürsek baz istasyonu nereye konulmalıdır. Baz istasyonu illaki olacak benim şahsi düşüncem devletin yapacağı bir düzenleme ile her gsm şirketi kendi adına baz istasyonu kurmak yerine tek bir baz istasyonu ile bütün abonelere hizmet vermelidir.Bu sayede çevreye etkisi biraz azaltılmış olur diye düşünüyorum.

  3. Sevgili kardeşim,
    Mudurnu ve Yeniceşıhlar köyü için yaptıklarını takdirle izliyor ve gönülden destekliyorum. Maalesef en büyük şanssızlığımız, tarih ve kültürümüzü bilerek kasabamıza sahip çıkan idarecilerden yoksun oluşumuzdur. Bu kafalar sayesinde Sapasağlam medresemiz, askerlik şubemiz ve Cumhuriyet İlk mektebimiz gitti. Son zamanlarda biliyorsun Beşkavak Meydanı siyasi malzeme konusu yapılmış, Saat kulesi ve Şehriman Camisine de göz dikmişlerdi. Bolu ve komşu ilçelerin yakın çevresine kümes yaptırılmaz iken maşallah biz burnumuzun dibine kümesleri soktuk. Şimdi turizm mücadelesi verdiğimiz Mudurnu ya kokudan girilmiyor. Her şeye rağmen halkımızı bilinçlendirip örgütlenerek mücadeleye devam etmeliyiz. Allah yardımcımız olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir